Når et voksent menneske begår selvmord, er det oplagt at sende tanker til den partner eller de børn, der lider et stort tab. Men hvad med forældrene til personen, der begår selvmord? Deres tab er mindst lige så stort.
Organisationen NEFOS (netværk for selvmordsramte) hjælper mennesker oppe i årene, der har mistet et familiemedlem, som har begået selvmord. Det handler om en gruppe, der er socialiseret til at have maske på, og derfor kan have svært ved selv at bede om hjælp. Det fortæller Elene Fleischer, der er faglig rådgiver og forsker hos NEFOS og har en mangeårig baggrund som forsker i selvmord.
– Vi, der er født før og under Anden Verdenskrig, er opdraget til, at man ikke taler ondt om de døde, og at det er bedre at tie stille end at tale. Derfor har vi det indkodet, at man ikke taler om noget så forfærdeligt som selvmord i familien, siger hun.
Det betyder, at ældre mennesker kan være sårbare, kriseprægede og på vej ind i en depression uden nogen ved det.
Når ældre mennesker mister en partner til selvmord, kan der laves registerforskning på det. Men, hvor mange der i en høj alder mister børn, børnebørn eller svigerbørn, der tager sit eget liv, kan ikke findes i et register. Derfor kalder Elene dem for de glemte gamle.
NEFOS har lavet en partnerskabsaftale med syge- og hjemmeplejen i Aarhus- og Odense Kommune for at nå ud til den oversete gruppe og er ved at etablere et samarbejde med Viborg- og Frederikshavn Kommune. Hvis plejepersonalet oplever, at den ældre lider eller reagerer stærkt, skal de undersøge, om der er sket et selvmord i familien eller netværket. Hvis der er det, bliver personen tilbudt at få sit nummer givet videre til NEFOS. Det er derefter Elene, der ringer op og laver en aftale om en samtale i hjemmet, så den ældre ikke skal presses til at tage ud i et ukendt rum for at tale om de svære ting. Der er mulighed for ti hjemmebesøg i op til et år.
– De siger altid ”der er nok nogen, der har mere brug for din hjælp end mig”. De vil ikke være til besvær. Derfor er det vigtigt for mig at gøre det klart fra start, at det er mig, der har den faglige viden til at afgøre, om de har brug for hjælp. Og så fortæller jeg, at jeg har tavshedspligt, så hverken familien eller læger får noget af vide, medmindre den ældre selv ønsker det, siger Elene Fleischer.
NEFOS har netop sat en forskningsansøgning i gang for at få belyst, hvad de ældre efterspørger af hjælp, når selvmord sker i deres familie. Formålet er, at det skal udvide indsatsen på området.
__________
Organisationen NEFOS tilbyder støtte og rådgivning til alle, der er eller har været tæt på en person, der har udført en selvmordshandling. NEFOS har hovedkontor i Odense, og har fagligt ledet samtalegrupper over hele landet. Men for mange ældre kan det være grænseoverskridende at skulle sidde og tale med andre mennesker om selvmord. Derfor tilbyder NEFOS at besøge de ældre til en samtale i deres eget hjem, hvor rammerne føles mere trygge.
Mere info på: www.nefos.dk