Danmark får demensvenlige idrætsforeninger

Af: Jette Warrer Knudsen

Foto: Scanpix/Iris

Det skal være nemmere for mennesker med demens at være fysisk og socialt aktive. Et nyt samarbejde mellem Alzheimerforeningen og DGI baner vejen for Demensvenlige Idrætsforeninger.

 

Det er sundt at røre sig – også, hvis man lider af demens. Fysisk aktivitet kan bl.a. mindske irritabilitet, uro og rastløshed hos mennesker med demens og medvirke til at vedligeholde muskelstyrken.

Men der er mange barrierer for at være aktiv i idrætsforeningerne, når man har en demenssygdom. Det vil DGI lave om på, og derfor har de indgået et samarbejde med Alzheimerforeningen om at klæde 2500 instruktører og idrætsudøvere på til at blive Demensvenner.

Det betyder, at de får viden om demens, så de bliver i stand til bedre at hjælpe og forstå holdkammerater med demens.

– Demensvenlige Idrætsforeninger kan give mennesker med demens mulighed for trygt at kunne fortsætte med at være aktive. Og idrætsforeningerne kan noget særligt, fordi idræt og foreningsliv er godt for både den fysiske, mentale og sociale sundhed, siger Troels Rasmussen, vicedirektør i DGI.

På landsplan er der allerede mere end 50.000 Demensvenner, men det er første gang, at konceptet bliver bredt ud til idrætsforeningerne. Og det glæder Katrine van den Bos, der er projektleder i Alzheimerforeningen:

– Når mennesker har en demenssygdom, betyder det rigtig meget for deres livskvalitet, at de er fysisk og socialt aktive. Men demenssygdommen kan give udfordringer med at huske, hvor du har lagt dit tøj, eller hvordan du finder vej fra omklædningsrummet til sportshallen, og derfor giver det en tryghed at vide, at der er Demensvenner, som er parate til at hjælpe, siger hun.

 

Kilde: DGI

 


 

Fakta om Demensvenlige Idrætsforeninger

DGI har fået 3,1 mio. kr. af Sundheds­ styrelsen til projektet “Den Demens­ venlige Idrætsforening.”

Samarbejdet med Alzheimerforeningen om 2500 Demensvenner i idrætsfor­ eningerne er ét af elementerne i “Den Demensvenlige Idrætsforening.”

Idrætsforeningerne får via en work­shop og udarbejdelsen af en handleplan ny viden om og forståelse for demens.

 


 

Hvad er en demensven?

En demensven er en person, der har sagt ja til mere viden om demens og rækker hån­ den frem, hvis han eller hun møder et menneske med de­ mens, f.eks. i bussen, super­ markedet eller sportshallen. Som Demensven bestemmer du selv, hvor meget du ønsker at engagere dig, og enhver håndsrækning tæller.

Læs mere på: www.demensven.dk