Da mænd i Skotland fik mindre selen

Af: Clara Edgar Jakobsen

Foto: AdobeStock

Ja, så fik de dårligere sædkvalitet. Heldigvis viser forsøg, at bare tre måneder med selentilskud kan forbedre cellernes motilitet. Men glem ikke coenzymet Q10 – det øger nemlig svømmernes evne til at trænge ind i ægget.

Mænd har ikke på samme måde som kvinder et biologisk ur, der definerer, hvornår det er muligt at få børn. Men det betyder ikke, at mænds fertilitet er statisk. Den kan også blive påvirket både positivt og negativt som resultat af livsstil, kost og næringsstoffer.

Det er desværre ikke alle danske par som bare uden videre kan blive gravide. Det kan der være mange grunde til. En kan være mandens sædkvalitet. For hvis mandens svømmere ikke har energi og styrke til at svømme op til ægget og trænge ind i det, bliver det umådeligt svært at opnå graviditet.

Muligt at forbedre sædkvalitet

Faktisk er mænds sædkvalitet i Danmark udfordret. En undersøgelse fra Rigshospitalet i 2012, som netop tog en nærmere kig på sædkvaliteten hos unge mænd, viste, at 93 procent af mændenes sædcellerne var anormale, og at de i gennemsnit kun havde 68 procent motile celler. Det betyder, at kun én ud af fire mænd havde optimal sædkvalitet.

Men bare fordi man som udgangspunkt ikke har en sædkvalitet, der kan gøre andre mænd grønne af misundelse, betyder det ikke, at man ikke godt kan få det.

For man kan sagtens forbedre sin sædkvalitet ved at tage et kig på kost og livsstil. Ting som rygning, kemi, nogle typer medicin og ensidig kost kan påvirke kvaliteten negativt. På den anden side kan eksempelvis selen og Q10 påvirke den positivt.

Skotland oplevede fald

Forskningen har også vist, hvordan selen er særlig gunstigt for en god sædkvalitet. Man har blandt andet undersøgt det i Skotland, hvor de i den sidste del af det forrige århundrede oplevede et fald i selenindtaget hos mænd.

Derfor fik nogle forskere ideen at følge en gruppe på 69 mænd, som alle havde været i kontakt med fertilitetsklinikker og havde lav motilitet i tre måneder for at se, hvad der skete, når de gav mændene selen.

De inddelte dem i tre grupper: Placebogruppen, selengruppen og selen-/vitamingruppen.

Selen gav bedre motilitet

Resultaterne viste, at mændene, som havde fået selen, havde forbedret deres motilitet, mens motiliteten i placebogruppen var faldet en smule. Når det forholder sig sådan, er det bl.a. fordi selen indgår i selen-afhængige proteiner, som har betydning for dannelsen af sunde sædceller.

Der er altså meget, man som mand kan gøre for at forbedre sin sædkvalitet. Både i forhold til kost, vaner og tilskud. Så inden man helt mister håbet om at blive far på naturlig vis, er det værd at undersøge mulighederne for egenhændigt at øge chancerne for at undfange.