Den gamle mand og synet

Gammelmandssyn er noget, der rammer alle, både kvinder og mænd. Det starter i 40-års-alderen, hvor man stadig godt kan se fjerne horisonter, men pludselig ikke læse det med småt. Heldigvis behøver man ikke at finde sig i det.

Hvor langt skal de ord, du sidder og læser lige nu, være fra dine øjne, før de er tydelige? Hvis du sidder med helt strakte arme, lider du formentlig af gammelmandssyn, som mere eller mindre kan oversættes til, at øjets autofokus er holdt op med at virke. Dine øjne har ganske enkelt mistet evnen til at stille skarpt på forskellige afstande.

Fyrre år og stivsynet

Gammelmandssyn eller alderssyn, med den medicinske betegnelse presbyopi, rammer os alle, når vi bliver 40 eller deromkring. De tre betegnelser dækker over nedsat evne til at stille skarpt på nært hold. En evne, man mister, fordi øjet med alderen får svært ved at ændre fokus.

Personer med begyndende gammelmandssyn vil opleve, at bogstaverne pludseligt er for små, og at de har brug for mere lys for at kunne læse og se ting tæt på. En tekst i almindelig læseafstand, af øjenlæger defineret til 33 cm, bliver alligevel noget nær umulig at tyde. Bogen eller avisen skal længere og længere væk fra øjnene, og til sidst er vi ude i strakt arm. Til gengæld kan man stadig se skarpt på større afstande.

Vi skal helt ind i øjet for at finde årsagen til de strakte arme. Det er nemlig øjets linse, der er skyld i det dårlige syn. Yderst sidder hornhinden, så regnbuehinden, der bestemmer øjenfarven og bagved den, øjets linse. Når den er sund og rask, kan vi vha. øjets muskler let ændre dens tykkelse og dermed krumning, hvilket gør at vi ser skarpt på den afstand, vi har lyst til. Unge mennesker kan faktisk fokusere tættere end 10 cm fra øjet, fordi deres linse er i perfekt form.

– Linsen er spændt op i en slags sæk, som øjets muskler kan trække i. På den måde kan man gøre den mere pladeformet eller mere rund. Men med alderen bliver linsen stivere, og derfor kan man kun stille skarpt på én afstand, siger professor Toke Bek fra Aarhus Universitetshospitals øjenafdeling.

For at have fokus tæt på, skal linsen være tyk, og det kan den gamle stive linse ikke. Øjets autofokus eller akkomodation virker ikke mere. Det er slut med at se ting tæt på.

Hjernen ser for dig

Den letteste løsning på gammelmandssyn er at anskaffe sig et par læsebriller med plusstyrke. Det kan man, hvis man ikke tidligere har haft synsproblemer. Ellers skal den nye linse lægges oven i den normale brille.

I Danmark betaler det offentlige ikke for en operation af øjet, hvis patientens eneste problem er gammelmandssyn. Har man derimod grå stær, altså uklar linse, vil man samtidig tage højde for gammelmandssynet. Under en operation udskiftes øjets egen grumsede linse med en ny kunstig linse. Men synet bliver ikke normalt.

– Patienterne kan vælge, i hvilken afstand de vil se skarpt, og de fleste vælger læseafstand. De skal altså stadig bruge briller til at se ting på afstand, siger Toke Bek.

Læseafstand er ofte tættere på end en computerskærm, der normalt står i 60-70 cm afstand, så man får brug for et par briller til skærmarbejde. Alternativt kan man bruge en bærbar, hvis skærm helt automatisk er tættere på.

En anden mulighed er at indoperere en linse med nært fokus på det ene øje og en linse med langt fokus på det andet.

– Det smarte er, at selvom det ene øje faktisk ser uskarpt, så opfatter man kun det skarpe billede, siger Toke Bek.

En tredje mulighed er en linse med to brændpunkter, såkaldt multifokale linser. Den enkelte linse skaber to billeder på nethinden på samme tid, et nærbillede og et afstandsbillede. Heldigvis er vores hjerne klog nok til at vælge det skarpe billede.

– Linsen har den ulempe, at hver af de to billeder tager halvdelen af lyset, så lige meget hvor man kigger hen, har man nedsat kontrast, siger Toke Bek.

Et andet problem ligger lige midt imellem, bogstaveligt talt: Hvis man kan se skarpt på henholdsvis kort og lang afstand, mangler man nemlig stadig mellemafstanden, som lige præcis vil være skærmafstand, altså cirka 70 cm.

Det gælder altså om at vælge dit fokus, hvor du vil kunne se skarpt, uden briller.

Løsninger på gammelmandssyn

Brilletyper

– Læsebrille – hvis man ikke har behov for briller

– Bifokale glas – læsefelt nederst i brilleglas – brat overgang – man kan se langt i den øverste del af glasset og nært i nederste del

– Trifokale glas – se langt i øverste del, mellemlangt i midterste, nært i nederste

– Progressive glas – glidende overgang – for at undgå dobbeltsyn

Hvis man tidligere har haft normalt syn, er tommelfingerreglen for læsebrillens styrke

40 år: +1,0

50 år: +2,0

60 år: +3,0

Kunstige linser og operation

Der er mange muligheder, men du skal selv betale (medmindre du også har grå stær).

– Linser med ens fokus i begge øjne – på hvilken afstand vil du se skarpt?

– Linse med nært fokus i det ene øje – linse med fjernt fokus i det andet.

– Kun linse i det ene øje – forskelligt fokus på hvert øje.

– Multifokale linser – en linse i hvert øje – den enkelte linse har både nært og fjernt fokus – man bliver dårligere til at se kontraster.