Bombardér hjernen med sanseindtryk

Af: Clara Edgar

Foto: Shutterstock

Når det kommer til fysisk sundhed, er bevægelse afgørende. Lidt anderledes er det med det mentale. Og dog. For ved at kombinere bare lidt bevægelse med andre former for sansestimulering, tvinger man hjernen til at bearbejde et væld af indtryk på én gang. Og det er en fantastisk måde at holde hjernen frisk.

Vi snakker tit om hjernen, som om den er adskilt fra resten af kroppen. Som om det mentale er noget, der flyver frit over fysikken. Og det er da også rigtigt så langt, at man kan træne hjernen uden at være fysisk aktiv.

Det kan man gøre ved at lære et nyt sprog, føre stimulerende samtaler, løse en kryds og tværs eller læse en bog. Alt sammen ting, som ikke kræver den store muskulære kraftanstrengelse, medmindre det har været en virkelig stor og tung bog.

Når det så alligevel ikke er helt sandt, at hjernen er afkoblet fra kroppen, skyldes det, at bevægelse også er vigtig for hjernesundhed. Henrik Jacobsen, som er projektleder på DGI’s Hold Hjernen Frisk projekt, forklarer, at en kombination af sanseindtryk og fysisk aktivitet, der forsyner hjernen med ekstra blod og næring, er en af de bedste måder at styrke hjernen. Ved at bruge både balance, syn, lugt og hørelse, som når man går rundt i naturen, bombarderer man hjernen ved input, som tvinger den til at arbejde på højtryk – og det er med til at holde den frisk.

Derfor er grundtanken i projektet også, at der skal være en grad af fysisk bevægelse i samspil med andre hjernetræningselementer. Som han siger, er det ikke et krav, at der altid kommer sved på panden, men der skal altid sved på hjernen.

For Jacobsen er det nemlig vigtigt at understrege, at fysisk aktivitet er vigtig, men at der kan være mange grunde til, at man ikke kan eller vil ned i et træningscenter eller idrætshal, og at det også er okay. Når det kommer til fysikken, er hans mantra, at lidt er bedre end ingenting, og at det ikke er afgørende, i forhold til at holde hjernen frisk, at man skal ud og løbe to kilometer eller gå et halv maraton i bakket terræn. Det er bedre at gå en tur gennem byen end at blive derhjemme. Bedre at vandre rundt i skoven end at sidde i sofaen. Bedre at danse lidt end at sidde lænket til stolen. Lidt har også ret.

Læs også: C-vitamin er vigtig for hjernen 

Hold hjernen frisk under corona

Hold Hjernen Frisk er målrettet mennesker i alderen 60 – 75 år og har på nuværende tidspunkt tre forskellige spor, som på hver sin måde udfordrer både det fysiske og det mentale. SMART Training, Naturtræning for seniorer og Kulturen i bevægelse – bevægelse i kulturen. Alle aktiviteter foregår i hold, hvilket ifølge Jacobsen er helt afgørende.

For i mødet med nye mennesker opstår nye samtaler, spørgsmål og situationer, som stimulerer intellektet. De fleste aktiviteter er dog i skrivende stund sat på pausen grundet Covid-19 epidemien. Jacobsen håber, at forenings Danmark og Hold Hjernen Frisk aktiviteterne snart er oppe at køre igen. Men hvad der kommer til at ske, er svært at spå om. Og selv hvis det bliver muligt at samles, kan der være nogle, som er udsatte, og derfor vil være utrygge ved holdaktiviteterne.

Til dem er der dog råd at hente. For der er også måder at holde hjernen frisk på egen hånd. Det kan man gøre, ved at prøve noget nyt.

– Jeg hører tit den her med, at det da må være godt at løse krydsord hver dag. Og det er det jo også, men det holder kun hjernen ved lige. Ligesom at køre på en motorvej hver dag. Den bliver ikke udfordret. For at gøre det og skabe nye forbindelser – som vi kan livet igennem – skal man gøre noget nyt, siger Jacobsen.

Derfor kan det være en idé at begynde at løse kryds og tværs, hvis man ikke er vant til det, men har det været en del af den daglige rutine i mange år, er det måske på tide at skifte aktiviteten ud. Måske med sudoku, strikning, at læse faglitterære bøger, gøre sig klogere på historie, analysere poesi, eller andet som føles en lille smule uvant. Sang og musik er også godt.

– Det at synge frigiver kærlighedshormoner i hjernen og er yderst stimulerende. Hvis man så kombinerer det med lidt bevægelse – det behøver ikke at være meget – så arbejder man også med kroppen i takt til musikken og mobiliserer muskelgrupper, som giver rigtig god mening, siger Jacobsen.

