”Det er kun sportsidioter, der hopper over, hvor gærdet er højest”

Af: Cecilie Mazanti Kristiansen

Rigtig mange danskere lever med en kronisk sygdom eller en livsstilssygdom, og hver dag påvirkes deres livskvalitet af smerter, nedsat funktionalitet eller dårligt selvværd. Alt for få ved, at det faktisk er muligt at få vejledning og hjælp til at forebygge forværring gennem gratis sundhedstilbud fra kommunen. På sundhed.dk er det nu muligt at få et overblik over den enkelte kommunes sundhedstilbud.

Lige siden Hanne Larsson, 53, var barn, har hun været overvægtig.

– Jeg har prøvet utallige slankekure og sultekure hele mit liv. Kure, der gav et hurtigt vægttab, men hvor jeg efterfølgende tog det hele – og mere – på igen. Til sidst var jeg oppe på at veje 160 kg.

For 10 år siden gik Hanne derfor i gang med at dyrke motion og spise sundere, og hun tabte sig 60 kg. Men de seneste år er kiloene begyndt at snige sig på igen, og derfor besluttede hun sig for, at hun måtte gøre noget.

– Da jeg så det her blad fra Frederikshavn kommune, hvor de reklamerede for kurset ‘Fra overvægt til overskud’, tænkte jeg ‘Så kan jeg da også prøve det’. Det var mest tanken om at kunne møde nogle ligestillede, der trak. Der var blandt andet indlagt fælles gåture i kurset, og det er langt nemmere at gå ture, når man er flere, forklarer hun.

Hanne var dog også en smule skeptisk.

– Jeg må indrømme, at jeg tænkte, at jeg nok ikke kunne lære mere om slankekure. Men der havde jeg ikke fanget konceptet om, at det var en livsstilsændring.

En blanding af humor og alvor

Hanne sendte en mail til kommunen om, at hun gerne ville deltage i det gratis kursus fra kommunen. Som en ud af tolv fik hun plads på holdet.

– Vi skulle af sted hver anden tirsdag fra 15 til 17.30. Her gik vi i dybden med forskellige emner. Der blev fortalt lidt fra vejlederens side, og så blev der delt erfaringer. Der var tid til at snakke og grine, men også tid til at reflektere.

Randi Svarstad arbejder som klinisk diætist i Frederikshavn Kommune og har blandt andet været vejleder på det vægttabskursus, ‘Fra overvægt til overskud’, som Hanne deltog i. Hun har god erfaring med de kommunale tilbud, som ifølge hende giver deltagerne redskaber til at tage hånd om deres egen situation.

– Mange ved allerede rigtig meget, men der er også mange, der ikke har så stor viden. En del skal bare have øvelsen i at gøre det anderledes, mens nogle har behov for at tale med ligesindede. Hos os kan de få lov til at tale i grupper, og de lytter til hinandens historier. Det gavner dem meget, og det gælder både på kronikerområdet og i vægttabsforløb, forklarer hun.

Hun er enig med Hanne i, at det er vigtigt med både humor og erfaringsudveksling.

– Vi bruger meget humor og inddrager deltagernes egne erfaringer. De har jo alle sammen mange års erfaring med, hvad der lykkes, og hvad der ikke lykkes. Det har de brug for at dele med andre. Hvis det kun handlede om viden om kalorier, så ville alle jo være slanke. Derfor er det tydeligt, at der ligger meget mere i det.

Randi kalder de gratis kommunale tilbud for en ‘åben dør’, hvor det handler om at tilgodese den enkelte borger. Derfor ærgrer det hende også, at der ikke er flere, som benytter sig af tilbuddene, og det håber hun, sundhed.dk’s oversigt kan være med til at ændre på.

– Der findes så mange oplysninger inde på kommunens hjemmeside, hvor sundhed og forebyggelse jo kun tæller en lille del. Derfor synes jeg, det er godt med en portal som sundhed.dk, hvor alle oplysninger er samlet. Forhåbentlig kan det være med til at få flere gjort opmærksomme på de kommunale tilbud, fortæller hun.

Den kommunale støtte er vigtig

Hanne Larsson ser motivationen som en vigtig faktor. For hende er det nødvendigt, at man selv tager ansvar, hvis man vil se resultater på den lange bane.

– Jeg kan godt lide ordene ‘fra overvægt til overskud’. Det handler om at tage ansvaret for ens eget helbred tilbage. I mange år har vi lagt vores liv i hænderne på sundhedssystemet og troet, at det var deres opgave at kurere os. Sådan er det ikke længere.

Hun mener dog samtidig, at man har brug for støtte til at lægge sit liv om. Og her kan de kommunale medarbejdere være et værdifuldt element.

– Det betød meget, at det var et samarbejde med Randi fra kommunen. Jeg kunne ikke have gjort det uden hende. Kommunen gør et godt og klogt stykke arbejde, siger hun og fortsætter:

– De kommunale tilbud er jo også en kontrast til f.eks. en fedmeoperation, eller at man går til lægen for at blive rask. Her skal man selv gøre noget.

Hanne har altid haft en skræk for at komme på vægten. Derfor var hun også nervøs, da hun skulle på vægten til sin tremåneders-opfølgning, som kommunen tilbyder deltagerne.

– Jeg havde haft en hård tid, hvor jeg var blevet forbigået med to jobs. Det var svært for mig at håndtere, og derfor var jeg nervøs for vejningen. Jeg følte, at alle mine fejl ville blive afsløret, så snart jeg trådte op. Det viste sig, at jeg havde tabt 100 g. Jeg var så fokuseret på vægten og tallet, men Randi sagde, at nu vidste jeg en ting mere om mig selv og min reaktion i sådanne situationer. Så var det bare med at finde ud af, hvordan jeg kunne undgå at blive stresset, og hvordan jeg kunne komme de gamle vaner til livs. Det var en stor øjenåbner for mig.

Randi forklarer, at denne reaktion er almindelig blandt deltagerne på kurset.

– Kurset er baseret på Sundhedsstyrelsens anbefalinger, hvor det handler om at tage små skridt. Mange forventer, at det skal gå hurtigt, og at det vil være ligesom at gå på kur. Derfor skal de vende sig til, at det skal gå langsomt. Det tager tid at tage på, så det tager også tid at tabe igen, forklarer hun.

I dag har Hanne fået de nye vaner ind i sin hverdag, og hun har forstået, at det ikke handler om at stille urealistiske mål, som man alligevel aldrig når. I stedet drejer det sig om de små skridt, som giver succesoplevelser.

– Det er kun sportsidioter, der hopper over, hvor gærdet er højest. Vi almindelige mennesker er nødt til at tage små, overkommelige skridt for at nå helt i mål, forklarer hun smilende.

Og kurset har givet hende meget mere end et vægttab.

– Jeg kan huske for mange år siden, hvor jeg gik rundt i et storcenter, og folk blev ved med at køre ind i mig. De så mig simpelthen ikke. I dag smiler folk til mig, når jeg kommer gående. Det er fordi, jeg har en helt anden udstråling i dag, og det er livsvigtigt for mig.