Diabetessår kræver ekstra opmærksomhed

Af: Britt Nørbak

Hvis du som diabetiker har fodsår eller bensår, bør behandlingen altid foregå i samarbejde med en læge. Diabetessår kan nemlig udvikle sig langt hurtigere end andre typer af sår.

Diabetikere har større risiko end resten af befolkningen for at udvikle sår på tæer, fødder og underben. Sårene tager også længere tid om at hele hos diabetikere end hos ikke-diabetikere. At diabetikere har en højere risiko for sår på ben og fødder skyldes primært, at et for højt blodsukker med tiden kan medvirke til, at nervesystemet og blodomløbet bliver ødelagt. Det giver sig først udslag i de små forgreninger, som ligger længst væk fra rygmarv og hjerte, nemlig fødderne. Forkalkning af blodkarrene til benene kan føre til nedsat blodforsyning til tæer og fødder, og det kan så føre til nedsat levedygtighed af huden og vævene i foden. Det giver stor risiko for at udvikle fodsår samt en dårlig og langsom heling af sårene.

En af følgesydommene ved diabetes er nervebetændelse, der kan medføre helt eller delvist tab af følesansen. Hvis du har nedsat følesans, lægger du desværre ikke så nemt mærke til, hvis skoene klemmer, hvis der er en sten i skoen, eller hvis du træder på noget. Opdager en diabetiker ikke såret, kan det blive betændt. Opdages og behandles betændelsen heller ikke, kan den brede sig, og der er risiko for, at der opstår koldbrand med amputation til følge. Ledende overlæge Henrik Friis fra Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Slagelse Sygehus fortæller, at et bestemt billede af netop diabetessår gjorde et stort indtryk på ham.

– Billedet var af en patient, der havde diabetes med komplikationer, hvor en af følgesygdommene var nedsat følelse i ben og fødder. Vedkommende havde gået rundt derhjemme i lammeskindstøfler uden at opdage eller mærke, at der var faldet en gaffel ned i den ene tøffel. Patienten havde derefter gået rundt på gaflen uden at mærke det. Sådan en historie er med til at understrege, at diabetikere er en helt særlig gruppe, når det handler om sår. Det er naturligvis ikke altid, at diabetikere skal have behandlet deres sår, men når diabetikere får sår, kan såret hurtigt få en alvorlig infektion, der går i dybden, og derfor skal man som udgangspunkt være hurtig til at behandle sår hos diabetikere. Det er svært selv at vurdere et diabetessår, og det bør altid gøres af en specialist. Heldigvis har vi her på Slagelse Sygehus – ligesom de fleste andre sygehuse i dag – et behandlingsteam eller sårambulatorium, der har tilknyttet en sårsygeplejerske. Så behandlingen af diabetessår har udviklet sig et godt stykke de senere år.

Diabetessår kan føre til amputation

Vigtigheden af, at diabetikere får kontrolleret deres fødder minimum én gang om året, understreges af, at det sker op mod 1.000 gange årligt, at en diabetiker ender med at få amputeret dele af benet på grund af fodsår. Tallet er ikke faldet siden 2009. Diabetesforeningen efterlyser derfor mere fokus på diabetessår både af hensyn til den enkelte diabetiker og til samfundsøkonomien.

– Fodsår hos diabetikere koster samfundet mindst fem milliarder kroner årligt. Fodsår skal forebygges og behandles, så de invaliderende amputationer kan undgås, siger Henrik Nedergaard, der er administrerende direktør i Diabetesforeningen. Og der er bestemt håb forude, for et studie fra  Steno Diabetes Center har vist, at det er muligt at nedbringe antallet af amputationer med 82 procent over ti år.

– Alle diabetikere skal have undersøgt deres fødder hvert år. Om det sker hos en fodterapeut eller i klinikken i forbindelse med diabeteskontrol, er ikke afgørende. Men fodundersøgelse må ikke glemmes, siger Henrik Nedergaard fra Diabetesforeningen.

Sådan forebygges diabetessår

  • Sørg for et velreguleret langtidsblodsukker.
  • Undgå rygning, da det øger risikoen for dårligt blodomløb.
  • Tjek dine fødder hver dag – også under fødderne.
  • Kontakt lægen, hvis du har trykmærker, sår eller lignende.
  • Vask dine fødder kortvarigt og undgå langvarige fodbade.
  • Tjek temperaturen på vandet, så du ikke skolder dine fødder.
  • Tør dine fødder grundigt, når du har vasket dem (også mellem tæerne).
  • Brug sko, der ikke klemmer.
  • Skift strømper hver dag.
  • Gå regelmæssigt til fodterapeut.

Læs mere hos diabetes.dk