Dårligt nattesyn kan blive bedre med A-vitamin

Af: Naturli-redaktionen

Foto: Shutterstock

Hvis du har svært ved at se om natten eller måske ligefrem er natteblind, så kan det være, at du mangler A-vitamin. Det viser ny forskning.

At A-vitamin har vist sig at have stor betydning for vores nattesyn, skyldes at vitaminet indgår som en væsentlig komponent i dannelsen af et af de stoffer – rhodopsin -, der hjælper os til at kunne se om natten. Rhodopsin eller synspurpur findes i de lysfølsomme celler i øjets nethinde, som også kaldes stavene.

Dit syn er afhængig af to hovedfotoreceptorer, der sidder bagerst i øjet. For at kunne se, skal lyset først passere gennem øjets linse og derefter gennem glaslegemet for at trænge igennem flere lag af neurale nethinder, så det til sidst når frem til de to hovedreceptorer bagerst, kaldet stave og tappe.

Stavene anvender vi primært til at se om natten, tappene til at se om dagen.

A-vitamin er en afgørende komponent i dannelsen af rhodopsin, der udgør selve fotopigmentet i stavene. I stærkt lys spaltes rhodopsin, i svagt lys tilpasser øjet sig, så der dannes mere synspurpur eller rhodopsin i stavene. Rhodopsin hjælper os dermed til at kunne se om natten. Mangler vi derimod A-vitamin kan rhodopsin ikke dannes, og vi kan udvikle natteblindhed.

Læs også: Giv dine øjne opmærksomhed

Natteblindheden forsvandt

En 55-årig kvinde henvendte sig til sin læge, fordi hun var natteblind. Hun havde gennem to år været næsten blind om natten, mens hun så uden problemer i dagslys. Kvinden led af Crohns sygdom, der er betegnelsen for en betændelsestilstand i tarmen. Hun røg ti cigaretter dagligt og drak fem til seks genstande alkohol om ugen. En undersøgelse viste stort set normale synsforhold på begge øjne. Men yderligere undersøgelser afslørede lave A-vitaminniveauer i blodet. Hun blev herefter ordineret store doser A-vitamin, og efter 18 måneder havde hun stort set genvundet sit nattesyn.

Forløbet er offentliggjort i Journal of Optometry for at minde læger og optikere om, hvor væsentligt A-vitamin er for øjnenes funktionsevne. Opdages manglen i tide og behandles den med tilskud af A-vitamin, så kan normaltilstanden ofte genoprettes i løbet af forholdsvis kort tid.

Mangler du A-vitamin, så optages det ofte hurtigst og mest effektivt i form af retinol, som findes i f.eks. torskelevertran. Vælger du at indtage beta carotener, så vær meget opmærksom på, at ubalance i fordøjelse eller blodsukker og ikke mindst indtag af medicin kan hæmme omdannelsen.

Vælger du torskelevertran, så er det afgørende at vælge en ren og stabil levertran. Leveren er kroppens største rensningsanlæg, og også dyrenes. Derfor er forureningsrisikoen stor. Det er derfor vigtigt at sikre sig, at lever og levertran er fri for uønsket kemi. Økologi, renhed og stabilitet er nøgleord, når du skal på indkøb.

Forskere har i mange år arbejdet på at bevise, hvilke stoffer, der er særligt gode til at beskytte vores øjne mod sygdomme og nedsat syn. Og der er allerede indkredset en række antioxidanter og plantefarvestoffer (pigmenter), der i særlig stor grad er med til at bevare øjets celler.

Det er bl.a. store mængder af C-vitamin, E-vitamin, zink og kobber. Sammen med gule plantefarvestoffer (lutein og zeaxantin) kan de medvirke til at bremse udviklingen af øjensygdommen AMD, også kendt som alderspletter på nethinden.

Læs også: Aggressiv øjensygdom stjæler læsesynet

Særligt kosttilskud

Hvis vitaminerne skal have effekt på øjnene i denne sammenhæng, kræver det, at man spiser dem i meget store mængder.

Derfor kan man købe kosttilskud med netop den gavnlige cocktail af stoffer i højkoncentreret form. Ellers skal man spise 4-6 piller dagligt, alt afhængig af mærket.

Pillerne reducerer sandsynligheden for, at den langsomme, tørre AMD udvikler sig til den aggressive, våde AMD.

Man anbefaler, at kun personer, der har fået konstateret tør AMD af en øjenlæge, spiser pillerne i høje doser.

Hvor får vi A-vitamin fra?

A-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, der findes naturligt i visse typer mad. Det er særligt fødevarer som fede fisk og indmad som lever og hjerte, der er rige på A-vitamin.

Forstadierne til A-vitamin hedder carotener. Bedst kendt er nok beta carotener, som vi får, når vi spiser gulerødder. Persille, meloner, peberfrugter, grønkål og andre typer kål. De skal først omdannes til A-vitamin. Folk, der lider af sukkersyge, forstadier til sukkersyge, tarmsygdomme eller indtager vise former for medicin har ofte vanskeligt ved effektivt at omdanne beta carotener til A-vitamin.

Det kræver tilmed tilstrækkelige mængder D-vitamin og zink i kroppen at omdanne A-vitamin effektivt i organismen. E-vitamin er også en nyttig hjælper, så A-vitaminet kan udøve sin virkning.

 


Mangler jeg A-vitamin

Det vigtige A-vitamin kaldes for hudens, øjnenes og slimhindernes vitamin. Det har betydning for alle kroppens slimhinder – både tarm, lunger, urinveje, men også hud og øjne har behov for A-vitamin.

De fem hyppigste tegn på mangel på A-vitamin er:

Acne og tør hud

Natteblindhed og irriterede øjne

Sarte, tørre slimhinder og gentagne blærebetændelser

Skrøbelige negle og glansløst hår, der fælder

Nedsat hørelse, lugt og smag.

Også godt for øjnene

Sørg for at holde dit blodsukker stabilt. Det gavner nemlig dit syn.

Sørg for at få godt med D-vitamin.

Indtag af havtornolie kan afhjælpe tørre øjne, som vi ofte får, når vi sidder foran computeren og andre skærme i timevis.

Naturlige alternativer?

Denne artikel er blevet til i samarbejde med magasinet Naturli, der skriver om sundhed og velvære med fokus på naturlige og alternative metoder og midler.

Se mere på www.naturli.dk, hvor du kan finde kilderne til denne artikel og søge på andre artikler om kosttilskud og syn.