Det sultne syn

Tekst: Carsten Gottlieb Foto: Shutterstock

Mere end halvdelen af befolkningen over 12 år bruger briller. Når du er 60 år, har du 80 procent risiko for at have brug for hjælp til synet. Men vidste du, at du kan sinke svækkelsen af dine øjne ved at give synet den næring, det har brug for?

Gode råd er der nok af, når det gælder synet.

Mange af os er vokset op med en trussel om, at hvis vi læser i dårligt lys, kan vi lige så godt anskaffe en rød/hvid-stribet stok med det samme. Vi kan træne synet med praktiske øvelser, og vi har mulighed for at bruge tusindvis af kroner på kontaktlinser og briller med læsefelt og specialslibninger.

Læs også: Dine øjne kræver næring

Du undgår nok ikke helt en form for briller, men det er ofte undervurderet, hvor meget du kan gøre for øjnene ved at sikre dem de næringsstoffer, som holder deres mekaniske funktion i den bedste form.

B3 imod grøn stær

Grøn stær (glaukom) er en frygtet lidelse – og med god grund, for den kan føre til komplet blindhed, hvis den ikke opdages i tide. Glaukom kan skyldes flere forskellige ting, men det kommer til udtryk som en skade på synsnerven.

Et svensk forsøg har vist, at B3-vitamin har beskyttende virkning på nervecellerne i synsnerven. I nogle tilfælde genvandt patienter endog noget af synet efter behandling med B3.

Det skal dog nævnes, at forsøget brugte meget høje doser af vitaminet – langt mere, end du finder i en enkelt vitaminpille.

I det følgende kigger vi på nogle af de vitaminer, mineraler og tilskud, som har den største betydning.

Antioxidanter og optagelse

Når du skal forebygge skader i nethinden, er antioxidanter en vigtig del af forebyggelsen, fordi sygdom i nethinden ofte skyldes problemer med kredsløbet. Kredsløbsskader opstår ved, at kolesterol danner forkalkning i blodårerne. Men vel at mærke først, når LD-kolesterolet oxideres af frie radikaler. Antioxidanter er den mest effektive måde at undgå de skadelige frie radikaler.

”Ok, så lad mig spise en masse gulerødder,” tænker du måske. Eller broccoli eller fuldkornsprodukter eller andre fødevarer, du er klar over, indeholder gode antioxidanter.

Desværre er det ikke helt så enkelt. Antioxidanter findes i en stor del af din kost, så det er ikke indtaget, som er et problem. Der findes forskellige slags antioxidanter, og det har også betydning, hvordan de er kombineret og balanceret med hinanden. Nogle er fedtopløselige, så de optages bedst, når de er tilberedt f.eks. i en ret med sunde olier. Andre er følsomme over for kraftig opvarmning, som reducerer fødevarens indhold af antioxidantiske vitaminer.

Det skal stadig i høj grad anbefales at spise grønt og varieret, når du vil være sikker på at få dine antioxidanter og andre næringsstoffer. Men du kan også give kroppen lidt ekstra hjælp.

Der er bl.a. mange antioxidanter i A-, B-, C- og E-vitamin, som du kan få via en multivitamin.

Her vil du ofte også blive dækket med mineralerne zink og kobber, som ligeledes er vigtige for øjnene.

Din garanti med Q10

En særligt potent hjælper kan i denne sammenhæng være tilskud af Q10.

Q10 er ikke et vitamin, men det opfører sig meget på samme måde, og det har en kraftig antioxidantisk virkning. Kroppen danner selv Q10, men med alderen svækkes produktionen, og en lang række studier har vist stor gavn på kredsløbet, når man tager tilskud.

I et spansk studie, som havde særligt fokus på synet, kombinerede man Q10 med en stærk blanding af næringsstoffer (de ovennævnte vitaminer og mineraler samt mangan, selen, lutein, zeaxanthin og glutathion).

Studiets 48 deltagere havde allerede den ene eller anden type af skade på nethinden, og de løbende øjenundersøgelser konstaterede, at alle deltagere fik forbedret deres syn i løbet af forsøgsperioden. Det fremhæves endda, at én deltager i forsøget midlertidigt afbrød indtagelsen af Q10, og da patienten genoptog indtaget, kunne det måles positivt i en synstest.

Forskerne konkluderede, at Q10 ser ud til at have en vigtig rolle for nethindens sundhed. Årsagen er formentlig, at Q10 har en styrkende effekt på de andre vigtige antioxidanter.

Tårer over tørre øjne

Et symptom, som plager mange mennesker med alderen, er tørre øjne. Tørre og røde øjne er ikke en decideret skade på øjet, men det kan være ganske generende og eksempelvis gøre det vanskeligt at læse eller se TV.

Tørre øjne kan have mange forskellige årsager, og nogle gange må lægerne opgive at finde én afgørende grund til lidelsen. Men ganske ofte ligger en del af skylden hos slimhinderne, der er med til at vedligeholde øjets overfladetilstand. Tørre slimhinder kan bl.a. skyldes hormonelle forhold, og det ses hyppigt hos kvinder i overgangsalderen.

Her kan det især tilrådes at tage tilskud af fedtsyrer. Almindelige Omega-3 fedtsyrer har betydning, men endnu større betydning kan det have med den mindre kendte fedtsyre Omega-7, som findes naturligt især i en række nødder og kerner. Der er også meget Omega-7 i havtorn, og det er netop fra havtorn, at der produceres et stærkt tilskud.

Omega-7 fra havtorn findes bl.a. som et kombinationstilskud, som også inkluderer A- og E-vitamin og er særligt målrettet synet og slimhinderne.

Ret synet mod blåbær

Et andet bær, som du med fordel kan rette blikket imod, er blåbær. Blåbær har et højt indhold af anthocyanidin, som er en type anitoxidant. Anthocyanidin beskytter både linsen og nethinden mod de iltningsskader, der sker som følge af angreb fra frie radikaler, og er meget effektivt til forebyggelse og behandling af grå stær.

Frie radikaler produceres, når lyset optages i øjet. Anthocyanidin beskytter de små, skrøbelige blodkar, der fører ind til øjet. Disse blodkar er især vigtige at beskytte mod angreb fra frie radikaler.

De gode næringsstoffer fra blåbær er udtrukket til flere forskellige typer af tilskud, som er tilgængelige i helsekostbutikken.


Naturlige alternativer?

Denne artikel er blevet til i samarbejde med magasinet Naturli, der skriver om sundhed og velvære med fokus på naturlige og alternative metoder og midler.

Se mere på www.naturli.dk – hvor du også kan søge på artikler om naturlige indgange til at hjælpe dine øjne og dit syn og finde kilderne brugt til denne artikel.