Den gode mor sidder ikke i brysterne

Af: Jette Warrer Knudsen

Foto: Shutterstock

At blive forældre er en kæmpestor livsbegivenhed, som sætter gang i hele følelsesregistret. En fantastisk men også sårbar tid, som især kan påvirke den nybagte mor og barnet, når hun skal amme.

Den moderne perfektionskultur, hvor vi gerne udstiller vores hverdage, som var de perfekte glansbilleder, er en dårlig kombination med at være nybagte forældre, som jo selvfølgelig vil gøre alt for, at det lille barn får de bedste forældre i verden. Men virkeligheden er, at det er hårdt at få et barn – ikke mindst for førstegangsfødende, hvor forventningerne til sig selv i forældrerollen er skyhøje. Det ved sundhedsplejerske Rikke Secher Jensen alt om. Hun er også autoriseret ammekonsulent (IBCLC, international Board of Lactation Consultant Examiners, red.) og har i 10 år været sundhedsplejerske i Frederiksberg Kommune, og hun kan berette om, at nybagte forældre ofte er tynget af et stort forventningspres – fra sig selv og omgivelserne – og at den tendens er blevet værre de seneste år.

– Vi lever jo i et moderne samfund, hvor man tilsyneladende kan læse sig til alt. Samtidig har vi de sociale medier med fotos og beretninger om hyggelige, problemfrie og gode oplevelser som nybagte forældre. Det får forventningerne til at stige helt vildt – sideløbende med, at mange andre er med til at presse på med en masse velmenende gode råd – f.eks. den nybagte mors egen mor, svigermor og veninder, fortæller Rikke Secher Jensen og fortsætter:

– Og når nybagte mødre taler med veninder, kan de nogle gange få en oplevelse af, at man helt problemfrit kan fortsætte med at gå på café og gøre en masse andet samtidig med, at man ammer sit barn. Men når de så går veninderne nærmere på klingen, er det ofte en helt anden virkelighed, der viser sig. Det er hårdt arbejde at amme – og det kommer bag på mange nye forældre – især førstegangsfødende, hvor svært det er – og hvor ondt, det nogle gange kan gøre.

Læs også: Slå hjernen fra og hjertet til

Rikke Secher Jensen opfordrer de nye forældre til at forstå, at børn er individuelle, og at de nyfødte derfor også har forskellige behov.

– Det gør oftest en forskel, om man er første- eller fleregangsfødende, som jo ved, hvad det går ud på, For de førstegangsfødende kan glansbilledet hurtigt krakelere, siger Rikke Secher Jensen. Hendes erfaringer er, at de nybagte mødre vil gå meget langt for at få amningen til at lykkes.

“Jeg vil som ammevejleder også gå langt for at hjælpe en mor til en vellykket amning, men det skal ikke være for enhver pris.”

– For det tærer fysisk og mentalt på hele familien – ikke mindst den nybagte far, som står på sidelinjen og kan have svært ved at hjælpe til, når amningen ikke rigtig vil lykkes.

Så pak forventningerne fra bedsteforældre og veninder ned og gem dem langt væk, lyder rådet fra Rikke Secher Jensen, der også ser en anden tendens, som er med til at gøre livet som nybagte forældre forvirrende og svær at navigere i. Hun henviser til alle de private støtte- og hjælpemuligheder, man kan google og købe sig til.

– Nybagte forældre kan købe sig til alt – men det koster tusindvis af kroner – det er helt utroligt, hvad folk kan finde på at opsøge f.eks. ammerådgivere, som ikke har en autoriseret uddannelse inden for amning. Nogle gange står den nybagte familie med op til flere ammerådgivere. Det skaber utryghed og forvirring, siger hun og kommer med følgende opbakning til nybagte mødre, der føler det som et nederlag, fordi de ikke kan holde gang i amningen af deres baby.

Den gode mor sidder ikke i brysterne – jeg har masser af eksempler på, at børn, der er vokset op med modermælkserstatning er sunde og trives rigtig fint. Men mange har svært ved at kaste håndklædet i ringen og opgive amningen, når den bliver for svær og frustrerende. Men når de så har gjort det, falder der ofte ro på til gavn for hele familien.

Rikkes gode råd til nybagte forældre

Lad være med at søge og google i et væk

Hold dig fra useriøse, private tilbud, der koster tusindvis af kroner

Hold jer til én vejleder, som I har tillid til. Vi er alle forskellige – også jordemødre og sundhedsplejersker

Forhold jer kritisk over for bedsteforældre, der typisk har glemt, hvor udfordrende det kan være at amme og være nybagte

forældre

Sortér grundigt i den viden, du får

HUSK at kigge på dit barn og se, hvordan det trives. – det går begge veje

Lad være med at måle og sammenligne dig selv og dit barn med de andre mødre i din mødregruppe