Din søvn afhænger af, hvad du spiser

Af: Helse Foto: Adobe Stock

Vores døgnrytme gentager sig dag efter dag. Vi vågner med solens lys og følger dens bane over himlen, indtil mørket sænker sig, og vi igen søger hvile. Men vejen til drømmeland er ikke altid lige direkte.

Forskning har vist, at vores kostvaner kan spille en afgørende rolle for, hvor godt vi sover. Visse fødevarer fremmer en god nats søvn, mens andre kan forstyrre den.

Poul Jennum, der er ekspert inden for søvnmedicin, påpeger, at dårlig søvn kan ændre vores fødevarepræferencer, idet træthed øger lysten til sukker og fedt, hvilket igen kan forringe søvnkvaliteten. Det er dokumenteret, at en kost rig på disse elementer kan forkorte søvnlængden og påvirke søvnens forskellige faser negativt.

Birgitte Rahbek Kornum bidrager med indsigt i, hvordan forskellige søvnstadier påvirkes af, hvad vi spiser. Kulhydrater kan reducere NREM-søvnen, mens fedt kan forstyrre drømmesøvnen. Hun anbefaler, at man undgår tung mad om aftenen for at fremme bedre søvn.

Men det er ikke hele historien. Fødevarer rig på aminosyren tryptofan – som findes i mælk, bananer, græskarkerner, spinat og æg – kan faktisk forbedre søvnkvaliteten ved at fremme produktionen af serotonin, der omdannes til søvnhormonet melatonin om aftenen. En bevidst tilgang til aftensmaden kan derfor være nøglen til en rolig nats søvn.

Desuden kan lyset fra skærme hæmme produktionen af melatonin og gøre det svært at falde i søvn. Tilføjelsen af melatonin gennem lægemidler eller kosttilskud kan hjælpe med at regulere søvnrytmen. Andre kosttilskud såsom visse vitaminer, mineraler og metaller kan også bidrage positivt til en bedre søvn ved at lindre symptomer forbundet med stress og angst.