En psoriasis-diagnose kommer sjældent alene

Af: Helseredaktionen

Foto: Scanpix/Iris

Personer med psoriasis og andre auto­immune sygdomme er i risikozonen for at få andre sygdomme med i kølvandet. Derfor har Psoriasisforeningen været med til at udvikle en symptom­tjekker, der hjælper dig med at spotte symptomerne på andre autoimmune sygdomme og følgesygdomme.

 

Mennesker, der lever med psoriasis og andre autoimmune sygdomme, har en øget risiko for at blive ramt af en række andre sygdomme.

En undersøgelse fra KORA, viser, at mere end hver femte med autoimmune sygdomme har mere end én autoimmun sygdom.

Det er der bare ikke mange, der ved. Og det er et stort problem.

For hvis du ikke ved, at du er i risikozonen for andre sygdomme – ud over din kendte diagnose – er det svært at være opmærksom på symptomerne. Og uden opmærksomhed på symptomerne er det vanskeligt at få talt om dem med din læge og dermed sikre, at du får den optimale behandling. Det har Psoriasisforeningen gjort noget ved med en symptomtjekker, der skal bidrage til et bedre behandlingsforløb.

Foreningen er nemlig gået sammen med fire andre patientforeninger – Colitis-Crohn Foreningen, Patientforeningen HS Danmark, Foreningen for Rygsøjlegigt og Morbus Bechterew og Foreningen for Unge med Gigt– under overskriften De Autoimmune.

-Sammen har vi udviklet et website, www.SeSymptomerne.dk, hvor du kan tjekke dig selv for symptomer, som du bør være særligt opmærksom på, så du i fællesskab med din læge kan tilrettelægge et så godt behandlingsforløb som muligt, siger direktør i Psoriasisforeningen, Lars Werner.

Film om, hvad du skal være opmærksom på

På websitet kan du også se en række korte film, hvor læger og patienter fortæller om, hvad du især skal være opmærksom på, hvis du har gigt, kronisk tarmbetændelse, HS eller psoriasis.

Ligesom du kan finde uddybende information om autoimmune sygdomme og relaterede følgesygdomme, som du skal være særligt opmærksom på.

Udnyt tiden i konsultationen optimalt

Værktøjet kan ikke stille nogen diagnose. Det kan kun lægen. Men du kan bruge det til at tjekke, om du har oplevet nogle symptomer på andre autoimmune sygdomme eller følgesygdomme, som det er vigtigt, at du får talt om med din læge.

Helt konkret får du en række spørgsmål, som er relevante i forhold til din kendte diagnose. Og så kan du printe dine svar og bruge dem som et udgangspunkt for din snak med lægen til den næste konsultation.

Værktøjet kan dermed være et bidrag til, at du sammen med lægen udnytter den knappe tid til konsultationen bedst muligt og får talt om det, der er vigtigst for dit helbred og din trivsel.

 

Tjek dine symptomer her: www.SeSymptomerne.dk.

 


 

Vidste du at:

Cirka 165.000 danskere lider af psoriasis. Det er en såkaldt autoimmun sygdom – en betegnelse, der også omfatter sygdomme som gigt, kronisk tarmbetændelse og hudsygdommen HS.

125 mio. mennesker har på verdensplan psoriasis.

 

Kilder: Psoriasisforeningen, The International Federation of Psoriasis Associations.

 


 

Psoriasis – én af de mest belastende hudsygdomme

Hudsygdommen, psoriasis, er forbundet med social stigmatisering, som kan påvirke den mentale sundhed negativt.

77 pct. af mennesker med psoriasis har oplevet at blive stigmatiseret.

46 pct. af mennesker med moderat til alvorlig grad af psoriasis er ofte eller altid mentalt nedtrykte pga. psoriasis.

 

Kilder: The International Federation of Psoriasis Associations, WHO og flere.

 


 

Stort fremskridt i behandlingen

Psoriasis er en alvorlig, kronisk sygdom, som kan belaste den ramte hele livet – både fysisk og psykisk og dermed give stærkt forringet livskvalitet. Et vigtigt mål i jagten på nye, effektive behandlingsmuligheder for de mest udsatte har været at finde en metode, som kan sikre vedvarende klar hud uden symptomer, som f.eks. plak og skæl.

Leo Pharma er et godt eksempel på en medicinalvirksomhed, som har dedikeret sin forskning til psoriasis og kunne for kort tid siden lancere en ny lovende behandling (fase III, data) – Kyntheum  (brodalumab), som er en biologisk behandling til mennesker med psoriasis i moderat til alvorlig grad.  Forskningsresultater viser, at behandling med Kyntheum sikrer klar hud hos mere end halvdelen af patienterne – 56,2 pct. – og næsten klar hud hos mere end trefjerdedele af patienterne – 76,8 pct. efter to år eller 120 ugers behandling.

 

Kilde: Leo Pharma.