D-vitamin kan forebygge smerterne

Af: Carsten Gottlieb

Foto: Shutterstock

Mange mennesker lever med smerter i hverdagen, f.eks. fra gigt, eftervirkninger af uheld – eller måske blot fra fysisk aktivitet. For mange er det stadig ukendt, at D-vitamin i en lang række tilfælde kan forebygge eller dulme smerter i musklerne.

Du har sikkert læst mange positive ting om D-vitamin gennem de senere år. Forskerne opdager løbende nye funktioner af ”solskinsvitaminet” i vores organisme, Sundhedsstyrelsen har opgraderet sine anbefalinger om D-vitamintilskud i de mørke måneder – og alligevel hører vi ofte, at en stor del af befolkningen er i underskud for vitaminet.

Måske kan det være svært at forholde sig til, om D-vitaminmangel kan øge risikoen for kræft, depression, hjertekarsygdom, diabetes type 1, forhøjet blodtryk og knogleskørhed. Men sammenhængen er faktisk videnskabeligt dokumenteret, selvom der ikke er noget, man direkte kan mærke til dagligt.

Noget du til gengæld kan mærke, er smerter. Og de kan også skyldes mangel på D-vitamin.

Dine rygsmerter bliver sjældent bedre af, at du bekymrer dig!

Masser af D-vitamin i musklerne

Faktisk er smerter og svaghed i musklerne et af de mest almindelige symptomer på, at man er i underskud på D-vitamin.

Det er efterhånden velkendt, at D-vitamin har stor betydning for evnen til at optage kalk i knoglerne. I dag er der tilsat D-vitamin til de fleste af markedets calciumtilskud.

Mindre kendt er det, at D-vitamin også er meget vigtigt for musklernes funktion. Den præcise, fysiske forklaring er endnu ukendt, men D-vitamin fungerer sandsynligvis som en katalysator for nogle processer. Ligesom i knoglerne har D-vitamin betydning for calciumbalancen i musklerne – blot med omvendt fortegn, da calcium ikke skal ophobes i for store mængder i muskelmassen.

Resultatet er ofte, at mennesker med lavt D-vitamin er generet af smertende eller trætte muskler, der hæmmer evnen til at gå op ad trapper eller rejse sig fra siddende stilling.

Uhyre effektiv optagelse

Så hvis du, et familiemedlem eller en bekendt er plaget af den slags smerter, er D-vitamintilskud et uhyre godt sted at starte. Selvom kroppen gerne vil opbygge et lager af det fedtopløselige vitamin, kan der være specifikke årsager til, at den enkelte person ikke har nok at tage af.

Blandt tilskud kan anbefales de dansk producerede D-Pearls, som i videnskabelige studier kan dokumentere en uhyre effektiv optagelse i kroppen.

Ved at vælge D-Pearls – indledningsvist gerne i højere dosis – får du opfyldt kroppens depoter så hurtigt som muligt. Dermed bliver det også hurtigere klart, hvor stor virkning det har på at dulme muskelsmerter.

Bækkensmerter og depression

Underskud på D-vitamin har betydning for kalkoptaget i knoglerne. Studier har vist, at dette underskud ofte kommer til udtryk som smerter i bækken og hofte. Smerterne kan være meget vedholdende og nedbrydende for livskvaliteten, så nogle forskere mener, de kan være en underliggende årsag til det stigende antal af depressioner i den mørke årstid.