Hvornår var du sidst hos tandlægen? Hvor længe varede forløbet med øjenlægen sidste sommer? Og hvad hed ham den gode fysioterapeut, du gik hos i 2004? Nu kan vi helt slippe for at holde styr på vores sygdomshistorik og i stedet få adgang til dataene på sundhed.dk. Tjenesten hedder Mine Konsultationer og kan tilgås ved log in med NemID.
Rigtig mange har allerede haft glæde af digitale tjenester på sundhed.dk såsom E-journal og Mine Sygehusbehandlinger, der viser personlige journaler fra offentlige sygehuse samt alle kontakter til danske sygehuse. Tjenesterne skal være med til at skabe mere åbenhed i sundhedsvæsenet, og Mine Konsultationer er nyeste skud på den stamme. Her kan du se en samlet liste over alle offentligt betalte konsultationer hos behandlere i egen klinik siden 2003.
Pernille Kristensen, 26, er blandt de brugere, som er glade for den øgede digitalisering af sundhedsdata. Hun blev mor i februar måned og kan sagtens mærke, at der er kommet flere besøg hos lægen under og efter graviditeten. Ifølge hende er Mine Konsultationer især nyttig som en form for huskeliste.
– Måden, vi husker på i dag, er anderledes end tidligere. Vi er blevet vant til at kunne slå det op, hvis vi skal vide noget, lige fra hvilke biblioteksbøger, vi har lånt, til hvilket sprog de taler i Malaysia. Alt er blevet så lettilgængeligt. Vi gemmer jo heller ikke vores kalendere i flere år længere, forklarer hun.
– Derfor er det godt, at sundhedssektoren følger med udviklingen, og det er da fedt, at der rent faktisk er nogen, som har ‘gemt’ ens data for en.
Mine Konsultationer viser en tidslinje over dine konsultationer inddelt efter behandlertype, og på den måde kan du nemt få et overblik over, hvornår den enkelte konsultation fandt sted, og hvilke ydelser du fik.
Hanne Hansen på 49 år har ofte kontakt til forskellige dele af sundhedsvæsenet, fordi hun lider af type 1-diabetes, som også har medført en række følgesygdomme. Hun har blandt andet fået konstateret nervebetændelse i fødderne, ligesom hun har mange problemer med tænder og øjne, så hun er jævnligt til behandling hos den praktiserende læge, tandlægen og fodterapeuten. De mange behandlingsforløb har krævet stort overblik fra Hannes side, og her kan oversigten på Mine Konsultationer også hjælpe til.
– En overlæge på Odense Universitetshospital nævnte engang, at jeg kunne gå ind og følge med i mine behandlinger på sundhed.dk, fortæller hun.
– Nu har jeg lagt siden ind under ‘favoritter’, og jeg vil helt sikkert bruge det til at få et bedre overblik. Det er også nemmere at sidde herhjemme og læse dataene, end hele tiden at skulle kontakte sin læge med spørgsmål.
I takt med udvidelsen af de digitale løsninger på sundhed.dk har vi fået langt bedre overblik over vores egen sygdomshistorik – på flere fronter. Hanne blev da også overrasket over, at det ikke kun var konsultationer hos den praktiserende læge, hun kunne finde under Mine Konsultationer.
– Det overraskede mig faktisk, at min fodterapeut var herinde, for det var jo bare en lille undersøgelse. Men det er egentlig ret godt, at man kan finde en samlet oversigt og ikke kun data fra sin egen læge.
Også listen over tandlægekonsultationer er god for hende at følge med i.
– Lige nu går jeg meget til tandlæge, og lige præcis konsultationerne hos tandlægen kan godt være lidt ugennemsigtige. Derfor er det godt at kunne holde øje med, hvad man egentlig har fået lavet der, og gå tilbage til tidligere behandlinger og se dem også.
I de første to måneder siden lanceringen i juni har Mine Konsultationer haft over 60.000 klik på de indloggede sider. Kirsten Jørgensen, kontorchef i Danske Regioner, glæder sig over, at der er blevet taget så godt imod den nyeste tjeneste.
