Børst dine tænder sunde

Af: Lene Jæger Klausen

Du skal børste dine tænder, hver gang du vasker hænder, var der en gang en børnesang, der lød. Men hvor meget skal vi egentligt børste, hvis vi gerne vil have sunde tænder?

– Vi skal i hvert fald børste vores tænder rigtig meget, hvis vi vil holde dem sunde, men det er nok lige i overkanten at børste dem hver gang, vi vasker hænder. Det kan man jo gøre rigtig mange gange i løbet af en dag, siger Elisabeth Gregersen, formand for Dansk Tandplejerforening, og tilføjer en konkret anbefaling:

– Hvis du ikke har nogen sygdomme og ikke tager noget medicin, som tørrer munden ud eller på anden måde påvirker din tandsundhed, så er den almindelige anbefaling på to gange dagligt passende. Har du nogle sygdomme, eller tager du medicin, kan det være nødvendigt at børste dem oftere.

Typisk anbefales det, at man børster sine tænder morgen og aften, men ifølge Elisabeth Gregersen er der ikke noget magisk ved de tidspunkter – det er bare en god huskeregel for mange mennesker. Hvis du eksempelvis har skæve arbejdstider, kan du sagtens flytte tandbørstningen, så den passer ind i din dagsrytme.

Spis ikke, inden du børster

Selv om det ikke betyder så meget, hvornår på dagen du børster tænder, så betyder det en hel del, om du gøre det i forbindelse med et måltid. En del madvarer har en lav ph-værdi, hvilket betyder, at de er sure i kemisk forstand. De smager ikke nødvendigvis surt – cola, vingummi, frugtjuice og syltede rødbeder er eksempelvis sure i kemisk forstand. Fælles for dem er, at de nedbryder det beskyttende lag af emalje, som dækker tænderne.

– Lige efter man har spist eller drukket noget med en lav ph-værdi, så er emaljen ekstra blød, og børster du så tænder, kan du simpelthen børste en del af emaljen af, forklarer Elisabeth Gregersen.

Emaljen dannes ikke igen, så det er vigtigt at passe bedst muligt på den tynde beskyttelse. Venter du en time, fra du har spist, til du børster, så vil emaljen hærdes igen, så den ikke bliver ødelagt af tandbørstningen.

– Man skal faktiske heller ikke børste tænder, lige inden man spiser, for tandbørstningen fjerner et andet beskyttende lag kaldet pelliklen, som dannes af spyttet, og det skal lige have tid til at gendanne sig. Det tager ikke så lang tid om at gendannes, men det kræver lige nogle minutter.

Børst i to minutter

I stedet for at børste tænder i tide og utide, så er det meget vigtigere at børste dem grundigt og effektivt, når du er i gang.

– Mange får ligesom en vane i håndleddet, når de børster deres tænder, og hvis man ikke koncentrerer sig, får man nemt et sted eller to, som man springer over hver gang, og det kan hurtigt føre til huller eller tandkødsproblemer, forklarer Elisabeth Gregersen, som anbefaler, at man børster meget systematisk tand for tand, til man er hele vejen rundt.

– Det er jo egentligt ret banalt, og mange tænker derfor ikke så meget over deres tandbørstning, men madrester og bakterier arbejder hele tiden i tænderne. Det hjælper ikke, at du vil børste dine tænder ekstra grundigt om et par dage, for skaden opstår med det samme, gør Elisabeth Gregersen opmærksom på.

– Synes du, at det tager for lang tid at børste to minutter to gange om dagen, så kan du jo altid sammenligne det med den tid, du skal bruge, hvis du skal til tandbehandling, fordi du sprang over tandbørstningen. Så er der både transporttid, tid i venteværelset og selve behandlingen, slutter Elisabeth Gregersen.

 

Brug det rigtige udstyr

Børst dine tænder med en blød tandbørste uden et stort hoved og med flourtandpasta. Har du mellemrum mellem tænderne, så børst dem med de særlige mellemrumsbørster – de ligner små flaskerensere. Er dine mellemrum for små til mellemrumsbørsten, kan du også bruge tandtråd eller tandstikker.

En elektrisk tandbørste og en traditionel tandbørste er lige gode, men de kræver begge, at du har den rette børsteteknik.

Brug en tandpasta med fluor. Spyt det overskydende tandpasta ud, når du er færdig, men undlad gerne at skylle munden, så tandpastaen fortsat kan virke inde i munden.