Den nødvendige selvglæde

Af: Lars J. Sørensen, tidligere chefpsykolog, forfatter og aktuel med bogen 'Selvglad'

Foto: Colourbox

Selvglæde er at tro på, at du betyder noget for andre, og at andre betyder noget for dig. Men selvglæde er et skældsord, selvom det at være tilfreds med sig selv er nødvendigt for at kunne møde andre med et åbent sind. Det er noget af et paradoks.

Men, hvordan bærer man sig så ad med at få et godt liv, hvor man føler sig glad i andres selskab og taknemmelig i sit eget selskab? Det gør man ved at blive Selv Glad.

Hvis det ikke lykkes, risikerer man at undgå andre, fordi man føler sig truet og forkert, og man risikerer at føle sig ensom sammen med sig selv.

Ensomhed er skam

Egentligt er det et paradoks og burde være en umulighed. For hvordan kan man være ensom sammen med sig selv – det gode selskab er jo altid lige ved hånden? Hvis man skammer sig over sig selv og sit liv, vil man med uhyggelig stor sandsynlighed altid føle sig forkert og ensom.

Det er slemt nok, men endnu værre er, at man risikerer at blive ude af stand til at tage imod den venlighed og de kærlige blikke, som andre kan have i forhold til én.

Find din selvglæde

Det har man jo ikke fortjent, når man føler sig forkert. Desværre bliver dette nemt en ond, nedadgroet spiral, hvor slemt bliver værre, som skaber endnu mere forkerthed og isolation. Der er kun én udvej, nemlig at tro på, at det menneske findes, som godt kan lide én, og at turde tro på, at dette andet menneske er i stand til at se én med kærlige øjne.

Hvis det sker, kan man også begynde at turde tro på, at vi mennesker grundlæggende er relationelle væsener, at man er god nok, og at den andens kærlige blikke ikke behøver at blive forklaret eller begrundet. Jeg er god nok som mig. At blive set er Himlen, mens det at blive set på, iagttaget og vurderet er et Helvede.


Holdningerne inden for sundhed er mangfoldige, og ikke alt kan bevises i store undersøgelser. Derfor har Helse inviteret stærke personligheder til at komme med deres syn på sundhedsvæsnet anno 2018. I oktober er det tidligere chefpsykolog Lars J. Sørensen, der er aktuel med en ny bog ‘Selvglad’ – om menneskers livslange ægteskab med sig selv.