Brevkasse

Hej HELSE

Jeg har i et par måneder haft problemer med et løberknæ, der gør ondt, og jeg har i samme periode haft lette rygsmerter. Jeg har gået til noget styrketræning i mit fitnesscenter for at få knæet gjort brugbart til løb igen. Men det er ikke helt i orden. Nu er der kun tre uger til, at jeg sammen med min familie skal på aktiv sportsfrie på La Santa, Tenerife. Jeg er noget nervøs for, om jeg nu kan nå at blive klar til løb og cykling, som er mine favoritdiscipliner. Hvad kan jeg gøre? Er der nogle øvelser, som vil være specielt gode for mig. Og, hvis mit knæ og ryg ikke bliver i orden. Hvilke sportsaktiviteter kan jeg så deltage i?
På forhånd tak.
“Den løbeglade”


Kære “løbeglade”

Hvor er det ærgerligt, at du har fået en skade netop nu. Jeg kan godt forstå, at du er utålmodig og godt vil i gang igen. Nu er det svært at hjælpe dig udelukkende på baggrund af et brev for: Hvor ondt har du, og har du smerter i hvile? Det er som udgangspunkt godt at styrketræne, men det er vigtigt, at du træner med de rigtige øvelser og med den rigtige kvalitet. Det er vigtigt, at du kan styre knæet under træningen, og at knæskallen for eksempel ikke glider udefter under øvelsen. Problemerne i ryggen kan komme fra en ændret løbestil som følge af knæsmerterne. Ud fra dit brev vil jeg fraråde, at du belaster knæet yderligere med løb og hop på La Santa, men det betyder ikke, at du ikke kan bruge træningsfaciliteterne. Kan du lide at svømme og kan crawle, kan du svømmetræne. Brystsvømning er som regel for hårdt for et knæ, der gør ondt. Det er ok at cykle, men hvis det gør ondt, når du træder hårdt, må du tilpasse cyklingen til dette. Alle øvelser uden knæbelastning f.eks. Pilates er en god ide. Har du stadig smerter, når du kommer hjem, vil jeg anbefale, du kontakter en fysioterapeut til undersøgelse og yderligere rådgivning.

Med venlig hilsen Vibeke Pilmark

 

Hvad vil du gerne vide?Hvad vil du gerne vide om sundhed, forebyggelse, behandling og sygdomme?I HELSE´s redaktionsgruppe sidder sundhedsfaglige eksperter, som gerne deler ud af deres viden. Har du et spørgsmål, så send det til spørg@helse.dk, så kan det være, at det bliver dit spørgsmål, som vi besvarer i næste udgave af HELSE.
Vibeke Pilmark er uddannet fysioterapeut og idrætslærer. Efter mange år som underviser på Fysioterapeutuddannelsen, er hun i dag ansat som faglig redaktør på fysioterapeuternes faglige magasin, hvoriblandt det er hendes opgave at følge både dansk og international forskning inden for fysioterapi og sundhed generelt.