Selv om der er mange årsager til dårlig balance, som vi nemt kan behandle, så er der desværre også en del, som det er meget svært at gøre noget ved. En del sygdomme kan give en dårlig balance – multipel sklerose er en af dem.
Multipel sklerose angriber hjernen og rygmarven. Det er en af de sygdomme, som kan give balanceproblemer.
Overordnet er der tre årsager til, at sklerosepatienter kan få problemer med at holde balancen, når de bevæger sig omkring. Sygdommen kan angribe sanserne; synet, ligevægtsnerven og stillingssansen. Når informationer fra disse sanser til hjernen er påvirkede eller svækkede, mister man fornemmelsen af, hvordan kroppen er placeret i rummet i forhold til omgivelserne.
– Det påvirker ikke kun balancen og evnen til at bevæge sig rundt, men det betyder også, at det kan være nødvendigt at se på fødderne, når man går, fordi man ikke har den automatiske fornemmelse af underlaget, som raske har, siger kliniske professor og overlæge på Glostrup Hospital, Jette Lautrup Frederiksen, da Helse taler med hende. Hun både forsker og arbejder med sklerosepatienter.
Øjnene kan på den måde være en hjælp, som til dels kan kompensere for den fornemmelse, som man mangler, men det fungerer ikke i alle tilfælde.
– Afhængigt af, hvor sklerosen angriber, kan problemerne også komme fra hjernens bearbejdning af de informationer, som sanserne sender. Det kan være områder i hjernen, som ikke fungerer optimalt, for eksempel er lillehjernen vigtig for koordinationen. Det kan også være signalveje mellem de forskellige områder, som ikke fungerer, fortæller Jette Lautrup, som desværre ikke har en overbevisende løsning til de patienter, som oplever problemerne.
– Vi anbefaler træning og henviser til fysioterapeuter, og det er vores oplevelse, at de patienter, som tager i mod tilbuddet, klarer sig bedre. Men det er svært at bevise videnskabeligt. En nyere undersøgelse har vist en effekt af træning på blødt underlag, og hvor patienternes syn blev begrænset.
En af de gener, som også kan påvirke motorikken og bevægeligheden, er svækket muskelstyrke og træthed, som nogle patienter oplever.
– Det kan være, når man tager skridt nummer hundrede, at foden begynder at give efter.
Hjælpemidler kan være en god løsning for de patienter, som har svært ved at bevæge sig omkring på grund af sygdommen.
– For nogle patienter kan en rollator eller en stok eller andre hjælpemidler som for eksempel en dropfodsskinne hjælpe. Nogle patienter udvikler også en gang, der kan minde om en fuldemandsgang, hvor man har en bred benstilling, der hjælper med at holde balancen, men det kan være psykologisk hårdt at blive antaget for at være beruset, når sklerosen er årsagen, siger Jette Lautrup Frederiksen, som håber, at hun i fremtiden får bedre mulighed for at hjælpe patienterne.
– Der er heldigvis en rivende udvikling i gang, så selv om der er dele af sygdomsmekanismerne, som vi endnu ikke ved nok om, så er behandlingen af sklerose i de senere år blevet meget bedre, og især hvis man kommer i behandling tidligt i forløbet, er mulighederne for at bremse udviklingen blevet meget bedre.
Multipel sklerose er en kronisk sygdom, som angriber centralnervesystemet, det kan være synsnerverne, hjernen og rygmarven. Sygdommen viser sig i form af attakker, som er sygdomsangreb, hvor man oplever symptomer som for eksempel føleforstyrrelser, synsproblemer, lammelser eller såkaldte kognitive symptomer som hukommelses- og koncentrationsbesvær. Sygdomsforløbet varierer fra person til person. Nogle oplever kun enkelte attakker og vil derfor kunne leve et stort set almindeligt liv, mens andre kan blive stærkt invaliderede i løbet af en årrække.
Kilde: Scleroseforeningen.dk