Han opfordrer dog også til, at man prøver at gentænke måder, man kan være aktive med andre, og som ikke bryder med de udstukne retningslinjer. Kan man måske mødes udenfor og strikke og snakke, eller sidde lidt på afstand af hinanden og tale om en bog? Måske kunne man gå en tur med nogle meter mellem sig. Det kan være, det er anderledes end måden, man har været sammen tidligere eller drømmer om, men det er dog alligevel samvær med samtaler og indtryk.

Udover den intellektuelle stimulering, er der også en anden grund til, at det er vigtigt for Jacobsen at DGI’s aktiviteter foregår i hold.

Læs også: Sådan holder du hjernen skarp 

Tag en chance

Ensomhed er et stort problem for nogle seniorer. Det kan være, at de har mistet det meste af deres sociale netværk, da de sagde farvel til arbejdslivet, og at de grundet død, skilsmisse eller brud ikke er i et forhold. Problemet er særlig stort for mænd, som generelt tager førstepladsen i uheldige statistikker. De dør først, begår oftere selvmord og drikker mere for bare at nævne nogle af de negative guldmedaljer, mændene hiver hjem.

Derfor er det også en stor ambition for Jacobsen at få hevet dem op af sofaen og ind i nogle aktive fællesskaber. Både for at modvirke ensomheden, holde hjernen frisk og måske ultimativt leve længere og bedre. Men det er en svær opgave, for de er svære at nå. På Hold Hjernen Frisk holdene er der en klar overvægt af kvinder, som sagtens kan finde på at dukke op alene eller med veninder. Det gør mænd sjældent, og det er ærgerligt.

– Jeg ved godt, det kan virke lidt skræmmende at skulle ud af sin komfortzone og deltage i nogle aktiviteter som historisk byvandring eller naturtræning, men det handler jo om at tage en lille chance. Der er meget at vinde, og det er jo ikke værre end, at man bare kan blive væk næste gang, hvis ikke det var noget for en, siger han.

Han vil gerne opfordre mændene til at komme ud af fjerene og prøve aktiviteterne af, og han håber, at de fra DGI inden længe kan præsentere nye spor i projektet, som er mere målrettet mænd og mandefællesskaber. Inden det sker, skal seneste skud på stammen dog lige skydes af.

Læs også: Ensomheden brydes ikke alene 

Når musikken spiller

SANS – dans med en sang og hold hjernen i gang – er det nyeste tiltag i projektet. Her arbejder de aktivt med at kombinere sang og fysisk bevægelse. Der er i de senere år kommet mere og mere dokumentation for netop hvor godt, det er for hjernen at arbejde med rytme og omsætte det til bevægelse i kroppen, som aktiverer bl.a. balanceapparatet.

Jacobsen anerkender, at dans og musik måske i højere grad appellerer til kvinder, men han tror på, at det nye tiltag faktisk også vil få aktiveret flere mænd.

– Dansen henvender sig i høj grad til par, og vi kan se, at mange af de kvinder, som ikke er vant til at dyrke motion eller bliver afskrækket ved tanken om sportshaller, faktisk ryger op af sofaen, når musikken starter, fordi de godt kan lide at danse. Så vi håber, at kvinder kan og vil hive deres mænd med, forklarer han.

Hjernen er forunderlig. Og det er måske ikke så mærkeligt, at vi kan have en tendens til at ophøje den til noget overkropsligt. For den kan opfinde, forestille sig, begribe næsten ufattelige ting og er – måske i samspil med tommelfingrene og evnen til at gå oprejst – det, der adskiller os fra andre dyr. Derfor er det også så vigtigt, at den er frisk gennem hele livet, hvis livet skal blive ved med at være godt. Det kan vi heldigvis selv bidrage til – og det er faktisk ikke så svært. Gør noget nyt. Drop nogle vaner. Udvid horisonter. Gå nye veje. Gør det sammen med andre. Og husk, at selv en lille indsats kan gøre en stor forskel.

Fakta om projektet

Hold Hjernen Frisk er et tre-årigt DGI-projekt, støttet af Nordea-fonden.

Projektet, der skal foldes ud i hele Danmark, sætter ny viden i spil, så flere seniorer kan leve et aktivt liv i længere tid.

Vil du vide mere om, hvordan du kommer i gang med En hold Hjernen Frisk aktivitet, så kontakt din nærmeste DGI Landsdelsforening, der vil kunne hjælpe dig videre. Læs mere på: dgi.dk/holdhjernenfrisk