Danskere med diabetes ved ikke, at de er i højrisikogruppen for at udvikle hjerte-kar-sygdomme, viser en undersøgelse. En fjerdedel svarer, at de aldrig har hørt om risikoen for at udvikle hjerte-kar-sygdomme og en tredjedel, at de ikke føler sig ordentligt informeret om sammenhængen mellem diabetes og hjerte-kar-sygdomme. Det kan få alvorlige konsekvenser for den enkelte samt koste samfundet dyrt.
Følgesygdomme udgør et stigende problem i det danske sundhedsvæsen. Særligt gruppen af patienter med diabetes og hjerte-kar-sygdomme tegner sig for en stor andel af det voksende problem.
Risikoen for at udvikle hjerte-kar-sygdomme er to til fire gange større, hvis man har diabetes, end hvis man ikke havde diabetes. I forhold til den øvrige befolkning har mennesker med diabetes 50-60 pct. overdødelighed primært pga. tidlig hjerte-kar-sygdom. Hjerte-kar-sygdomme er faktisk den hyppigste dødsårsag hos personer med diabetes, og hele 65 pct. af mennesker med type 2 diabetes dør af en form for hjerte-kar-sygdom.
Til trods for statistikken på området er der ifølge en undersøgelse, foretaget af YouGov, desværre mange med diabetes, der ikke er klar over sammenhængen mellem diabetes og udvikling af hjerte-kar-sygdomme.
Ifølge undersøgelsen svarer en fjerdedel, at de aldrig har hørt om risikoen, og en tredjedel svarer, at de ikke ved, hvilke symptomer, de skal være opmærksomme på med hensyn til hjerte-kar-sygdomme. Dertil kommer, at knap halvdelen svarer, at de ikke føler sig ordentligt informeret om sammenhængen, og en tredjedel svarer, at de aldrig har talt med deres læge om risikoen for at udvikle hjerte-kar-sygdomme.
At patienterne ikke kender til sammenhængen mellem deres diabetes og dermed deres forhøjede risiko for at få hjerte-kar-sygdomme kan få store konsekvenser for den enkelte såvel som for samfundet. Hjerte-kar-sygdomme blandt mennesker med diabetes er nemlig årsag til nedsat livskvalitet samt til invaliditet og tidlig død, og koster hvert år det danske samfund 2,66 mia. kr.
Kender du ikke til sammenhængen mellem diabetes og hjerte-kar-sygdomme, så kontakt din læge eller læs mere på:
www.diabetes.dk eller www.hjerteforeningen.dk
Fakta om diabetes og hjerte-kar-sygdommeFølgesygdomme udgør et stigende problem i det danske sundhedsvæsen. Gruppen af patienter med diabetes og hjerte-kar-sygdomme tegner sig for en stor del af problemet. Åndedrætsbesvær, brystsmerter og hjertebanken. Kilder: Dansk Cardiologisk Selskab, World Heart Federation, American Heart Association, Sundhedsstyrelsen.
|
Hvorfor får diabetikere syge hjerter?Den forøgede risiko for hjerte-kar-sygdomme hos mennesker med diabetes skyldes en række forskellige årsager. De vigtigste er: Hypertension (forhøjet blodtryk). Forhøjet kolesteroltal. Fedme. Kilder: Dansk Cardiologisk Selskab, Hjerteforeningen.
|
Er du diabetiker? Se her, hvordan du undgår hjerte-kar-sygdommeFå styr på dit blodsukker og dit kolesteroltal. Sund livsstil. Fokus på grøn mad og mere motion. Mennesker med diabetes kan reducere deres risiko for hjerte-kar-sygdom med 33-50 pct. ved at holde deres kolesteroltal under kontrol. Kilder: Dansk Cardiologisk Selskab, Hjerteforeningen.
|
Dobbeltdiagnose koster dyrtDe samlede offentlige merudgifter til personer med diabetes og hjerte-kar-sygdomme beløber sig til ca. 2,66 mia. kr. Sammenfaldet mellem diabetes og hjerte-kar-sygdomme betyder en merudgift på 1,1 mia. kr. i forhold til, hvis der kun var tale om en diabetesdiagnose.
|
Fakta om undersøgelsen· Undersøgelsen er gennemført i 2015 blandt YouGov ’s panel af personer med type 1 (205 personer) og type 2 diabetes (710 personer) i Danmark. 1015 personer i aldersgruppen 18-75 har deltaget i undersøgelsen. Undersøgelsen er foretaget anonymt på vegne af medicinalselskabet MSD. · En fjerdedel svarer, at de aldrig har hørt om øget risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdomme som følge af deres diabetes. · En tredjedel svarer, at de ikke føler sig ordentligt informeret om sammenhængen mellem diabetes og hjerte-kar-sygdomme. · Knap halvdelen svarer, at de ikke tænker over sammenhængen mellem diabetes og hjerte-kar-sygdomme. · En tredjedel svarer, at de ikke ved, hvilke symptomer, de skal holde øje med ift. udvikling af hjerte-kar-sygdomme. · Godt en tredjedel svarer, at de ikke har talt med deres læge om sammenhængen mellem diabetes og udvikling af hjerte-kar-sygdomme. · Trefjerdedele svarer, at de regelmæssigt får tjekket deres kolesteroltal, men der er stadig en femtedel, der svarer, at de aldrig har fået tjekket deres kolesteroltal. · Selvom langt størstedelen svare, at de kender behandlingsmålet for deres kolesteroltal, er der stadig en femtedel, der svarer, at de ikke kender det.
|