D-vitamin kan påvirke dit barns intelligens

Af: Clara Edgar

Foto: Shutterstock

Amerikansk studie finder sammenhæng mellem D-vitamin under graviditet og børns intelligens i barndommen. Det peger på, at mangel på vitaminet lader til at påvirke udviklingen af børns hjerne fra det allertidligste stadie. 

Der er meget, der kan påvirke et barns udvikling. Og påvirkningen sker på mange måder allerede inden det nye liv overhovedet kommer til verden. For gennem moderen bliver fosteret udsat og eksponeret for forskellige ting, som enten kan have positiv eller negativ effekt.  

En af disse er vitaminer. Ny forskning viser, at der lader til at være en sammenhæng mellem, hvor meget D-vitamin barnet udsættes for under graviditeten, og hvor intelligent barnet er i 4-6-års alderen.  

Studiet, der er foretaget på baggrund af data fra 1.503 kvinder fra Tennessee og deres børn, viser, at børn af mødre, som fik tilstrækkeligt med D-vitamin, mens de lå i maven, scorede højere på IQ-tests flere år senere.

Forskning i Danmark er ved at afdække, om de anbefalede 10 mcg i tilskud til gravide skal hæves, da tidligere forskning har vist, at denne mængde ikke forebygger mangel hos gravide.

Læs også: Du bygger, nærer og bærer et barn

Solen er ikke nok i sig selv

På vores breddegrader kan det være svært at få nok D-vitamin fra solens stråler alene. Solen skal nemlig stå tilstrækkeligt højt, får produktionen i huden sættes i gang, og mange måneder om året, er den ikke stærk nok.

Derfor kan det være en god ide at overveje andre kilder, også selvom du ikke er gravid. For foruden at have indflydelse på dit barns hjerne, er D-vitamin også vigtig for blandt andet immunforsvaret og regulering af calciumniveauet i blodet, som spiller en rolle i forhold til knoglesundhed.

Man kan få D-vitamin gennem blandt andet æg, fed fisk og ost, men ikke i nær samme mængder som fra solen eller kosttilskud, som man kan bruge i de mørke måneder. For eksempel D-Pearls, som fås i tre forskellige styrker på 20, 38 og 80 mcg.

Gå efter høj optagelighed

D-vitamin er fedtopløseligt, som betyder, at det skal indtages sammen med fedt for at blive optaget. Det kan man sikre med et tilskud, hvor vitaminet er opløst i olie og fremstillet under farmaceutiske forhold. Samtidig kan det være godt at undersøge, om ens tilskud er blevet videnskabeligt undersøgt, så man ved, om vitaminet bliver optaget i kroppen.

Det er vigtigt for både børn og voksne at sikre tilstrækkelig næring, hvis vi vil være sunde og raske. Men allerede inden vi kommer til verden, bliver grundstenen for vores sundhed lagt. Derfor er det særlig vigtigt at være opmærksom på sin kost under en graviditet.

Det nye studie, som er et observationsstudie, indikerer, at man med simple midler kan styrke sit kommende barns intelligens. Og selvom der ikke er tale om en direkte årsagssammenhæng, hvor der kan sættes lighedstegn mellem D-vitaminmangel og intelligens, mener forskerne bag, at fundet er vigtigt og kræver yderligere undersøgelser. Man anbefaler allerede, at gravide sørger for at få ekstra D-vitamin, og der er kun med den nye forskning blevet mere grund til at følge det råd.

Læs også: Hvad gør D-vitamin?