– Vi er meget glade for den store interesse, borgerne har vist i at kunne følge med i deres egne kontakter til læge, tandlæge mv., siger hun og fortsætter:
– Vi er meget interesserede i at få skabt så meget gennemsigtighed og så let tilgængelige data som muligt, så de sundhedsdata, regionerne har registreret, ikke bare ‘samler støv’, men kan deles med borgeren selv og bruges af borgeren, hvor det giver mening.
Spørgsmål til selve oplysningerne i Mine Konsultationer besvares af den region, hvor den pågældende behandler har sin praksis. Helle Christensen tager sig af henvendelser i Region Syddanmark, og hun har fortrinsvis haft gode oplevelser med at hjælpe borgere videre.
– Langt de fleste spørgsmål har vi kunnet løse ret hurtigt, fortæller hun.
– Det har for det meste drejet sig om borgere, der ikke ved, at vagtlægerne registreres under eget navn og derfor er blevet forvirrede over, at en læge fra Esbjerg står registreret, når de ellers har fast læge i Vejle.
Der har dog også været enkelte tilfælde, hvor sagen ikke kunne lukkes med det samme.
– Der har været et par sager, hvor borgere har ringet ind med spørgsmål om ydelser, de ikke har modtaget. Det har fx været i forhold til indberettede konsultationer på dage, hvor de ikke har været ved lægen, eller ved mindre operationer, de aldrig har fået foretaget, fortæller Helle.
– Men overordnet set har vi haft få henvendelser i vores region i forhold til, hvad vi havde forventet.
Oplysningerne kommer ind i Mine Konsultationer i takt med, at behandlerne indberetter afregningen til regionerne. Typisk vil en behandler sende alle indberetninger ind sidst på måneden, og derefter går der cirka en måned, før dataene er tilgængelige i Mine Konsultationer. Det vil sige, at en behandling foretaget i maj måned vil være at finde på oversigten senest den 10. juli.
Da de data, vi kan se i Mine Konsultationer, stammer fra regionernes system til afregning med behandlerne, er det også muligt at se, hvor meget det offentlige betaler for vores kontakt til sundhedsvæsenet. Det kan Pernille godt se fordelen ved.
– Jeg tror, det er rigtig sundt at gå ind at kigge på dataene engang imellem. Her kan vi blive bevidste om, hvad vi egentlig koster sundhedsvæsenet, fortæller hun.
– Jeg skriver fx tit til min læge med spørgsmål, og der skal man også huske på, at det jo ikke er gratis, bare fordi jeg har gratis internet. Det tager tid for lægen at svare, selvom det er langt mindre tidskrævende for mig.
De digitale tjenester udvides løbende, og der er da også allerede nye tiltag på vej. Ligesom det i dag er muligt at læse sin e-journal fra sygehuset, vil det i løbet af det kommende år blive muligt at læse med i journalen fra den praktiserende læge.
– Jeg synes, det er nødvendigt med den udvidelse, siger Pernille.
– Lige nu står der bare ‘konsultation’, så det bliver godt, når man kan gå ind og se, hvorfor man har været hos lægen. Man kan jo godt gå og sige til sig selv, at man tit har halsbetændelse, men det har man måske ikke. Med adgang til journalerne kan man se, hvor ofte man rent faktisk har været til konsultation med mistanke om halsbetændelse.
Også Hanne ser frem til udvidelsen.
– Det bliver helt bestemt godt også at kunne se journalerne, siger hun.
– Den praktiserende læge er jo den læge, man har den tætteste kontakt med, så det vil være rigtig godt at kunne følge med i, hvad de skriver.
Data i Mine Konsultationer stammer fra Sygesikringsregisteret. Registeret indeholder de oplysninger, som er indberettet til regionerne siden 2003. Oplysningerne kommer fra:
Bemærk: Du kan kun se oplysninger om konsultationer, hvor det offentlige har ydet tilskud til behandlingen, og ikke oplysninger om konsultationer, hvor du selv skulle betale.
Det gælder fx attester til kørekort eller influenzavaccination hos lægen.
Se mere på www.sundhed.dk.