I samarbejde med videnskab.dk
Du kan ikke motionere dig til et vægttab. Slankekure, derimod, giver vægttab.
Men et sundt vægttab opnås bedst med en kombination af de to. Et nyt studie publiceret i New England Journal of Medicine sætter en fed streg under, at det bedste våben i kampen mod kiloene er at kombinere salaten med løbesko.
107 personer på 65 år eller mere blev delt i fire grupper, hvoraf én gruppe blev sat til at motionere, én gruppe blev sat på diæt, én gruppe blev sat i gang med både motion og diæt, og en fjerde gruppe virkede som kontrolgruppe.
Gruppen, der både motionerede og spiste anderledes, fik klart de bedste resultater:
et vægttab på 10 kilo efter et år, en generelt forbedret fysisk tilstand, stærkere fysik, højere kondital og stærkere knogler.
– Det er ikke overraskende, at kombinationen af motion og diæt giver så dramatisk en virkning. Der er efterhånden solid dokumentation for, at en kombination af motion og diæt virker bedst, siger institutleder, dr.med. Arne Astrup, der forsker i overvægt og kost ved LIFE, Københavns Universitet.
En konsekvens af det nye studie er ifølge Arne Astrup, at man kan lægge en udbredt frygt for at sætte ældre mennesker på diæt i graven.
– Man har været bange for at sætte ældre på diæt, fordi man har frygtet at skade dem. I stedet har man sat dem til at motionere. Jeg synes, dette studie tydeligt viser, at der ikke er belæg for frygten for at skade de ældre, men at man skal kombinere motion og diæt, hvis de skal opnå resultater, siger Arne Astrup, der ikke mener, at der er noget til hinder for at overføre resultaterne til andre aldersgrupper.
Studiet viser desuden, at motion ikke har en isoleret vægttabseffekt, og det understreger, at også ældre har brug for kostændringer, hvis de skal tabe sig. Men motionen er bestemt ikke uvæsentlig, siger Arne Astrup, for den sørger for, at de ældre ikke mister muskelmasse, og giver dem stærkere knogler og kroppe.
Ifølge Arne Astrup har der længe været en vis skepsis i forhold til nødvendigheden af sund kost, hvis bare man motionerer meget. Den amerikanske forsker Steven Blair har for eksempel sagt, at ’det er lige meget om du er fed, bare du er fit’.
– På forskellige internetfora er jeg stødt på den holdning, at kost er lige meget, bare man motionerer tilstrækkeligt.
Derfor håber han, at det nye studie kan være med til at lukke debatten om motion og kost som separate vægttabsmidler.
– Jeg synes, det er sådan en dum diskussion, for det er sund fornuft, at motion og diæt virker bedst, når de samarbejder, siger han.
– For de fleste af os er det håbløst at leve med helt sund kost eller rigtig meget motion hver dag, men heldigvis kan de to ting supplere hinanden. Så bliver det okay at spise usundt et par gange om ugen, for motionen kompenserer – og omvendt, slutter Arne Astrup.
Denne artikel er leveret i samarbejde med websitet Videnskab.dk, hvor du altid kan finde ny viden om dansk og udenlandsk forskning.
Videnskab.dk