Brevkassen

Jeg har nået den alder, hvor man fejler snart det og snart det andet. Diabetes, forhøjet kolesterol og blodtryk, astma, dårligt hjerte, problemer med fordøjelsen. En lang elendighed er det – specielt når jeg ser ind i medicinskabet. Otte forskellige præparater får jeg dagligt. Flere steder – også her i HELSE – har jeg læst, at når man tager så meget forskelligt medicin, så ved man slet ikke, hvordan medicinen virker, og at det muligvis modvirker hinanden. Hvordan finder jeg ud af, om der er noget af det, jeg kan holde op med at tage? Kan jeg forsøge mig frem? Jeg bliver i dårligt humør af alt det medicin.

Venligst Tage


 

Kære Tage

Jeg kan godt forstå, du ikke synes, det er særlig rart at skulle tage så meget medicin. Man vil jo helst være fri for den slags. Når det så er sagt, så husk dog på, at det for en stor dels vedkommende netop er medicinen, der gør, at dit blodtryk ikke bliver for højt, at din diabetes er velreguleret, og at dit kolesteroltal ikke bliver for højt. Medicinen hjælper dig. Du skal dog være tryg ved at tage din medicin, og det kan du blive på flere måder. Dels kan du selv finde ud af, hvordan din medicin virker ved at slå den op på hjemmesiden www.min.medicin.dk. På den hjemmeside kan du for eksempel se, hvilken medicin der virker sammen med anden medicin og læse om, hvad medicinen virker imod. Du kan også tage en snak med din læge om din medicin og din uro ved at tage denne. Lægen vil kunne gøre dig tryg ved at tage medicinen og forklare dig, hvorfor du skal have så mange forskellige slags. Endelig kan du også få dig en snak med personalet på dit lokale apotek. På apoteket er der farmaceuter, som er specielt trænede i at lave det, der hedder en medicingennemgang. Ved en medicingennemgang bliver al din medicin (både det du har købt på recept, og det du har købt i håndkøb) gennemgået, og farmaceuten laver en oversigt over medicinen. I taler om problemer med medicinen og om, hvordan du bruger din medicin i praksis – og farmaceuten kommer med gode råd til, hvordan du løse dine problemer. Lige meget, hvad du vælger, er et par ting dog vigtige: Du må aldrig selv stoppe en igangværende behandling uden lige at have talt med din læge herom, ligesom det også er en dårlig ide, at du selv “forsøger dig lidt frem” uden at have snakket enten med læge eller farmaceut om det. Medicin er ikke bolsjer, og noget medicin skal doseres meget nøjagtigt for at virke rigtigt. Jeg håber, ovenstående har givet dig lidt ideer til, hvordan du kommer videre i forhold til alt det her med medicinen – så du igen kan blive i godt humør.
Mvh. Lotte Stig Nørgaard

 

Lotte Stig Nørgaard er uddannet farmakonom og farmaceut – og er nu ansat som underviser og forsker på Københavns Universitet, hvor hun i mere end 20 år har forsket i blandt andet “lægemiddel-compliance”, som er den faglige term for, om patienter tager deres medicin som foreskrevet.