Charlotte Bøving: Jeg har valgt at gå med det gode

Af: Jette Warrer Knudsen

Foto: Les Kaner

Til trods for en hård opvækst og en kræftdiagnose nægter Charlotte Bøving at se sig selv som offer.

På få år er Charlotte Bøving gået fra en relativ anonym tilværelse som praktiserende læge i sydjyske Varde til at være hele Danmarks Dr. Varde. Med tv-programmer som Lægen flytter ind går hun med sin ligefremme, kontante og varme facon lige ind hos danskerne.

Hun kan det, som alle sundhedsformidlere drømmer om – og som meget få opnår: Nemlig at få folk til vedvarende at ændre adfærd, så de får det maksimale ud af livet. Hele tiden med respekten for det enkelte menneske som udgangspunkt og med en overordnet holdning til, at ingen er forkert, og ingen skal føle skyld og skam, ligegyldigt hvor meget slik og skodmad, der skjuler sig i skuffer og skabe. Og heller ikke, hvis man hører til dem, der tilbringer de fleste af døgnets timer nedsunket i sofaen med chips og sodavand inden for rækkevidde, mens kroppens fedtdepoter vokser. Så kan man alligevel regne med hjælp fra Charlotte Bøving til at få et sundere liv, hvis man selv er klar til at gøre en indsats.

Helse er inviteret til at følge Charlotte Bøving én af de første dage i maj. Anledningen er hendes nye erindringsbog: ”Jeg lever med en udløbsdato – tid til eftertanke, tilgivelse og taknemmelighed” – en ganske usædvanlig, hudløs ærlig og modig biografi om en på mange måder både svær og voldsom opvækst.

Vi har aftalt at mødes ved en rasteplads på den sønderjyske motorvej, efter at Charlotte har været til tv-optagelser og møder hos sit forlag i København det meste af dagen. Forude venter et pitstop med aftensmad hos gode venner efterfulgt af et foredrag i Gråsten. Jeg venter ikke længe på rastepladsens parkeringsplads. For pludselig så er hun dér – håndtagene i den lydløse Tesla kommer automatisk frem fra sit skjul: ”Hej! –kom indenfor,” smiler hun – og efter et varmt velkomstsmil: ”Du fyrer bare løs”.

Lys og mørke

Hun har i telefonen sagt, at hun glæder sig til at tale om sin nye bog – en erindringsbog, som afslører mørke hemmeligheder – barske og nærmest umenneskelige oplevelser fra Charlottes barndom og ungdom. På overfladen et meget privilegeret liv, men under den en barsk hverdag med vold, psykisk terror og mobning som tro følgesvende.

”Jeg er spændt på at høre, hvad du synes om bogen,” har hun gentaget få minutter tidligere i telefonen, da vi lige skulle koordinere vores mødested. Jeg siger, at den har gjort dybt indtryk på mig – at hun har fundet en fin balance i den barske og mørke fortælling, som når alt kommer til alt for mig fremstår som en kærlighedsytring – også til den far, som Charlotte beskriver som grænseløs, psykopatisk og utilregnelig. Men også som sit store forbillede, inspirator og årsagen til, at Charlotte på et meget tidligt tidspunkt tog greb om sporten, som senere skulle vise sig at blive hendes redning og store drivkraft i livet – en gave, som ikke mindst i svære tider har været med til at gøre Charlotte stærk både fysisk og mentalt. Charlotte blev nemlig eliteidrætsudøver med masser af flotte resultater inden for flere forskellige sportsgrene.

– Fra min far lærte jeg at gå efter medaljer, og min mor lærte mig vigtigheden af at være flittig. At arbejde lidt mere end de fleste. Men begge gav mig en anden gave – nemlig det at kunne tale om svære ting.

Drømmejobbet fra starten

Lige fra Charlotte Bøving var helt lille, stod det klart, at hun ligesom forældrene skulle være læge. En klar varsling om det hvidkitlede jobønske, var tøjdyrene i børneværelset i
lægehjemmet i Varde. De var konstant våde af de mange vand-injektioner, som de dagligt fik af værelsets beboer.

