Borrelia er navnet på en frygtet bakterie, som kan overføres fra flåter til mennesker. Man skulle ikke tro, at invasionen af så lille en organisme skulle betyde det helt store for en stor, stærk menneskekrop – men den kan have fatale følger.
Borrelia-bakterien kan angribe både hjerne, hjerte og nervesystem, og ubehandlet kan den både invalidere og føre til dødsfald. Op mod 5.000 danskere bliver hvert år behandlet for borrelia. Så er det sikreste ikke at blive væk fra skov og krat hele sommeren? Helse har ringet til overlæge Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut for at høre, hvordan vi bedst passer på os selv i sommerlandet.
– Man skal ikke holde sig væk fra naturen og skoven på grund af flåterne. Det er sundt for både sjæl og legeme at komme ud, siger Kåre Mølbak, som også sætter de mange patienter i perspektiv:
– Behandlingen er ret enkel og ufarlig, så den bliver givet alene på en mistanke. Der er altså ikke 5.000 bekræftede tilfælde om året, men man giver hellere behandlingen en gang for meget end en gang for lidt. Man laver heller ikke en test for efterfølgende at vide, om patienten var inficeret med borrelia, så vi har ingen tal på, hvor mange der faktisk bliver smittet.
Flåter er blevet langt mere udbredt de senere år i takt med, at der er kommet mere vildt i den danske natur. Det er især råvildt og mus, der er medvirkende til udbredelsen, men de har det også godt i det fugtige danske klima, hvor de typisk findes i højt græs og krat. Når de sætter sig på mennesker, vil de typisk søge mod de varme og tyndhudede områder som armhulen, bag ørerne eller i lysken. Man mærker sjældent, at de bider sig fast, så det er en god idé at se sig selv og sine børn efter, hvis man har været ude i naturen. Finder du en flåt, kan den fjernes med en pincet eller en flåtfjerner fra apoteket. Fjerner du den med det det samme, mindskes risikoen for smitte, da flåten typisk skal sidde i 24 timer, inden borrelia-bakterien overføres. Det almindeligste tegn på smitte er et rødt, cirkelformet udslæt, der typisk er lidt lysere i midten. Det kan komme op til 30 dage efter smitten. Træthed og feber er andre, mere diffuse tegn.
– 90 procent af dem, der bliver smittet, vil kunne helbrede sig selv. Men hvis sygdommen udvikler sig, kan den have meget alvorlige konsekvenser, så det sikreste er at behandle, hvis der er tegn på sygdommen. Har man mistanke om, at man er smittet, skal man opsøge sin praktiserende læge, som kan give den rette behandling med antibiotika.
Selv om borrelia kan behandles effektivt og sjældent giver anledning til problemer, så anbefaler Kåre Mølbak, at man tager lange bukser og støvler på, hvis man skal færdes i skov og enge væk fra stierne – eksempelvis som jæger eller orienteringsløber. Vælger man lyst tøj, er det desuden nemt at se krybene og børste dem væk undervejs. Tjek dig selv, når du kommer hjem, og vær særligt opmærksom på hovedbunden, bag ørerne, halsen og nakken, i armhuler, i lysken og i knæhaser. Finder du en flåt, skal du straks fjerne den. Sidder der en smule af flåten tilbage i huden, kan det give en lille infektion ligesom en splint i fingeren, men det har ingen betydning for smitten med borrelia.
Flere sygdomme fra flåterneTBE eller Tick Borne Encephalitis er en anden sygdom, som kan overføres fra flåter til mennesker. Den findes hos flåter på Bornholm og måske ved Tokkekøb Hegn i Nordsjælland. I modsætning til borrelia overføres smitten med TBE meget hurtigt, og der er ingen specifik behandling, så man har kun mulighed for at behandle symptomer hos de smittede. Færdes man meget i naturen på Bornholm eller ved Tokkekøb Hegn, kan det være en god ide at tale med sin læge om mulighederne for at blive vaccineret. Flåter kan også bære flere andre mikroorganismer, som kan give sygdomme, men det sker meget sjældent – og primært hos mennesker med nedsat immunforsvar eller uden milt. |