Din tandsundhed og din generelle sundhed påvirker gensidigt hinanden

I det danske sundhedssystem er tænderne adskilt fra resten af kroppen, men intet kunne være mere forkert, mener danske Wenche Borgnakke, der er seniorforsker ved University of Michigan. En række studier fastslår, at sygdom i munden og sygdom i kroppen gensidigt kan påvirke hinanden.

En række studier udført af anerkendte eksperter påpeger en overraskende forbindelse mellem tandsundhed og den generelle sundhed. Denne interessante opdagelse har potentiale til at ændre vores opfattelse af, hvordan mundhulens tilstand kan påvirke resten af kroppen – og omvendt.

”Hvis jeg skal fremhæve ét hovedbudskab, så er det ganske enkelt, at mundens og kroppens sundhed gensidigt påvirker hinanden.”

”Hvis jeg skal fremhæve ét hovedbudskab, så er det ganske enkelt, at mundens og kroppens sundhed gensidigt påvirker hinanden,” lyder det fra Wenche Borgnakke, der er tandlæge og seniorforsker på University of Michigan. Hun har forsket i sammenhænge mellem mundhulesygdomme og resten af kroppen i snart 25 år.

Mundens bakterier rejser rundt i kroppen

En række studier har dokumenteret sammenhængen mellem mundhulesygdomme og resten af kroppen, herunder mulige uønskede effekter såsom forhøjet blodsukker, type 2-diabetes og dannelse af blodpropper. Disse opdagelser giver et dybere indblik i de komplekse forbindelser mellem mundhulens tilstand og den generelle helbredstilstand.

”Det er med disse studier, at vi endegyldigt kan påvise, at bakterier fra mundhulen rejser rundt i kroppen. Man finder blandt andet bakterier i hjertet på en patient, der er identiske med bakterier fundet i mundhulen,” siger Borgnakke i magasinet Tandsundhed.

Ved at opretholde gode tandplejevaner og regelmæssige tandlægebesøg kan du styrke din tandsundhed og potentielt mindske risikoen for forskellige sygdomme – og styrke din sundhed. Der er mange grunde til at dykke dybere ned i sammenhængen mellem din krop og dine tænder, hvis du vil have en god tandsundhed.

 

4 tips til sunde tænder – og krop!

1. Børst tænder

Børst dine tænder to gange om dagen i to minutter for at fjerne plak og bakterier, og for at modvirke huller og tandkødsproblemer.

2. Brug tandtråd eller mellemrumsbørster

Brug tandtråd eller mellemrumsbørster for at fjerne madrester og plak mellem tænderne, hvor tandbørsten ikke kan nå. Det forebygger tandkødsbetændelse og caries. En tand har fem flader, og tandbørsten kan kun rengøre tre af fladerne.

3. Husk tandlægen

Overhold dine undersøgelser og kontroller hos tandlægen/tandplejeren. Tidlige opdagelser af tandproblemer kan forhindre mere alvorlige problemer senere.

4. Spis balanceret

En sund og varieret kost rig på blandt andet frugt, grøntsager og mejeriprodukter bidrager til at opretholde stærke tænder og sundt tandkød.