– Det at være læge er simpelthen et drømmejob for mig. Det er en livsstil, for jeg er læge 24-7, siger Charlotte og nikker bekræftende til, at lægejobbet for hende er noget så gammeldags som et kald:

– Jeg er altid parat til at hjælpe som læge, forklarer hun og giver flere malende beskrivelser af episoder, hvor lægetasken uventet er kommet i brug. For eksempel da en kok i køkkenet på et konferencecenter, hvor hun skulle holde foredrag, havde skåret sig i fingeren. Charlotte trådte til og syede fingeren, inden hun gik på podiet i foredragssalen.

Charlotte har alle døgnets timer besat af gøremål over det ganske land. Hun deler sin arbejdstid mellem klinikken i Varde og så de mange tv-optagelser i København og masser af foredrag. Hun elsker at formidle, og danskerne elsker hende og hendes facon så meget, at Charlotte i dag kan sige, at hendes sundhedsformidling er blevet en ganske lukrativ forretning. Så lukrativ, fortæller hun, at hun snildt kan betale for lægevikarbistand i sin klinik de dage, hun er i København, så hendes patienter ikke kommer til at lide afsavn.

Tidlig bog med erindringer

Charlotte Bøvings og danskernes relation har vokset sig stærkere og stærkere i takt med, at  antallet af programmer med hende som omdrejningspunkt også er vokset. Lige nu er hun i gang med et nyt program om psykopater, som hun laver sammen med komikeren Geo.

Og så er der hendes nye erindringsbog, som netop er udgivet. En bog, som hun egentlig slet ikke regnede med, at hun var klar til at skrive endnu.

– Jeg var i gang med en anden bog om sundhed på baggrund af mine tv-programmer, og jeg syntes da også, at det var lige vel tidligt at skrive sine erindringer som 50-årig, men efterhånden var der så mange, der havde sagt til mig, at jeg havde mere end rigeligt til en biografi, og jeg kunne også tydeligt mærke, at det faktisk var den, der begyndte at fylde rigtig meget i mit hoved.

– Når jeg var i gang med sundhedsbogen, var det kapitler til min erindringsbog, der pressede sig på. Og jeg opdagede, at det lå lige til højrebenet at skrive den. Jeg var helt klar, fortæller Charlotte Bøving, der oplevede, at hele fem forlag stod i kø for at få lov til at udgive hendes erindringsbog.

Det blev Peoples Press, der løb af med sejren og for kort tid siden sendte bogen på gaden – efter en både lykkelig og ulykkelig periode i Charlottes liv.

Det bedste og det værste år

2016-17 var nemlig en periode, som indeholdt både det bedste og det værste for Charlotte Bøving. Det bedste, fordi hun i maj 2017 blev gift med Pernille – og det værste, fordi hun i september 2016 havde fået en diagnose på en uhelbredelig kræftsygdom. At netop hun med sin toptunede og stærke krop skulle blive syg, fremstod i flere medier som et ubegribeligt paradoks. Men ikke for Charlotte selv.

– Jeg har aldrig hverken til mig selv eller mine patienter sagt, at der er nogen som helst garanti for, at man ikke bliver alvorligt syg, når man er i super form, fortæller Charlotte Bøving, inden hun svarer på spørgsmålet om hendes måde at være læge på har ændret sig efter, at hun selv har fået en kræftdiagnose.

– Ja, det har den helt klart. Tidligere har jeg ofte som læge indimellem hørt den der med at: ”Det kan du sagtens sige”, når jeg skulle tage den svære samtale. ”Du kan sagtens sige sådan, fordi du ikke på din egen krop har mærket, hvor svært det er,” siger Charlotte Bøving, der med sin kræftdiagnose nu er i en anden situation. Hun er så at sige kommet på banehalvdel med sine alvorligt syge patienter og kan på en ekstra troværdig måde vise dem, at der er en vej frem.

Nej til offerrollen

– For jeg kunne selv sagtens have valgt offerrollen og dyrke at have ondt af mig selv. Men hvis jeg havde valgt den vej, så havde jeg nok ikke været i live i dag, siger hun og henviser til de dage for halvandet år siden, da hun efter sin kræftdiagnose blev opereret og var i en kritisk tilstand.

