Populære kosmetiske behandlinger i 2020

Af: Lise Grosmann

Foto: Colourbox

Engang måtte man sætte sin lid til gode gener, i dag får man bare korrigeret, hvad man er utilfreds med. Vi ser på nogle af de mest populære kosmetiske behandlinger.

Vi lever længere og ønsker os en yngre alderdom, men også de sociale medier skruer på vores forestilling om, hvad vi opfatter som ’den bedste udgave af mig’. For hvorfor have rynker, når musklerne kan lammes. Hvorfor have deller, når fedtet kan suges eller fryses. Hvorfor have tynde læber og flade kindben, når filler kan give fylde. Hvorfor have små bryster og flad numse, når implantater og eget fedt kan forme større. Hvorfor have slap hud, når ultralyd kan stramme op. Hvorfor have pigmentpletter, når laser kan fjerne dem. Og sådan kan listen fortsættes med en uendelig række muligheder – ofte i kombination – for at designe sit eget udseende i bogstaveligste forstand fra top til tå.
Enhver må gøre, hvad enhver vil, men det er en god idé at gøre sit researcharbejde grundigt forinden, for ikke alle klinikker har den nødvendige standard, og så kan det ende gruelig galt.

Læs også: Mundskyl hjælper på dårlig ånde! Fup eller fakta?

Fedtformning

Mænd har også deres drømme om det, som gener og disciplin ikke leverer. Ofte står deller i vejen for sixpack og andre maskuline idealer, og det har gjort fedtsugning til en populær behandling også hos dem. Der er næsten ingen grænser for fedtforming, og i de dygtigste lægehænder kan fedtet genbruges som filler, hvor man mener at se mangel på form. En alternativ og stadig mere populær behandling er CoolSculpting. Her køles fedtvævet, så fedtcellerne nedbrydes. Alt fra dobbelthage, topmave, dansehåndtag til ridebukselår kan mindskes betragteligt.

Læs også: Kød eller kødfri – hvad mener kroppen

Don’t worry

I hvert fald kan bekymringsrynken mellem brynene glattes ved at bremse nervesignalerne til musklerne med botulinumtoksin*. Mest kendt som Botox. Elsket og hadet og en af de mest populære behandlinger. Alt efter placering og antal af injektioner kan Botox ikke blot mildne eller helt fjerne eksisterende rynker, det kan også risikere at ’lamme’ ansigtets mimik. Botulinumtoksin er i mange år anvendt af læger ved tics (ufrivillig sammentrækning i muskulaturen), stærk svedtendens og ved det, der kaldes tandkødssmil.
*Botulinumtoksin, et neurotoksin dannet af bakterien Clostridium botulinum, er et af verdens giftigste stoffer, som kan føre til botulisme eller pølseforgiftning. Det er dette stof, der anvendes i små doser i Botox.

Læs også: Vi skal lære vores børn at hvile i sig selv

Filler for fylde

Fillers forveksles ofte med Botox, måske fordi begge behandlinger er med nål, men her stopper sammenligningen. Svenskproducerede Restylane, er én af de mest populære filler-behandlinger herhjemme. Det er en ikke-permanent filler med 2 pct. hyaluron i vand.  Med filler kan man udfylde rynker, gøre f.eks. læber fyldigere og skulptere ansigtet. Men Restylane findes også i en ’tynd’ udgave som det, der kaldes skinbooster. Her lægges hyaluronet forskellige steder i huden for at give mere fugtfylde og dermed en udglatning af huden, som et påsmurt serum ikke kan levere.

Stram op

Der er ingen tvivl om, at hvis man er flittig med at træne sine ansigtsmuskler, for det kan man jo, så vil hudens og ansigtstrækkenes rejse sydpå kunne udsættes. Men glemte man sin facefitness, så er der selvfølgelig også behandlinger, der klarer at stramme op uden kniv. Ultherapy er en af dem. Her arbejdes med ultralyd, der ved at sende varmeenergi til de underliggende hudlag, stimulerer dem til at danne ny kollagen og altså opstramme huden.

 

Kan vi selv gøre noget?

Ud over traditionel påsmurt hudpleje og forskellige masker, herunder lysmasker, så er det især to behandlinger, der præger hjemmeklinikken. Microneedling med nålerulle og lavfrekvent strøm. Begge inspireret af professionelle behandlinger.

Dermaroller/nålerulle

Der findes et utal af dermarollere på markedet og bestemt ikke alle er anbefalelsesværdige. Vil man sikre sig kvalitet, så er den originale ISO-certificerede og CE-mærkede Dermaroller™ med 0.2 mm nåle i kirurgisk stål et godt bud. Rullens nåle laver mikroskopiske huller i overhuden, og denne mikroskade skal få hudens reparationsproces til at forynge og forbedre huden. Færre linjer, mindre porer og glattere struktur. Brugsanvisning og ikke mindst hygiejneforskrifter skal følges til punkt og prikke. Dermaroller™ Home Care Kit koster vejl. 1.695 kr.

Lavfrekvent strøm

Elektroterapi kaldes det også og har været kendt fra især NuFace i mange år. Nu fås også en dansk udgave, Microcurrent Skin Stimulator fra Amazing Space (695 kr.). Formålet med den svage pulserende strøm er at aktivere celler i huden og træne muskulaturen i den hensigt at give et løft. Elektrisk skin fitness, der giver mere glød, glathed og fasthed.