Børnesygdomme: Hvem, hvad, hvorfor?

Af: Clara Edgar Jakobsen

Foto: Shutterstock

Der er meget fantastisk ved at se sit barn vokse op – første grin, skridt, ord, dag i vuggestue, børnehave og skole. Der er dog også de mindre sjove faser – skoldkopper, lus, tredagesfeber, kighoste. Her kan du blive klogere på de sygdomme, børn ofte rammer ind i, og hvornår man skal være bekymret.

Skoldkopper

Kendes mest for kløen og er i sin enkelthed et hududslæt med væskefyldte blærer grundet en virusinfektion. Skoldkopper er yderst smitsomt. De fleste får kun sygdommen en gang, men nogen vil få gentagne udbrud, som kaldes helvedesild.

Man kan lindre kløen med zinkliniment, kølige omgivelser og koldt vand.

Skoldkopper kan udvikle andre betændelsestilstande, så vær opmærksom på, om dit barn er ved at udvikle symptomer på det og søg læge, hvis der er tegn herpå.

Kighoste

Skyldes en yderst smitsom bakterie og er en af de sygdomme, man kan blive vaccineret imod. Men selv hvis et barn er vaccineret, er man ikke hundrede procent sikret. Sygdommen starter som en almindelig for forkølelse, men udvikler sig efter nogle uger til voldsomme hosteanfald med slim og dybe kigende indåndinger.

Der er ikke nogen behandling, og derfor kan man som forældre kun overvåge situationen.

Det sker dog, at andre sygdomme lokkes til, mens kighosten raserer – disse sygdomme (eks. mellemørebetændelse) kan behandles, så vær opmærksom på tilstødende sygdomme.

Tredagesfeber

Skyldes en virusinfektion, der smitter gennem spyt, snot og lignende. Som navnet antyder, varer feberen i cirka tre dage. Efter feberen følger fem dage med mildt til kraftigt udslæt på barnets krop.

Der er ingen behandling, og sygdommen er ikke farlig, hvis den ikke strækker sig over længere end forventet – gør den det, eller hvis barnet ikke vil spise, er det en god ide at søge læge. Når feberen har lagt sig, er barnet klar til at komme tilbage i institution.

Skarlagensfeber

Er en febersygdom, som kan behandles. Sygdommen skyldes en halsbetændelse, som også giver udslæt. Udslættet kan være på hele kroppen, og barnets tunge vil som oftest blive hindbærrød.

Når man observerer disse symptomer sammen med ondt i halsen og feber, skal man søge læge, som vil udskrive penicillin eller anden antibiotika mod sygdommen.

Lussingesyge

Skyldes en virusinfektion og smitter på samme måde som forkølelse. Den giver sig til kende ved rødt udslæt på kinderne – deraf navnet. Sygdommen er ikke farlig for børn, men kan være det for gravide.

Lussingesyge kommer i faser, som starter med hovedpine, ondt i halsen, hoste, kløe, mavesmerter, feber, led- og muskelsmerter. Symptomerne vil ofte være milde hos børn. Herefter kommer fase to med udslæt – først på kinderne og senere på det meste af kroppen.

Udslættet kan komme og gå over flere måneder, men er barnet feberfrit, kan det uden problem være i institution.

Børneorm

Er ikke farligt, men generende og smitsomt. Mistanken kan opstå især om aftenen og natten, hvis barnet virker rastløs og klager over kløe ved endetarmen.

Har en i familien fået børneorm, skal alle tage sine forholdsregler – klip negle, grundig hygiejne, vask sengetøj ofte og ved 60 grader.

Man kan få ormen konstateret ved lægen, som kan udskrive mebendazol. Man kan også behandle med håndkøbspræparattet pyrvin. Kløen omkring endetarmen kan give børnesår.

Børnesår

Er en overfladisk betændelse i huden og kan ses som sår med gullige skorper. Nogle børnesår vil vise sig som væskefyldte blærer. Børnesår er meget smitsomt fra et sted på kroppen til et andet, og det er vigtigt at behandle sårene. Det kan ske med vask med klorhexidin eller antibiotikacreme.

I særligt slemme tilfælde er tabletter nødvendige.

Og alle de andre …

Mange børn vil døje med diverse betændelser.

Halsbetændelse viser sig ved halssmerter og hvide belægninger på tungen. Man kan lindre med flydende kost, kamillete og appelsinsaft.

Mellemørebetændelse giver ofte smerter i ørene – mest når barnet ligger ned. Så hold hovedet hævet og skyld med saltvand eller smertestillende øredråber.

Øjenbetændelse er nemt at spotte, idet øjet bliver rødt, mens gul og hvid betændelse samler sig i øjenkrogen. Skyl med saltvand. Går betændelserne ikke i sig selv, så søg læge, som kan hjælpe med yderligere behandling.

 


 

Feber

Børn kan godt få høj feber uden at det er helt ligeså farligt som senere i livet. Temperaturen kan også svinge hurtigere – derfor er det godt at tage temperaturen løbende.
Det vigtigste er, at du kan få kontakt med dit feberramte barn – øjenkontakt, et lille smil, et svar.
Er feberen høj og barnet udenfor kontakt, skal du altid søge læge straks.