– At jeg havde taget valget om ikke at blive offer gjorde sammen med min stærke fysik og massive opbakning fra Pernille, at jeg i løbet af 14 dage uden rekreation igen kunne stå i klinikken som læge for mine patienter, fortæller hun og vender igen tilbage til, hvorfor det har været så vigtigt for hende at skrive sine erindringer nu.

Og årsagen er ikke, at kræftdiagnosen har speedet tidspunktet op – for selvom prognosen for Charlottes kræftsygdom (neuroendokrin tumor i tarmen) siger, at 50 pct. er i live efter fem år, så fylder den på ingen måde i Charlottes tanker. For det handler ikke om matematik, påpeger hun:

Døden som accepteret medpassager

– Ingen ved jo, hvornår de skal herfra – og jeg kan ligesom alle mulige andre komme ud for en trafikulykke i morgen. For mig handler det om at nyde hver dag maksimalt, og det gør jeg ved at beskæftige mig med det, jeg allerhelst vil og ved at omgive mig med mennesker, som er gode for mig – og som inspirerer og beriger mig på alle mulige måder, siger Charlotte Bøving.

Hun tilføjer, at hun som lægebarn og siden læge altid har haft døden som en accepteret medpassager i tilværelsen. Og, at den kendsgerning på sin vis skaber en ro i hende og dermed en accept af, at hvis udløbsdatoen på hendes liv skulle blive kort, ja så er det sådan set okay med hende.

– Så i stedet for at spekulere på prognoser og bekymre mig, fylder jeg mig hver dag med en taknemmelighed og ydmyghed over at være i live, siger hun.

Ærlighed og ordentlighed er også begreber, som Charlotte hele tiden er bevidst om at få udført i praksis. Derfor var det også et krav til hende selv, at hendes erindringsbog skulle være hudløs ærlig – også når det kommer til de mest ømtålelige og nære familierelationer. Få navne er ændret, men hun har dog valgt at fjerne enkelte passager af hensyn til nulevende personer.

At forstå stykvis

– Det er klart, at min barndom, som var præget af vold, druk, hor og massiv mobning har gjort noget ved mig. Derfor er det vigtigt, at jeg i min bog taler om mine egne traumatiske oplevelser helt uden filter og åbner helt op for kassen, så andre kan spejle sig i min livshistorie og kan tage samme rejse som jeg – at vælge at gå med det gode, siger Charlotte Bøving, der efter processen med bogen stykvis kan forstå sine forældres og egne bevæggrunde bedre.

På mange måder har erindringsbogen været en forløser for hende. Især har farens dominerende, voldelige og psykopatiske adfærd fyldt hende med stor vrede i mange år. Også, at hendes mor, den højtrespekterede læge fandt sig i at blive gennemtævet af sin ægtemand har været svært for Charlotte at kapere. Men menneskelivet er ikke en sort-hvid fortælling, og ved at sætte ærlige ord på sine erindringer fra sin opvækst har Charlotte Bøving fremkaldt kærligheden og smidt vreden på porten.

– Vreden mod min far og de sider af ham, som jeg genkender i mig selv og har kæmpet imod, er nu blevet til accept, tilgivelse og taknemmelighed og en erkendelse af at uden at have gennemlevet stor smerte, opnår du ikke de store højder i tilværelsen, siger Charlotte Bøving, som op til erindringsbogens udgivelse af flere har fået spørgsmålet om, hvorfor hun har valgt at skrive så hudløst ærligt og udleverende om sin far, som ikke kan forsvare sig, eftersom han døde for et par år siden.

– Mit svar er, at jeg gjorde det for min egen skyld – for at kunne forstå mig selv og mine nærmeste bedre og for at kunne tilgive, tilføjer Charlotte, der nåede at få følgende spørgsmål stillet af sin døende far:

”Jeg har jo været et monster – kan du tilgive mig?” – “Ja”, svarede Charlotte, men tilføjede, at hun aldrig glemmer.

