Din ultimative guide til den bedste hjemmelavede pizza

Af: Helse-redaktionen

Foto: Johannes T. Hansen / Enkell

Pizza er nem mad og – lavet helt rigtigt – et gudemåltid. I sin nye bog fortæller Hannah Grant, kendt fra bl.a. tv og cykelsporten, hvordan du selv kan bage de bedste pizzaer.

En pizza er ret enkel: Den består af en bund, en sauce og topping. Men den kan laves på utrolig mange måder, og i denne bog er der noget for enhver pizza-elsker.

Her er opskrifter på forskellige typer dej: Den klassiske italienske, poolishdej, glutenfri, en last-minute dej, til de dage, hvor du får akut lyst til pizza og en opskrift på forbagte bunde, du kan have på frost. Der er alt fra opskrifter på klassisk napolitansk pizza til deep pan pizza New York-style og Hannahs egne favoritter. Og nok så vigtigt; ifølge Hannah kan man sagtens bage pizza til alle døgnets måltider, og derfor er der opskrifter til aftensmad, frokost, morgenmad og dessert.

Her får du udvalgte opskrifter fra bogen.

 

Om bogen

Titel: Pizza

Forfatter: Hannah Grant

Omfang 224 sider

Udgivet april 2024

Vejl. pris: 249,95 kr.

Forlag: Lindhardt og Ringhof.

 

BRESAOLA MED MOZZARELLA, PARMESAN OG FRISK BASILIKUM

1 pizza

Det skal du bruge

  • 1 portion dej
  • 3 spsk. tomatsauce
  • 1 frisk mozzarella
  • 1 tsk. olivenolie
  • Salt
  • 5 skiver bresaola
  • 20 g høvlet parmesan
  • 10 blade frisk basilikum

Sådan gør du

  1. Tænd din pizzaovn på lav varme.
  2. Rul dejen ud efter anvisningen.
  3. Fordel tomatsaucen med en ske på pizzaen, og sørg for at lade 1-2 cm af kanten være fri for sauce.
  4. Afdryp mozzarellaen, og skær den i skiver. Fordel dem på pizzaen, dryp 1 tsk. olie udover, og drys med lidt salt.
  5. Bag pizzaen i ovnen i 4-5 minutter, til den er gyldenbrun og lækker.
  6. Tag pizzaen ud af ovnen, og top med bresaola, parmesant og basilikum. Servér straks.

Sauce – DEN HURTIGE

2-3 PIZZAER

10 MINUTTER

Det skal du bruge

  • 1 dåse flåede hakkede tomater (400 g)
  • 1 spsk. balsamicoeddike
  • 1 tsk. salt
  • 1 spsk. olivenolie

Sådan gør du

  1. Hæld alle ingredienserne i en gryde og kog dem op. Skru ned for varmen og lad det simre i 10 minutter
  2. Afskum saucen løbende.
  3. Smag til med eddike og salt.

Hvis dine tomater er meget syrlige, kan du tilsætte 1 tsk. sukker eller honning.

Dej – DEN HURTIGE

3 PIZZAER – 55 %-65 % HYDRERING

2 TIMER

Denne opskrift er til dig, der vil have pizza så hurtigt som muligt. Det er en nem dej, der er meget mild i smagen, da hævetiden er kort. Afhængig af hvilken hydreringsprocent, du vælger, får du et forskelligt resultat. 55% er fast og meget let at arbejde med. Pizzaen bliver sprød og tæt i krummen. 65% er en blødere dej, der er mere besværlig at håndtere. Til gengæld får du en mere luftig og lidt blødere skorpe med større lufthuller. Vælger du 60%, ligger den midt i mellem. Hvis du er ny i pizzakøkkenet, vil jeg anbefale dig at starte med 55%, så du er sikker på at få et godt resultat.

Det skal du bruge

Fasthed af dejen: Fast lidt blødere blød

Hydreringsprocent: 55% 60% 65%

  • Vand 275 ml 300 ml 325 ml
  • Gær/tørgær 11 g/4 g 11 g/4 g 11 g/4 g
  • Alm. hvedemel* 250 g 250 g 250 g
  • Tipo 00 * 250 g 250 g 250 g
  • Salt 10 g 10 g 10 g

* Du kan vælge meltyper efter smag

Sådan gør du

  1. Hæld lunkent vand i en skål og opløs gæren i vandet. Tilsæt ²⁄³ af melet og rør dejen sammen med en træske eller brug en røremaskine med dejkrog ved lav hastighed, til melet er rørt ud.
  2. Tilsæt salt og derefter resten af melet og ælt dejen sammen til ensartet konsistens. Jo længere tid du ælter, desto fastere bliver dejen og desto bedre struktur får den. Smør lidt olie på siden af røreskålen og læg dejen tilbage.
  3. Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i ca. 1 time til dobbelt størrelse.
  4. Fold dejen sammen i skålen ved at trække siderne ind over midten, så al luften bliver presset ud.
  5. Rul dejen til en tyk pølse. Dejen burde være blød og smidig og let fedtet af olie, så den ikke hænger fast i bordpladen. Brug ikke mel på bordpladen endnu.
  6. Del dejpølsen i 3 lige store dele og rul dem til flotte kugler. Læg dem i en let olieret bøtte eller på en tallerken og lad dem hæve tildækket i 30-60 minutter til dobbelt størrelse.
  7. Nu er dejen klar til brug.
  8. Form din pizza og bag den ved 240° varmluft (eller så højt, som din ovn kan gå op).

New York-style Bland ½ dl olie i en opskrift på dej med en ­hydreringsprocent på mellem 55-65 %. Olien gør dejen ­smidig og let at arbejde med og giver samtidig en sprødere skorpe. Du kan bruge meltyper som tipo 0, manitoba, ­buratto eller ølandshvede, hvis du ønsker en dej med
ekstra struktur og smag. Men du kan også bare bruge helt almindeligt hvedemel.

 

ZESTY MARGHERITA MED MOZZARELLA, STRACCIATELLA, CITRON OG CHILI

1 pizza

Det skal du bruge

  • 1 portion dej
  • 3 spsk. tomatsauce
  • 1 frisk mozzarella
  • 1 tsk. olivenolie
  • Salt
  • 50 g stracciatella-ost
  • 1 citron, økologisk
  • ½ tsk. tørrede
  • chiliflager (efter smag)
  • ¼ tsk. tørret oregano

Sådan gør du

  1. Tænd ovnen på 240° varmluft eller så højt, som din ovn kan komme op. Brug gerne bagestål eller pizzasten, eller vend en bageplade på hovedet, og sæt den midt i ovnen, gerne med under­varme.
  2. Rul eller stræk dejen ud efter anvisningen.
  3. Fordel tomatsaucen med en ske på pizzaen, og sørg for at lade 1-2 cm af kanten være fri for sauce.
  4. Afdryp mozzarellaen, og skær den i skiver. Fordel dem på pizzaen, dryp olien ud over, og drys med lidt salt.
  5. Bag pizzaen i ovnen i 6-7 ­minutter, til kanten og bunden er gyldenbrun og helt sprød. Afslut evt. med lidt grill for at få god farve på skorpen.
  6. Top pizzaen med stracciatella, fintrevet citronskal, citronsaft, chiliflager og oregano, og servér straks.