Covid-19 har halveret medicinsamtaler på apoteket

Af: Helse-redaktionen

Foto: Shutterstock

Fysisk afstand har været nødvendigt de seneste måneder for at undgå Covid- 19, og det har sat apotekets populære sundhedsydelser under pres.

Medicinsamtaler, Tjek på Inhalation (TPI) og andre sundhedsydelser er normalt en fast bestandel i hverdagen på apoteket. Men når hverdagen bliver vendt på hovedet, og man skal holde afstand til både borgere og kolleger, kan det være svært at holde fast i sundhedsydelserne.

Alle apotekets sundhedsydelser har været under pres, siden store dele af Danmark lukkede ned i midten af marts. På sektorplan blev der gennemført 2321 medicinsamtaler i løbet af februar måned, mens tallene for marts og april måned var nede på henholdsvis 1531 og 1144. D.v.s. en halvering fra februar til april. Også på TPI og andre serviceydelser er der sket store fald i marts og april.

Sundhedsfaglig direktør i Apotekerforeningen, Birthe Søndergaard, betragter de store fald i sundhedsydelser som en naturlig konsekvens af omstændighederne.

– På nogle apoteker har de fysiske rammer begrænset muligheden for at gennemføre eksempelvis medicinsamtaler på en sundhedsmæssig forsvarlig måde. Samtidig har borgerne måske været mere forsigtige med at takke ja på grund af frygt for smitte, siger hun til magasinet Farmaci.

Læs også: Aaatju – Høbfeber, corona eller bare en forårsforkølelse? 

Sikkerheden det vigtigste

Et af de apoteker, hvor medicinsamtalerne de seneste måneder har ligget stille, er Nykøbing F. Svane Apoteket. På en normal måned gennemfører apoteket medicinsamtaler i rigelige mængder i forhold til målsætningen. Men i april måned var tallet nul.

Apoteker Betina Kjær Hansen forklarer, at det vigtigste for hende i hele perioden med Covid-19 har været at sørge for sikkerheden – både for borgernes og personalets skyld. Derfor er hun også forsigtig med at åbne op for medicinsamtalerne igen, så det ikke sker for hurtigt.

Det er ikke kun sundhedsydelser, som foregår på apoteket, der har været presset under Covid-19.

Apotekernes rygestopkurser og undervisning af personale på plejecentre og bosteder har eksempelvis også mange steder haft svære vilkår.

Læs også: Coronakrisen kan gavne den mentale folkesundhed

Kommunale aftaler også på pause

Tønder Løve Apotek er et af de apoteker, der samarbejder tæt med kommunen. Apoteket har tre uddannede rygestopinstruktører, der under normale omstændigheder altid har meget travlt. Derudover underviser apoteket personale på kommunens bosteder i basal medicinhåndtering. Men under Covid-19 har det arbejde ligget helt stille, fortæller apoteker Helle Abildgaard Rasmussen til magasinet Farmaci.

– Både vi og kommunen har været enige om, at det ikke var smitterisikoen værd at fortsætte som normalt. Det har borgerne heldigvis været forstående over for, selvom det selvfølgelig er ærgerligt, siger hun.

Apotekeren glæder sig til at komme i gang igen, og det ser ud til, at det kan ske med fase fire genåbningen i august.

Kilde: Farmaci 06/juni 2020.