Migræne er en udbredt og invaliderende lidelse, der rammer millioner af mennesker verden over.
Mange lider i stilhed og forsøger at dulme smerterne med almindelig smertestillende medicin.
Men et nyt, omfattende studie fra Rigshospitalet og Oxford University har vendt op og ned på, hvad vi ved om den rette behandling af migræne.
Alligevel er det kun en brøkdel af patienterne, der får det udskrevet.
Studiet, som er det største af sin slags, har analyseret data fra hele 90.000 migrænepatienter.
Ved at sammenligne 17 forskellige lægemidler konkluderer forskerne, at triptaner giver den bedste lindring af migrænesmerter.
Professor Messoud Ashina fra neurologisk afdeling på Rigshospitalet, der er en af hovedkræfterne bag undersøgelsen, siger til B.T.:
“Vi har sammenlignet en masse præparater. Nu ved vi, at triptaner fungerer bedst”.
Triptaner virker ved at hæmme de signalstoffer, der udløser migrænesmerter og stabilisere de overaktive blodkar og nerveceller under et anfald.
LÆS OGSÅ: Hvorfor er din migræneforebyggelse så vigtig?
På trods af stoffets effektivitet er det kun mellem 15 og 20 procent af danske migrænepatienter, der får triptaner udskrevet.
Ifølge professor Messoud Ashina skyldes det dels, at både læger og patienter ofte undervurderer migrænens alvor, og dermed vælger mindre effektive løsninger som almindelige smertestillende midler.
“I Danmark har vi en tendens til at underbehandle migræne. Nogle synes, at det er voldsomt at bruge receptpligtig medicin mod migræne”, forklarer han til B.T.
Nogle patienter har også skiftet til nyere og dyrere migrænemedicin, som dog ifølge studiet ikke er lige så effektiv som triptaner.
Det nye studie har taget tre år at færdiggøre, og forskerne håber nu, at det kan ændre behandlingspraksis både i Danmark og internationalt.
De opfordrer til, at flere migrænepatienter opsøger specialiseret hjælp og undersøger, om triptaner kan være den rette løsning for dem.
Samtidig ønsker forskerne at fremhæve migræne som en alvorlig sygdom, der kræver mere opmærksomhed og bedre behandling.