Diskusprolaps er ikke en endestation

Af: Gigtforeningen, Morten Linnemann

En diskusprolaps kan være helt symptomfri. Men når smerterne fra en diskusprolaps rammer, frygter mange, at der er noget alvorligt galt med deres ryg. Det kan være skræmmende og frustrerende at have ondt i ryggen, uanset om du har haft det i kortere eller længere tid.En diskusprolaps rammer oftest folk i deres arbejdsdygtige alder. Bruskskiverne (diskis), som findes mellem hvert af rygsøjlens led, er meget vandholdige, når vi bliver født. Jo ældre vi bliver, des mere tørre og stive bliver bruskskiverne. Derfor er det helt naturligt, at der med alderen kommer sprækker i bruskskiverne. Omkring en tredjedel af alle mennesker går rundt med sprækker i diskus uden at have smerter. Omkring fire procent af befolkningen – det svarer til over 200.000 danskere – får på et tidspunkt en eller to diskusprolapser, der medfører smerte. Fysioterapeut, ph.d. og seniorforsker Tom Petersen fra Ryg- og Genoptræningscenter København fortæller, hvordan en diskusprolaps opstår:

– Den våde, geleagtige masse inde i diskusskiven er begyndt at presse sig ud gennem mikroskopiske sprækker. Trænger den igennem diskusskivens beskyttende hinde, kan den trykke på nerverne. Og så gør det ondt. Sådan opstår en diskusprolaps. Forskrækkelsen kan være stor, når smerterne rammer, men generelt har man gode udsigter for at komme sig, siger Tom Petersen.

– Vi ved, at udsigten til at komme sig over diskusprolaps er god. Dels går kroppen selv i gang med at bekæmpe diskusprolapsen ved at sende æde-celler ned, som prøver at æde prolapsen. Dels bliver der sendt nogle enzymer ned, som trækker væsken ud af diskus. Med tiden skrumper den ind og kommer til at minde om en rynket rosin, som ikke irriterer vævet. Hos nogle mennesker går den proces hurtigt, og hos andre går den langsomt, siger Tom Petersen.

Har du smerter fra en diskusprolaps, varer de sjældent længere end cirka tre måneder, og du oplever en bedring undervejs. Symptomerne kan løbende komme og gå og veksle i styrke. Mange klarer sig med smertestillende lægemidler i kombination med øvelser i bestemte retninger. Smertestillende medicin kan også hjælpe til, at du har lettere ved at bevæge dig.

Hold dig i gang

Langt de fleste af os ved, at det er vigtigt, at vi holder os i gang, og at vi er fysisk aktive. Men når vi har ondt, har vi naturligt en tendens til at ville skåne os selv for smerterne. Derfor er det vigtigt, at du, både på arbejdet og i fritiden, bevæger dig og styrker ryggen med træning, sørger for variation og undgår uhensigtsmæssig overbelastning, for eksempel ved løft, når du har akutte smerter fra en diskusprolaps. På den måde vil du hurtigere opleve en bedring. Når symptomerne stilner af, kan du stille og roligt – og med hjælp fra en fysioterapeut – begynde at træne ryggen.

– For at hjælpe kroppen med at komme sig, er det vigtigt, at holde sig i gang og forsøge at bevæge sig så naturligt som muligt. Altså er det vigtigt, at du ikke har stive og hæmmede bevæger, fortæller Tom Petersen og uddyber:

– Det værste, du kan gøre, er at tænke: ”Nu er jeg syg, så nu lægger jeg mig her og venter på, at smerten går over”. Aktivitet og bevægelse fremmer helingen og danner smertelindrende stoffer i kroppen. Målrettede øvelser kan hjælpe mange, siger rygforskeren, der anbefaler, at behandlingen begynder hos egen læge, fysioterapeut eller kiropraktor. Tænker du positivt om dine muligheder, holder dig i gang og holder kontakten til dit arbejde – om nødvendigt på nedsat tid i en periode – kan du komme dig over diskusprolapsen, og det ramte led kan genvinde størstedelen af sin styrke.


Hvem skal opereres?

I nogle tilfælde er diskusprolapsen imidlertid mere alvorlig og medfører et stort tryk på nerverne, der kan give voldsomme smerter, lammelser og problemer med at styre urin og afføring. Omkring 10 procent af diskusprolaps i lænden ender med en operation. Tom Petersen står bag studier, med støtte fra Gigtforeningen, af, hvordan det går mennesker med diskusprolaps, der bliver opereret.
– Ikke alle har et godt resultat af operation, og vi undersøger i øjeblikket, hvordan gruppen af opererede har det to år efter operation sammenlignet med de ikke-opererede. Vi leder også efter faktorer, der kan forudsige, hvem der vil få et godt eller mindre godt resultat af operation, forklarer han.

FAKTA:

Hvad er en diskusprolaps?

En diskusprolaps opstår, når den bløde gelemasse midt inde i bruskskiven (diskus) buler helt frem gennem en sprække i den omgivende bindevævsring. Hvis prolapsen sidder uheldigt, kan den trykke på nerven. Det kan give iskias-smerter fra lænden og videre ned i ballen og i benet. Men i mange tilfælde vil en diskusprolaps faktisk ikke give smerter.

Kun cirka fire procent af den danske befolkning får diskusprolaps med symptomer på nervetryk/irritation en gang eller to i løbet af livet.


Typiske symptomer på diskusprolaps

Der sker løbende forandringer i ryggen, når vi bliver ældre. Disse forandringer kan føre til en diskusprolaps. Men hverken slidforandringerne i ryggen eller en egentlig diskusprolaps giver nødvendigvis smerter. Hvis prolapsen trykker på en nerverod i lænden, vil det give smerter ned i benet. Nogle vil også få føleforstyrrelser og nedsat kraft i benene. Hvis man får en diskusprolaps i den øverste del af rygsøjlen vil man få smerter, der stråler ud i armen. Symptomerne kan løbende komme og gå og veksle i styrke.


Hvad er prognosen?

Størstedelen, cirka 90 procent af patienter med diskusprolaps, får det bedre af sig selv efter halvanden til to måneder, og det er kun et fåtal, som har behov for operation. Behandling af diskusprolaps indebærer, at du – når symptomerne er på sit højeste – skal aflaste lænden mest muligt. Men det er vigtigt, at du stadig sørger for at holde ryggen i bevægelse og søger behandling.

Operation

Såfremt der ikke er akut behov for operation (på grund af eksempelvis nervetryk med lammelse i ben eller vandladningsforstyrrelser), vil kun de færreste have brug for at blive opereret for deres diskusprolaps. Det anbefales som udgangspunkt at se tiden an – efter en individuel vurdering venter man ofte mindst fire til seks uger, inden det overvejes, om det kan blive nødvendigt med en operation. Omkring 10 procent med diskusprolaps i lænden bliver opereret. En operation kan blive nødvendig, hvis du ikke får det bedre trods behandling. Cirka 80 procent af de patienter, der bliver opereret for en diskusprolaps, har det godt et år efter operationen.

Hvis du får følgende alvorlige symptomer skal du søge akut lægehjælp:

    • Problemer med at styre vandladning og/eller afføring
    • Føleforstyrrelser i skridtet
    • Lammelser
    • Voldsomme smerter

Kilde: Gigtforeningen