Hvis man er en af de over 600.000 danskere med migræne, er det første, man tænker på, når man hører ordet ”migrænebehandling” nok en pille. Men det ændrer en ny og meget enkel behandlingstype på.
Der er masser af tilbud på pillehylderne under migrænebehandling, herunder håndkøbsmedicin som Panodil og Ipren, receptmedicinen Sumatriptan eller de nyere såkaldte CGRP-hæmmere.
For de fleste patienter mildner pillerne dog kun anfaldene, men fjerner dem ikke – og for mange virker de slet ikke. Hertil kommer, at der kan være væsentlige bivirkninger forbundet med mange af præparaterne, ikke mindst risikoen for at udvikle kronisk hovedpine – såkaldt medicinoverforbrugs-hovedpine.
Der er derfor bred enighed blandt læger og patienter om, at der er brug for nye, effektive – og gerne medicinfri – behandlinger af migræneanfald.
Der er langt imellem at helt nye behandlingstyper ser dagens lys, men den danske virksomhed BalancAir har nu lanceret migræne-devicet Rehaler.
Rehaleren er en lille medicinfri ”inhaler”, som virker ved at hæve CO2-indholdet i brugerens indåndingsluft, samtidig med at iltindholdet i blodet holdes på sit normale høje niveau.
Dette gør det muligt at øge ilt-forsyningen til hjernen meget markant og hurtigt, samt at udnytte CO2’s evne til at dæmpe nervesystemets påvirkelighed – hvilket til sammen for mange patienter kan standse den kraftige kædereaktion i hjernen, som gør migræneanfald så voldsomme.
Rehaler-konceptet er vokset ud af et forskningsprojekt gennemført ved Danmarks Tekniske Universitet og Aarhus Universitetshospital, og er baseret på en række studier fra 1950’erne op til 00’erne, som viste, at CO2-behandling i den tidlige fase af migræneanfald effektivt kan afbryde anfaldet.
Det første kliniske forsøg med Rehaler-konceptet på aura-migræne var da også meget lovende, idet 78 pct. af de behandlede anfald fik smertelindring allerede ved anden behandling, sammenlignet med 30 pct. ved placebo.
Rehalerens afgørende fordel er, at det er lykkedes at løse problemerne med tidligere CO2-behandlinger, og skabe et CO2-givende redskab, som både er kompakt og sikkert: Rehaleren kan let ligge i en lomme, og kan bruges lige så længe, man ønsker, uden risici.
Normalt bruges den ca. 20-30 minutter, når de første tegn på et anfald viser sig.
Rehaleren er nu CE-godkendt og lanceret på markedet i Danmark, Sverige og Tyskland, hvor den kan købes online uden recept.
Der er dog udfordringer for den lille danske virksomhed:
– Vi er en meget lille David overfor farma-industriens Goliat, siger BalancAir’s forskningschef og grundlægger Troels Johansen.
– Vores store udfordring lige nu er at finansiere et klinisk studie i stor skala. Det er den eneste måde, vi for alvor kan bevise, at behandlingen virker, men det vil koste mindst 7 millioner kroner at gennemføre, og det er penge vi simpelthen ikke har.
BalancAir har siden 2016 søgt mange fonde, men indtil videre uden held.
– Vi får ofte at vide at det lyder for godt og simpelt til, at det kan være sandt. Nu har vi dog de første kliniske resultater, som viser, hvor stort potentialet er. Og vi giver ikke op.