Diabetes: Får du en status en gang om året?

Af: Tina Rønhøj, kommunikationskonsulent i Danske Fodterapeuter

Foto: Shutterstock

En fodstatus afslører de fleste tegn på problemer, så du kan forebygge dem i tide ved at være opmærksom på gener.

Mindst 50 procent af alle med diabetes går regelmæssigt til fodterapi og får lavet en årlig fodstatus, der viser, om der skulle være tegn på problemer. Fodstatus viser blandt andet, hvordan det står til med din hud på fødderne, din følesans, din kulde- og varmesans og mobilitet i fødderne.

Tjek på dig

Vigtigst er det, at dine fødder kommer ind i et forløb, hvor der regelmæssigt bliver fulgt op på tegn på problemer, såsom trykmærker og nedgroede negle, som kan risikere at udvikle sig til større problemer såsom fodsår. Diabetiske fodsår er ikke det samme som almindelige sår, fordi de har langt sværere ved at hele, blandt andet på grund af sukkeret i dit blod.

Har du diabetes, kan du få en henvisning hos lægen, hvor du kan få tilskud til en årlig fodstatus og et antal behandlinger, der svarer til dit behov. Du får samme kvalitet i behandlingen hos alle statsautoriserede fodterapeuter, men tilskuddet kan du kun få hos dem, der har et såkaldt ydernummer og arbejder under overenskomsten. Resultatet af fodstatus bliver automatisk sendt til din læge, så hun eller han kan følge med i, hvordan det står til med dine fødder. Du kan også selv få udleveret en kopi, så du kan vise den til andre behandlere, der kan bruge oplysningerne til at få indsigt i dine fødder.

3000 nye sår om året

Diabetiske fodsår er ikke så ualmindelige, som du måske tror. Faktisk opstår der 3.000 nye diabetiske fodsår hvert år, og Sundhedsstyrelsen estimerer, at cirka 22.000 danskere har et diabetisk fodsår. Når du først har fået et diabetisk fodsår, stiger din risiko for at få et nyt, så det gælder om at undgå det første sår.

Du kan selv forebygge fodsår ved f.eks at holde øje med dine fødder hver dag. Se efter, om du har trådt noget op i foden. Om foden er hævet, rød, varm eller forandret. Du kan også selv forebygge problemer ved at sørge for at pleje dine fødder med blandt andet fodcreme og ved at bære sko og strømper, der skåner dine fødder. Og hvis du opdager en forandring i fødderne, skal du skynde dig at kontakte en fodterapeut eller din læge.

 


Sådan passer du på dine fødder

1. Se dine fødder efter hver dag – kig efter forandringer såsom revner, røde mærker og rifter.
2. Smør dine fødder hver dag med en fodcreme, der passer til dig.
3. Gå aldrig barfodet eller på strømpesokker.
4. Få en årlig fodstatus hos en fodterapeut.
5. Vælg strømper og sko, der passer til din fod og beskytter den optimalt – det er bedst at købe sko om eftermiddagen, hvor fødderne er størst.
6. Få regelmæssig fodterapi hos en statsautoriseret fodterapeut.