Dansk kvinde opdagede stivelsens betydning

Den første, der gjorde opmærksom på stivelsens betydning for blodsukkeret, var Birgitte Stilling, en af de første danske diætister. Det var intet mindre end en verdensnyhed, men ingen tog sig af det.

Fibre forlænger fordøjelsen og mindsker påvirkningen af blodsukkeret, så hvorfor gør det ingen forskel i blodsukkeret, om man indtager polerede ris eller brune ris? Det var det spørgsmål, som fik Birgitte Stilling til at fokusere på stivelsens betydning for blodsukkeret.

– Jeg fik den idé, at det var stivelse, der overdøvede de gode egenskaber fra fiberen, fortæller Birgitte Stilling. Hun arbejdede på det tidspunkt på Rigshospitalet som diætist, og lavede blandt andet maden til de indlagte type 2 diabetikere.

– Jeg udviklede et stivelsesfrit brød og præsenterede professoren på afdelingen for to forskellige udgaver af morgenmad til patienterne – en hvor almindeligt brød indgik som den eneste kilde til stivelse, og en hvor brødet var erstattet af det stivelsesfri brød. Derudover var de to tallerkner helt ens. Jeg fortalte ham min teori og spurgte om tilladelse til at afprøve det på patienterne, hvilket han heldigvis indvilligede i.

Stabilt blodsukker hele dagen

Brødet, som Birgitte havde udviklet, bestod af rapsolie, sojaprotein, yoghurt, hvedekim og -klid samt bagepulver, og indeholdt dermed forsvindende lidt stivelse. De patienter, som fik brødet som en del af deres morgenmad, fik også en mindre stigning i blodsukkeret. Virkningen holdt hele dagen, så de patienter, som fik det stivelsesfri brød om morgenen, holdt blodsukkeret lavere og mere stabilt gennem hele dagen, selv om de til alle andre måltider fik det samme at spise som kontrolgruppen.

– Jeg prøvede også at tilføje bare en enkelt spiseske almindeligt mel til opskriften, men det fjernede alle de positive resultater fra mine undersøgelser, så det måtte jeg udelade igen.

På den måde påviste Birgitte Stilling stivelsens indvirkning på blodsukkeret. Hun gennemførte et længere forsøg på Hvidovre Hospital for at undersøge, om virkningen fortog sig, men det gjorde den ikke. De patienter, der indtog den proteinholdige, fiberrige og stivelsesfri morgenmad, blev ved med at have et lavere blodsukker.

Ingen interesse

Med de fine resultater i hånden troede Birgitte Stilling, at brødet hurtigt ville vinde indpas, men på trods af artikler i lægefaglige tidsskrifter og dokumentation, var der ikke rigtig nogen interesse for brødet, og opskriften endte hjemme i skuffen.

– End ikke Diabetes Foreningen var interesseret, da jeg kontaktede dem for snart 20 år siden, siger en tydeligt ærgerlig opfinder.

Birgitte Stilling er i dag 78 år og for længst pensioneret, men det pinte hende, at opskriften ikke gjorde gavn. Derfor kontaktede hun sidste år Guldbageren, som har købt opskriften og givet brødet navnet: Elverbrød.

Type 2 diabetes er kendetegnet ved insulinresistens og relativ insulinmangel. Det betyder, at blodsukkeret bliver reguleret dårligere end hos raske mennesker. Derfor er det vigtigt, at holde blodsukkeret stabilt.

 

Andre kilder: David A. Jenkins et al., British Journal og nutrition (2000) 83, Sippl. 1, 157-163. B. Stilling et al., Nutrition, Metabolism, and Cardiovascular Diseases (1999) 9, 98-101. B. Stilling et al., The Lancet (1998), Vol. 352 No. 9125, p. 396-370.