C-vitamin er vigtig for hjernen

Af: Malene Tonnung

Foto: Scanpix/Iris

De fleste af os ved, at C-vitamin bliver fremhævet som vigtig for immunforsvaret, når vi er forkølede. Men vitaminet har mange andre funktioner i kroppen, senest er indflydelsen på vores hjerne og tanker kommet i centrum.

Vidste du, at C-vitamin er vigtig for din evne til at tænke og føle? Dit humør og evnen til at huske og orientere dig?

C-vitamin hjælper hjernen med at udføre sine psykologiske funktioner, hvilket blandt andet omfatter ting som vilje, følelser, fantasi og logisk tænkning. Vi har ikke tidligere forbundet vitaminet med dets indflydelse på hjernen, og dog – for lige netop skørbug, som opstår ved udtalt mangel på C-vitamin, har neurologiske symptomer.

Nogle af de tidligste symptomer på begyndende skørbug er træthed, humørsvingninger og depression, som netop er relateret til hjernen og dens funktion. Men allerede inden, der er symptomer på skørbug, har C-vitaminet indflydelse på hjernen, nemlig for vores evne til at orientere os og huske.

Vores blodkar bruger kollagen

C-vitamin har flere opgaver i hjernen. Stoffet er blandt andet nødvendigt for, at kroppen kan producere kollagen, som er hovedbestanddelen i bindevæv i blandt andet hjernens blodkar. Det er også kollagen, vi med alderen kommer til at mangler i huden, så vi får rynker, så en sideeffekt af C-vitamin er også en bedre og pænere hud.

Desuden er C-vitamin en vigtig antioxidant, som beskytter mod frie radikaler, der kan ødelægge celler, herunder hjerneceller.

Får du C-vitamin nok?

En sund og varieret kost med gode C-vitaminkilder som frugt og grøntsager er en god måde at dække kroppens behov for C-vitamin. Man kan eventuelt supplere sin kost med et tilskud, især hvis du er ryger eller er dårlig til at få dine 600 gram frugt og grønt. Rygning stjæler nemlig af beholdningen af C-vitamin, så her kan tilskud være ganske fornuftigt.

Vær sikker på at tilskuddet er syreneutralt, da det er skånsomt mod maven – f.eks er Bio-C-vitamin fra Pharma Nord et godt bud, da det også indeholder hele 750 mg C-vitamin, og som sagtens kan anvendes af både gravide og ammende.

Kilder: Aktuel Naturvidenskab (nr. 4, 2016)

 


Forsøg med marsvin

Umiddelbart minder mennesker og marsvin ikke om hinanden. Alligevel har de en ting tilfælles: ingen af dem kan selv danne C-vitamin.

Danske forskere har udført forsøg med unge marsvin, som blev udsat for C-vitaminmangel i sammenlagt to måneder. Hos mennesker svarer det tidsrum til perioden fra barn til teenager.

Forskerne observerede, at dyrene på grund af vitaminmanglen havde nedsat evne til at huske samt at orientere sig i en labyrint.

Stort set alle andre pattedyr producerer selv C-vitamin i kroppen, men få arter (herunder mennesker og marsvin) er nødt til at få tilført vitaminet fra kosten. Af den grund kan resultaterne fra forskning i C-vitaminmangel hos marsvin overføres til mennesker.

For eksempel kan vi ikke sammenligne os med grise i dette tilfælde, som vi gør omkring meget andet ernæringsrelateret. Grise producerer selv omkring hele 10 gram C-vitamin i døgnet.