Den tidligere jægersoldat B.S. Christiansen er aktuel i TV2’s program “B.S. & Outsiderne”, hvor hans mål er at vise de 10 handicappede deltagere og resten af Danmark, at man kan mere end man tror – og selv må tage ansvar for at skabe et godt liv.
Det er to årtier siden, danskere første gang stiftede bekendtskab med B.S. Christiansen på tv-skærmen. Dengang optrådte den tidligere jægersoldat i DR-dokumentaren “Eliten”, der fulgte en flok håbefulde aspiranter gennem den krævende optagelsesprøve til forsvarets eliteenhed, Det danske Jægerkorps. Nu er han på skærmen sammen med 10 handicappede danskere på en 2.200 km lang ekspedition gennem Afrika. Formålet er ikke kun at lede gruppen gennem de fysiske strabadser, men i lige så høj grad at guide hver enkelt deltager mentalt, hjælpe dem med at konfrontere indre dæmoner og indse, hvad de i virkeligheden er i stand til på trods af alvorlige handicap.
– Der er flere årsager til, jeg sagde ja til at medvirke i programmet. Jeg kan godt lide at drive andre frem til et mål og være med til at sørge for, at folk kommer sikkert frem. Men jeg vil også gerne være med til at flytte mennesker og få dem til at se, at de kan meget mere end de tror, forklarer B.S. Christiansen.
Han håber også, at programmerne vil inspirere andre danskere til at gå løs på livets udfordringer, selvom de på forhånd synes uoverstigelige.
– Min mission var at hjælpe de 10 deltagere, men visionen var at få nogle budskaber ud til alle dem, der sidder derhjemme og tænker, at livet er uretfærdigt.
Den livsanskuelse giver den tidligere jægersoldat ikke ret meget for.
– Hvis man vil have et godt liv, skal man skabe det selv. Vi har hver især det, vi har, og det er DET, vi skal bruge. Man skal ikke sidde og ønske noget andet. Hvis man er i tvivl om, hvorvidt man er gift med den rigtige, har det rigtige job eller er der, hvor man gerne vil være, må man selv reflektere over det. Hvis man gør noget ved det, man er utilfreds med, bliver man stærk. Man får ikke noget ud af at brokke sig, siger B.S. Christiansen og uddyber:
– Jeg håber, at programmerne får andre danskere til at tænke over deres liv, over hvor heldige de er og over alt det potentiale, de kan udnytte – hvis de vil.
Han oplevede, at mange af de 10 deltagere netop tvivlede på sig og på deres potentiale og sad fast i gamle mønstre.
– De fleste af deltagerne i serien har haft et helt almindeligt liv, men er i løbet af et splitsekund blevet handicappede. Pludselig sidder de og tænker, at de ikke er noget mere, fordi de fokuserede på, hvad de VAR før deres ulykke. Og sådan kommer man ikke videre i livet. Man kommer kun videre, hvis man tænker på, hvad man er, forklarer B. S. Christiansen.
– De skulle væk fra den tankegang og opdage, at de kan tusind andre ting end at være handicappet. Nøglen – også i andre menneskers liv – til at finde ud af, hvem man er og hvad det er, man kan, handler om at fokusere på, hvilken personlighed man har og udvikle det, man kan bruge den til. Mange mennesker fokuserer også på det, man IKKE kan. De går i offer-rollen i stedet for at tage krigerrollen på sig og sige: “Nu gør jeg noget ved det. Nu vil jeg skabe et godt liv, en god arbejdsplads eller et bedre ægteskab”.
I kraft af sine mange års erfaring som jægersoldat og mentaltræner har B.S. Christiansen gang på gang oplevet, at mennesker kan mere, end de tror. Når han skal hjælpe andre med at indse deres fulde potentiale som i “B.S. & Outsiderne”, starter han altid med at observere folk for at lære dem at kende.
