Det er ikke spor fedt at være fed

Af: Jeanne Fløe, psykolog

Andelen af overvægtige børn og unge er stærkt stigende. Det er en tendens, der skal tages alvorligt. Alvorlige følgesygdomme i voksenlivet bliver for mange børn med svær overvægt en realitet, hvis ikke de får hjælp. Dertil kommer de psykiske belastninger som følge af svær overvægt.

De unge, jeg møder, er triste og kede af deres overvægt. Jeg har endnu ikke mødt en overvægtig, der har været ”ham den humørfyldte, sjove, tykke dreng”.

Som psykolog arbejder jeg ofte med udgangspunkt i en motivationsskabende dialog. Motivation til at skabe en ønsket forandring i dit liv. Da jeg for nogle år tilbage begyndte med at samtale med børn, der led af overvægt, var det naturligt for mig at tage udgangspunkt i en motivations orienteret forståelse. Ønsker du at skabe en forandring?

Motivation er ikke nok ved overvægt

Hurtigt stod det klart for mig, at motivationspsykologien kommer til kort i kampen mod overvægt. Og i værste fald skabes der i stedet dårlig samvittighed, skyld og skam hos den overvægtige. For når vægttabet udebliver, er der kun en at bebrejde nemlig dig selv, som tydeligvis ikke vil det nok!

Jeg er blevet klogere. Det er andet end viljen, der påvirker resultatet.

Din krop vil nemlig forsøge at forhindre et vægttab. Så uanset hvor motiveret du er til en forandring, så rækker det ikke i kampen mod overvægt.

Skal man bekæmpe overvægt, forudsætter det, at vi som behandlere tager medansvar og deler ud af afgørende viden. Ansvaret er ikke længere kun dit, men også mit. Gør du, som jeg siger, vil du lykkes med at reducere din overvægt. Og er du et barn, er der to mere, der skal tage ansvar – nemlig dine forældre.

Sæt ind på alle fronter

Svær overvægt reguleres af et effektivt hormonsystem, som vil gøre alt for at bibeholde fedtet på kroppen. Derfor skal der ændres på alt, hvis man skal sikre et vægttab. Kost, motionsvaner, stillesiddende aktiviteter. Der skal sættes ind på alle fronter på én gang, for ellers udnytter kroppen det til at bevare fedtmassen. Og der er ikke tale om en fiks lille slankekur, som kan overstås på to uger. Det er for altid. Resten af livet.

Også psykologien er en vigtig funktion. Hvis ikke som motivationsskabende så som vigtig faktor i at se bagom overvægten. For mange overvægtige ligger der en bagvedliggende spiseforstyrrelse. For at fastholde vægttabet bliver det nødvendigt at se på disse faktorer, som ligger ud over de nødvendige adfærdsændringer. Den gode nyhed er, at varigt vægttab er en mulighed, når du får den nødvendige hjælp.