Epigenetikken tilfører et nyt syn på vores mere traditionelle opfattelse af genernes rolle. Tidligere opfattede man generne som stort set enebestemmende for, hvor gamle vi fik lov at blive, og hvilke sygdomme vi eventuelt udviklede i løbet af livet. Det rokker epigenetikken ved, for den viser, at vi til en vis grad selv har mulighed for at have indflydelse på, hvordan de gener, vi har fået med os, kommer til udtryk. Med vores valg af mad, motionsvaner, søvn og sociale liv kan vi forme miljøet i og omkring dem og være med til at bestemme, om familieskavankerne melder sig eller ej – samt hvor gamle vi bliver.
Læs også: Grøn madrevolution – sådan spiser du mere grønt
Sådan får du grønne madvaner
At ændre vaner kræver ofte lidt tid, men det er ikke svært at spise mere grønt. Den vegetariske kødsauce, de grønne frikadeller eller bøffer smager virkelig godt, og det er både sundere og billigere retter at fremstille end tilsvarende retter med kød. Det kræver bare tilvænning, og at du erstatter opskrifterne på din traditionelle spaghetti med kødsauce og frikadeller med kartofler på din indre harddisk med disse nye, grønne retter. Du kan hurtigere indarbejde de nye retter og vaner, hvis du indfører følgende rutiner:
Udarbejd en madplan for hver uge. En sådan kan du downloade fra Madforlivet.com. Vælg eventuelt de retter fra bogen 7 veje til et langt liv, familien har lyst til at prøve af, og tilbered endelig dobbeltportioner, så I har let mad til de travleste dage.
Lav en indkøbsliste og køb gerne alt det ind, du kan til hele ugen. Ved at have menu og råvarer klar, når du kommer hjem fra arbejde, øger du succesraten markant.
Indfør en ugentlig restedag, en ”tøm køleskabet dag”, hvor I eksempelvis bruger grønsagsresterne til en gratin og serverer en lækker salat til. Gør det også til en vane at notere ned, hvordan I kunne lide de forskellige grønne retter, så I på den måde skaber nye favoritter på den indre harddisk.
Det betyder, at du via din levevis, dine bevidste valg af mad og råvarer, bevægelse, søvn og tankemønstre kan sætte ind på sundhedskontoen og dermed forsinke aldringsprocessen, forebygge sygdomme og holde dig i topform – hele livet. Det er interessant og positivt nyt og årsagen til, at jeg har skrevet bogen 7 veje til et langt liv, der indeholder 7 aldersknapper.
God mad er heldigvis et af de vigtigste parametre for et langt liv i sundhed, og dermed også en af de vigtigste aldersknapper, du kan dreje på.
Den optimale mad er i ovennævnte sammenhæng skøn og grøn middelhavsmad med fokus på årstidens økologiske grønsager, krydderurter, ekstra jomfruolivenolie og proteiner i form af linser, bønner, lidt økologiske kød eller fisk. Andre aldersknapper omfatter bl.a. bevægelse, gode sociale relationer, søvn og fravær af stress.
Epigenetikken er et nyt og komplekst forskningsområde, og der er stadig meget vi ikke ved, men ved at træffe de for os hver især rigtige valg af levevis kan vi have begrundet håb om at lægge ti gode år, eller mere, til vores liv.
Det bedste af det hele er næsten, at det aldrig er for sent at påvirke generne, så vi får det bedste ud af dem. Vores organisme og indre biokemi er nemlig igennem hele livet modulerbar og modtagelig for gavnlige livsstilsændringer.
Du kan læse meget mere om, hvordan du griber det hele an i min bog 7 veje til et langt liv.