En brat indgang til overgangsalderen

Af: Mette Buch Jensen

Foto: Scanpix/Iris

47-årige Lone Marcussen vågnede op efter en operation og var gået i overgangsalderen. Omkring en tredjedel af de kvinder, der kommer i overgangsalderen, oplever voldsomme gener. Sådan var det også for Lone Marcussen, som har døjet med hedeture, voldsom hjertebanken, stivhed i kroppen, søvnbesvær og ekstrem hovedpine

Umiddelbart efter operationen fulgte overgangsalderen: Lone Marcussen fik fjernet en cyste på hver æggestok og havde fuldt fokus på, om cysterne var ondartede. Derfor var lægernes orientering om, at hun i forbindelse med operationen ville gå i overgangsalderen, i første omgang af helt perifer karakter for hende.

– Jeg tænkte udelukkende på, om jeg havde kræft eller ej. Heldigvis var cysterne godartede. Og så blev jeg ramt af overgangsalderen med 200 kilometer i timen. Det var en barsk oplevelse og til sidst kunne jeg slet ikke kende mig selv, siger Lone Marcussen.

Det er nu et år siden, at hun som 46-årig blev opereret og brat gik i overgangsalderen. Selv beskriver Lone Marcussen det som ”et turbulent år,” som har påvirket hende både fysisk og psykisk.

 

Græd på jobbet

Tiden efter operationen blev svær. Og listen over gener, udløst af overgangsalderen, voksede. Det hele kulminerede med en delvis sygemelding og en hormonbehandling, som Lone Marcussen takkede ja til i ren desperation.

– Jeg sad og græd på mit arbejde. Jeg var fuldstændig udmattet af søvnmangel efter tre uger med konstante hedeture om natten. Det føltes, som om jeg brændte indeni. Hedeturene var ledsaget af en voldsom hjertebanken, rastløshed, uro i kroppen og koncentrationsbesvær. Jeg var den sidste til at indrømme, hvor dårligt, jeg egentlig havde det. Men min nærmeste kollega greb ind til sidst. Og det blev helt tydeligt for mig, at jeg slet ikke kunne overskue min hverdag med fuldtidsarbejde, mand og to børn, når mit søvnunderskud var så stort.

Lone Marcussen blev delvist sygemeldt fra sit arbejde som lægesekretær på Aalborg Universitetshospital og begyndte at tage hormoner.

– Det var en meget stor overvindelse for mig at begynde at tage hormonpiller, men til sidst sagde jeg: “Okay, nu gør jeg det.” Der gik tre-fire uger, før jeg mærkede den fulde effekt, og den periode var ekstra svær, fordi jeg bare havde brug for noget, der virkede her og nu. Jeg forbinder hormoner med en øget kræftrisiko, og den angst er ekstra næret af, at min mor har haft brystkræft og har fået fjernet begge bryster. Derfor sidder min modvilje mod hormoner dybt i mig, men jeg havde ikke for alvor et alternativ, følte jeg.

I dag tager Lone Marcussen dagligt en tablet med en lav dosis østrogen og desuden 2 gestagen-piller i 10 dage hver anden måned for at fremkalde en kunstig blødning. Hun ville allerhelst tage naturlige hormoner, men de virker oftest kun i en periode, hvorefter man skal skifte til et andet præparat, og det havde Lone Marcussen ikke overskuddet til.

– Alle kvinder er forskellige og har forskellige behov. Jeg er ikke fortaler for hormoner, men det var dét, der virkede for mig. Jeg ville allerhelst opnå samme effekt med naturlige præparater, men har i stedet haft fokus på at få piller med en lav dosis østrogen.

 

Farvel til hedeturene

Som lægesekretær kender Lone Marcussen sundhedsvæsenet inde fra, og for hende har det også været svært pludselig at befinde sig i patientrollen. Men den delvise sygemelding gav hende den nødvendige ro til at komme ovenpå, og da hormonbehandlingen begyndte at virke, blev hun raskmeldt igen.
I dag er det et år siden, hun blev opereret. Og hverdagen, både indeni og udenpå, den ligner mere og mere sig selv.

– Det altafgørende er, at jeg igen får min nattesøvn. Og det gør jeg. Jeg sover gerne otte timer i træk, og hedeturene er væk. Det har været en kæmpe lettelse. Jeg føler mig mere og mere som mig selv igen. Der er dog fortsat nogle gener; jeg får nogle jag i benene og mærker tit en stivhed i kroppen. Jeg føler mig nogle gange som en 80-årig. Jeg har en kriblen under huden, som kommer og går og nogle gange ekstrem hovedpine, Det føles indimellem, som om der er noget nyt hver dag. Tidligere var jeg aldrig syg, men nu er der ofte gener af den ene eller anden art, siger Lone Marcussen.