– I starten lader jeg folk tumle med problemerne selv, så jeg kan betragte dem og se, hvad de er gjort af: Hvem tager eksempelvis initiativ, hvem giver let op, og hvem har tillid til andre? Derefter går jeg i gang med at arbejde der, hvor jeg kan se, der er et problem. En af deltagerne havde for eksempel ikke nogen som helst tillid til andre, en anden var en facade og var slet ikke den, han i virkeligheden var, og en synes nærmest, livet slet ikke var noget værd længere. De enkelte problemer arbejder jeg med sammen med den pågældende, for at få dem til at opdage, at de kan mere, end de tror. Og alle kan flyttes.
Det lyder overvældende. Kan det virkeligt passe, at ALLE kan flyttes?
– Ja. Men det kræver, at man vil. Det vigtigste er, at man går tre skridt tilbage og reflekterer over, hvor man er henne i det ENE liv, man får. Man er her NU, og derfor tror jeg, det er vigtigt at finde ud af, hvad man vil med sig selv. Hvis man ikke vil noget, kan man for min skyld blive siddende i sofaen. Jeg er ligeglad. Ansvaret for folks liv ligger hos dem selv. Det er den enkeltes ansvar, ikke mit. Hvis jeg påtager mig andres ansvar, kan jeg ikke flytte nogle. For de bestemmer selv. Men jeg skal nok hjælpe dem, hvis de erkender, at de selv skal kæmpe for et godt liv. Det kommer altså ikke gratis.
Men hvordan ved man som mentaltræner, hvornår man skal stoppe? Kan man ikke være bange for at presse folk for langt, fordi man selv skal meget langt ud, før man når grænsen?
– Jeg har aldrig presset andre for langt. Men jeg har virkelig presset nogen til grænsen. Da jeg var jægersoldat, var min opgave blandt andet at udvælge andre jægersoldater. Da var jeg ekstremt hård ved de unge mænd.
Det er i høj grad erfaringerne med aspiranterne til Jægerkorpset og sin egen fortid som elitesoldat, B.S. Christiansen bruger, når han arbejder med civile. Måske derfor er hans facon kontant og direkte.
– Hvis folk vil have hjælp til at tabe sig, siger jeg: “Det vil jeg gerne, men du skal gøre, som jeg siger – ellers klarer du den selv”. For så er det deres valg og ikke mit valg. Jeg vil have folk til at indse, at ansvaret er deres. Og ja, jeg er ret konsekvent. Jeg gider ikke høre på udenomssnak. Når man er sådan, opdager mennesker, at de selv skal rykke sig.
B.S. om:
At acceptere sig selv, som man er: At finde troen på sig selv, når man mislykkedes: At fejle: |
Bag om B.S.:
Navn: Bjarne Slot Christiansen (60 år). Karriere: Oprindelig uddannet elektriker, men blev i 1973 uddannet jægersoldat i Jægerkorpset, hvor han har haft 28 års operativ tjeneste (1973-2001). Han har deltaget i missioner herhjemme og i udlandet og har trænet og arbejdet med nogle af verdens bedste eliteenheder. B.S. er uddannet ranger på den amerikanske militære lederuddannelse, Ranger School. Arbejder nu som mentaltræner for ledere, eliteidrætsudøvere m.m. Bonus-info: B.S. har dyrket eliteidræt i mange år. Han har bl.a. været på de militære landshold i henholdsvis femkamp, faldskærmsspring og orienteringsløb og det civile faldskærmslandshold. Privat: Ja. Og far til fire. |
3 tips til at komme i gang med en livsstilændring:
1. Uanset hvilket mål du gerne vil nå, så lav en plan og få afstemt forventningerne med dig selv og dine nærmeste. Et mål uden en plan er kun en drøm. 2. Husk at arbejde ud fra tesen om, at du kan planlægge din præstation, men ikke resultatet. 3. Når du møder modgang, som at miste dit job, værdier eller kærlighed, så kæmp og slås, så kan du genvinde det tabte. Det eneste, du ikke kan kæmpe tilbage, er tiden. Den kommer aldrig igen. |