Dansk salt hjælper KOL-patienter

Af: Carsten G. Johansen

Foto: Shutterstock

Forskere fra Aalborg Universitetshospital har påvist, at inhalation med forstøvet salt giver KOL-patienter en bedre hverdag med mindre hoste og færre anfald af åndenød.

I centraleuropæiske kurbade har de benyttet metoden i hundredevis af år: Inhalation af salt-dampe giver velvære og lettere vejrtrækning. Nu har et dansk forskningsprojekt påvist, at mennesker med lungesygdommen KOL også kan få et lettere liv med inhalatoren Breathox.

Overlæge på Aalborg Universitetshospital, Ulla Møller Weinreich har stået i spidsen for undersøgelsen, som blev præsenteret på European Respiratory Society konferencen i Wien i september og viste en tydeligt forbedret livskvalitet hos de deltagende KOL-patienter.

– Alle deltagere var tidligere storrygere med KOL. Deres lungefunktion lå i gennemsnit på 42 pct. af det forventede, forklarer hun.

– Efter en måneds brug af salt-inhalatoren havde deltagerne markant bedre livskvalitet med mindre hoste og åndenød. De bedste resultater var hos den gruppe, der tog tre pust af inhalatoren morgen og aften.

En gruppe, som tog større doser flere gange om dagen, oplevede også bedring, men forskellen var ikke lige så stor. I denne gruppe var der også flest, som oplevede de – begrænsede – bivirkninger i form af gener i munden og svælget.

Læs også: Mange læger reagerer ikke på livsfarlig vægttab hos KOL-patienter

Et supplement til medicinen

Optagelsen af saltstøvet sker med inhalatoren, Breathox, som er udviklet af den danske medicinalvirksomhed Liita Care.

– Vi ved faktisk ikke nøjagtigt, hvorfor saltstøvet hjælper på vejrtrækningen. Det har en slimløsende effekt, som muligvis skyldes optagelse af mere væske i slimet, så det flyder lettere. Men det er helt afgjort noget, vi ønsker at undersøge nærmere i kommende forskning, siger Ulla Møller Weinreich.

Hun understreger, at saltinhalatoren ikke er en erstatning for den medicinske behandling af lungepatienter. Det er et supplement, som kan gøre dagligdagen med KOL lettere at tackle.

– Vi kan behandle mennesker med KOL, så de lever i mange år med sygdommen. Men de lever med store gener i hverdagen, så hvis vi kan hjælpe dem til en bedre livskvalitet, har det stor betydning, siger overlægen.

Læs også: KOL og angst følges ad

Stærk hjælp i løssalg

Breathox-inhalatoren har den fordel, at salt ikke er et lægemiddel. Den sælges derfor i almindeligt løssalg på apotekerne, hvor den også anbefales som slimløsende lindring til andre sygdomme.

– Det vigtigste ved vores studie var måske – ud over, at inhalatoren dæmper åndenød – at der ikke er nogen nævneværdige bivirkningsgener ved tre pust morgen og tre pust aften. Vi har fundet en dosis, som vi trygt kan anbefale til KOL-patienterne, og som øger deres livskvalitet mærkbart, siger Ulla Møller Weinreich.

Efter præsentationen på ERS konferencen er forhåbningen, at de danske forskningsresultater vil komme til gavn for KOL-patienter både i Danmark og resten af verden. WHO vurderer, at 65 mio. mennesker lider af lungesygdommen på verdensplan. I Danmark har over 300.000 mennesker KOL – heraf 50.000 i svær grad.

Læs også: Lunger er livskvalitet