Hormonpillerne holder hun fast i et par år endnu, regner hun med. Det vigtigste for hende er i første omgang at komme helt ovenpå, at lande fysisk og mentalt og derefter slippe medicinen. Lige nu fylder følelsen af, at hun igen er sig selv allermest.

 


Fakta om overgangsalderen

 

  • Indtræder typisk i perioden fra 45-55 år.
  • Østrogenproduktionen falder, menstruationen bliver uregelmæssig og ophører til sidst.
  • De mest udbredte gener er hedeture, hjertebanken, tørre slimhinder, søvnløshed og hjertebanken.
  • Den mest effektive behandling er østrogen, som i mindre doser mildner overgangssymptomerne.
  • Kvinder, der har haft blodprop, brystkræft eller underlivskræft, bør tilses af en speciallæge, før de begynder på hormonbehandling.
  • Udover de traditionelle præparater, så har også mere alternative midler vist sig at have en effekt.
  • Kvinder, som hver dag drikker ekstrakt af rødkløver, får færre hedeture og hormonelle udsving og mindre grad af knogleskørhed, end kvinder, som ikke får nogen behandling. Det viser et studie fra Aarhus Universitet.

– De kvinder, som fik ekstraktet, fik i gennemsnit reduceret antallet af svedeture med en tredjedel. Og de svedeture, de havde, var betydeligt mindre intense, så de trivedes bedre om dagen og kunne sove ordentligt om natten. Sidst, men ikke mindst, så fik kvinderne stabiliseret deres hormonniveau og hæmmet nedbrydningen af deres knogler, fortæller Per Bendix Jeppesen, forskningslektor, ph.d., ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitetshospital.

Også flere af de naturlige hormonpiller indeholder rødkløver.

Kilder: videnskab.dk, sundhed.dk, netdoktor.dk


De hårdest ramte bør overveje hormonbehandling

Hver tredje kvinde har så store gener i overgangsalderen, at de ifølge en ekspert bør overveje hormonbehandling. Som tommelfingerregel oplever hver tredje kvinde ingen gener af overgangsalderen. En anden tredjedel mærker nogle, men ikke så slemme gener. Den sidste tredjedel er imidlertid voldsomt generet af blandt andet søvnproblemer, hedeture, træthed og humørsvingninger.

– De, der er hårdest ramt i forhold til arbejds- og socialliv, bør overveje at tage et mindre tilskud af østrogen under overgangsalderen, siger overlæge Annette Tønnes Pedersen, som er ansat på Rigshospitalets Gynækologiske Klinik og ekspert i kvinders klimakterium.

Hun understreger, at det er op til den enkelte kvinde selv at afveje sine minusser og plusser. Men at risikoen for langt de fleste er meget begrænset.

– Østrogen var i “bad standing” i en årrække på grund af en minimal risiko for kræft og blodpropper.
Men for stort set alle andre end tidligere brystkræftpatienter, så er risikoen ved at tage en mindre dosis østrogen markant mindre, end den er ved for eksempel at sove elendigt i årevis. Til gengæld er fordelene mange, siger hun.

Kilde: Ritzau


Overgangsalder svækker lungerne

Når kvinder kommer i overgangsalderen, så svækkes deres lunger i samme omfang, som hvis de havde røget 20 cigaretter om dagen i ti år. Det viser et nyt og opsigtsvækkende europæisk studie, der blandt andet trækker på data fra Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet.
Overgangsalderen kan især blive et problem for de kvinder, som i forvejen har nedsat lungefunktion, fordi de har røget eller har KOL eller astma.
– Så mit råd til kvinder i den modne alder er, at de skal undgå at udsætte sig unødvendigt for partikler og andre former for luftforurening, også på arbejdspladsen. Men først og fremmest skal de lade være med at ryge og undgå passiv rygning, siger lektor Vivi Schlünssen fra Institut fra Folkesundhed.
Kilde: Ritzau


Udveksling af tips og gode råd

Der findes forskellige fora på Internettet, hvor kvinder i overgangsalderen udveksler tips og gode råd, blandt andet på Facebook. Her er grupper som ”Hedeturen” og ”Kvindeforum for kvinder i overgangsalderen.”