Danskerne gider ikke tobaksrøg: Vil indføre rygeforbud på offentlige steder

Af: Martin Hansen

Foto: Shutterstock

Er det også irriterende for dig at gå efter en ryger, når du handler? Eller er du træt af lugten af tobak, når du forlader en restaurant eller står på parkeringspladsen efter træning? Så er du bestemt ikke den eneste. Danskerne er nemlig trætte af tobaksrøg på offentlige steder.

Et overvældende flertal mener, at rygning bør forbydes i gågader og andre tæt befolkede områder.

Ifølge TV2 viser en ny undersøgelse, at 63 procent nu støtter et rygeforbud på offentlige steder som gågader og stadioner, en stigning fra 48 procent i 2016. Undersøgelsen er foretaget af YouGov for TrygFonden med deltagelse af omkring 5000 personer.

Jette Jul Bruun, der er underdirektør i TrygFonden, karakteriserer denne ændring i holdning som betydelig og bemærker en stigende tendens til strengere regler omkring rygning. “Samfundet bør skabe røgfrie miljøer,” udtaler hun. Hun fremhæver også, hvordan rygeloven har fjernet røg fra arbejdspladser og uddannelsesinstitutioner, hvilket gør os mere opmærksomme på røg i vores omgivelser.

Det skriver Nyheder24.dk.

Modstanden mod røgen antyder også, at der eksisterer en voksende bekymringer for børns helbred.

“Ingen ønsker, at deres børn begynder at ryge, og mange er villige til at gå langt for at skabe røgfri offentlige områder. Hvis børn ikke ser røg i deres dagligdag, er risikoen mindre for, at de selv begynder,” forklarer Bruun.

Flere kommuner, herunder Nyborg, arbejder på at skabe røgfrie zoner, alle de steder hvor børn opholder sig.

I Nyborg er legepladser og sportsområder allerede gjort røgfrie. Kommunen overvejer desuden at gøre handelsgader røgfrie og har inviteret det lokale erhvervsliv til at deltage i et røgfrit partnerskab.

Spørgsmålet er, hvornår andre kommuner vælger at følge trop.