En national forskningsgruppe med centerledelse på Odense Universitets Hospital ønsker at registrere alle nye tilfælde af type 2-diabetes
I 2009 blev der givet startskud til verdens største diabetes-projekt målt i deltagerantal, da Dansk Center for Strategisk Forskning i Type 2 Diabetes blev grundlagt på bevillinger fra en række offentlige instanser samt Novo Nordisk. Centret, i daglig tale DD2, har skabt en enestående database og biobank af type 2-diabetikere over hele landet. Det er sket gennem samarbejde med praktiserende læger, diabetesambulatorier og kommuner. Ugentlig kommer mere end 50 nye patienter med i projektet fra hele landet.
– Projektet er det første landsdækkende og er meget omfattende. Ved at anvende data fra DD2 samt de mange forskellige registre, vi har i Danmark, kan behandlingen optimeres og individualiseres på en helt ny måde, forklarer ph.d. cand. scient. Jens Steen Nielsen, der er projektleder for DD2.
Et af de markante delresultater, der allerede er kommet ud af DD2-projektet, handler om de karakteristika, læger skal holde øje med for at diagnosticere nye diabetestilfælde.
– Her har vi opdaget, at 60 procent af de nye tilfælde lever op til de klassiske definitioner på en type 2-diabetiker. Men det betyder samtidig, at hele 40 procent er anderledes. Vi har altså brug for at undersøge og behandle dem på en anden måde for at sikre, at deres diabetessygdom behandles optimalt, siger Jens Steen Nielsen.
DD2 er ledet af professor Henning Beck-Nielsen, som er en førende forsker i type 2-diabetes og har afdækket mange af sygdommens metaboliske defekter.
– Diabetes 2 er i virkeligheden mange forskellige sygdomme, som kun har ét fællestræk: forhøjet blodglukose. Derfor er det vigtigt, at man finder frem til den konkrete årsag hos hver enkelt patient og behandler derefter, siger Henning Beck-Nielsen.
Normalt er der én overordnet anbefaling til, hvordan man medicinerer en type 2-diabetiker. Men blandt deltagerne i DD2 har man udvalgt en gruppe til at afprøve en ny, individualiseret medicinering, hvor type 2-diabetes er inddelt i 6 undergrupper, som medicineres forskelligt. De første resultater er publiceret og ser meget lovende ud.
– En mere individuel medicinering vil forventeligt gavne alle patienterne, men specielt dem, der er “fejldiagnosticeret”. Der er altså et stort mindretal, som kan få en endnu bedre behandling og dermed også en betydeligt højere livskvalitet, siger Henning Beck-Nielsen.
Et andet delprojekt under DD2 har vist, at det er muligt at motivere type 2-diabetikere til at øge deres fysiske aktivitetsniveau ved hjælp af en skånsom træning, der kaldes “interval-gang”. Ud over at være motiverende forbedrer interval-gang kondition og blodsukkerreguleringen, samtidig med den reducerer vægten meget mere end almindelig gang. Interval-gang udbredes i år til kommuner, almen praksis og diabetescentre over hele landet, så effekten kan registreres i større skala. Der er også udviklet en app til iPhone og tablets, hvor diabetikere selv kan registrere deres interval-gang (app’en – InterWalk – kan findes i App Store fra maj og senere på året i Google Play).
Selve det store, landsdækkende DD2-projekt tager i løbet af foråret hul på en overordnet status. Det forventes, at det vil medføre nye resultater og opdagelser, som kan påvirke anbefalingerne til diabetesbehandling landet over.
DD2 er fortsat åben for tilmelding for nydiagnosticerede diabetikere på www.dd2.nu, hvor der også er yderligere oplysninger om projektet. |
Genforskning blotlægger nye diabetestyper
Glem ikke at diabetes er sukkersyge