Hun er ikke i tvivl om, at hun er og har været elsket af begge sine forældre. Hendes mor har for øvrigt givet hende frie hænder til at skrive bogen, som hun ikke selv har læst endnu i tillid til, at datteren kan forvalte familiekrøniken på bedste vis.

Sprængfyldt formidlingsglæde

Det er aften, og foredraget på Marina Fiskenæs ved Gråsten skal til at begynde. Salen er spækket til bristepunktet, og forventningens glæde hænger mærkbart i salen, som allerede er varmet godt op af aftensolen. Charlotte Bøving indtager podiet – sprængfyldt af formidlingsglæde. En perlerække af fortællinger med indbygget humor falder som forårshagl på en tørstende og lydhør forsamling, som tæller alle aldersgrupper. Dog er kvinderne klart i overtal.

– Er der nogen, der lyver om deres sundhed, så er det kvinderne – de bedriver selvbedrag til den helt store guldmedalje, lyder det muntert fra Charlotte Bøving med det velkendte glimt i øjet.

– Vil du også have amerikaner-røv og være godt pakket til den sidste rejse? spørger Charlotte forsamlingen, mens hun viser fotos af mænd og kvinder med særdeles velpolstrede taljemål og bagdele og elegant krydrer sine spørgsmål med tørre tal og fakta om, hvad manglende motion og fed, salt og sukkerrig kost gør mod vores livskvalitet.

Spørgsmålet: “Er du livsnyder eller livssnyder?” finder grobund i forsamlingen. Der er pause, og folk står i kø for at få taget en selfie med Charlotte Bøving, der smilende stiller op med en personlig kommentar til alle.

Så er hun på igen og viser, at hun er alt andet end en frelst sundhedsapostel. For hvis der er nogen, der har en sød tand, så er det hende, bedyrer hun.

– Jeg har faktisk et helt sukkergebis – men jeg rører mig så også ret meget, siger hun og bemærker, at hun trods en stram kalender altid får plads til en seriøs mængde motion.

– I kan alle nå at motionere i dag – jeg har pandelamper med, som I kan låne, siger den eftertragtede foredragsholder, der som et af sine livsmantraer har, at du skal tage mere med til bordet, end du tager.

Danmarks Dr. Varde tager i den grad sin egen medicin og stiller sig til rådighed for andre – generøst, kærligt og ærligt, mens hun forbinder hjerner og hjerter.

– Min veninde Susse Wold har betegnet mig som en jernnæve i en fløjlshandske. Det passer nok meget godt.

 


 

Om Charlotte Bøving:

  • 50 år.
  • Opvokset i Varde.
  • 1995: Cand. med.
  • 2000: Speciallæge i almen medicin.
  • 2000: Kompagnon i Lægerne Bøving.
  • 2001-2009: Læge for Dansk Handicap Idrætsforbund (DHIF).
  • 2010: Stifter Lægerne Jugendhuset i Varde sammen med sin mor, Margot Bøving, der er gået på pension.
  • 2010: Stifter Jugendhusets Sundhedsskole.
  • 2010 og frem – medvært og vært i en række TV-programmer – f.eks. TV2- programmet ‘BS og Basserne’ og DR-programmerne ‘Lægen flytter ind’ og ‘Bidt, Brændt og Stukket’ med Sebastian Klein. Desuden vært i programmer om doping, organdonation og stress.
  • Eliteidrætsudøver: Flere mesterskaber inden for f.eks. triatlon, ironman og håndbold.
  • Inden for golf er hun den kvinde i Danmark, der er gået hurtigst ned i handicap.
  • Foredragsholder og arrangør af “Kvindeforum”.
  • Gift med Pernille Lok Bøving.

 


 

Om bogen:

  • Charlotte Bøving: Jeg lever med en udløbsdato – Tid til eftertanke, tilgivelse og taknemmelighed.
  • Udkom 23. maj 2018.
  • Vejl. pris: 249 kr.
  • Fås også som lydbog, indtalt af Charlotte Bøving selv.
  • Forlag: People´s Press.