Du bliver det, du gør!

De fleste af os vil gerne leve sundt hele livet. Vi vil gerne være smukke, slanke og veltrænede. Men de fleste af os synes også, at det er svært. Her kan motivation gøre forskellen – hvis du bruger den rigtigt.

Der er skrevet rigtig mange bøger om, hvordan vi skal leve det sunde liv, og solgt rigtig mange fitness abonnementer uden det betyder nogen væsentlig ændring i befolkningens sundhed. Men hvordan kan det være? Når vi er villige til at læse bøgerne og betale til et fitness-abonnement, hvordan kan det så være, at vi ikke bruger det mere? Det kan være, at det handler om motivation. Sportspsykologisk konsulent Nicklas Pyrdol kan sagtens nikke genkendende til det billede, men han mener, at vi skal begynde et andet sted end i fitnesscenteret og kogebøgerne, hvis vi vil ændre vores liv:

– Mange af os siger, at vi gerne vil leve længe, men planen, og motivationen til at følge planen, den har vi måske ikke klar. Allerførst bliver vi nødt til at finde ud af, hvorfor vi gerne vil være sunde. Mange siger, at de gerne vil tabe sig, men hvorfor vil du det? Det er ikke nok at sætte et mål om, at du gerne vil være sund, når du bliver gammel. Du bliver nødt til at finde ud af hvorfor, du gerne vil være sund, når du bliver gammel. Hvorfor er det vigtigt for dig at kunne stå ud af sengen og tage dit tøj på selv, når du bliver 70 år? Hvorfor vil du gerne kunne bære dine indkøbsposer hjem selv? Når du ved, hvorfor det er vigtigt, så ved du også, hvordan du skal vægte det i din hverdag, forklarer han.

Det afgørende øjeblik

Når du har fundet ud af, hvorfor du gerne vil ændre noget i dit liv, er næste skridt, at du faktisk skal gøre noget anderledes i din hverdag. Det kan være, du skal begynde at løbe, at du skal sige nej tak til kage, eller at du skal blive bedre til at komme i seng om aftenen, så du får din nattesøvn. Uanset, hvad du gerne vil ændre, så er der et særligt tidspunkt, som er afgørende for, om du faktisk gør noget andet end det, du plejer. Det kan eksempelvis være lige det øjeblik, hvor fadet med morgenbasser bliver sendt rundt til mødet. Tager du en kage, eller sender du bare fadet videre?

– Jeg kalder det, for ”det afgørende øjeblik”. Det er lige det tidspunkt, hvor du skal gøre noget andet end det, du plejer. Hvor du enten drejer til højre og kører hjem eller til venstre og kører til fitnesscentret. Det øjeblik er værd at fokusere på, for det er her, du skal finde ud af, hvad der skal motivere dig til at gennemføre den nye handling. Hvad er afgørende for, om du drejer til højre eller venstre? Er det nok, at du har pakket tasken med tøj og lagt i bilen, eller skal du også have en aftale med en ven, for at ikke bliver fristet af at køre hjem? Skal du have sat dig et stort mål, eller skal du have familiens opbakning? Ved at finde ud af, hvad der er afgørende og forberede dig med den rette motivation til det øjeblik, kan du sikre dig, at du får succes med din ændring, siger Nicklas Pyrdol.

Det handler altså både om at have en overordnet mening, med det du gør, men også om at have noget konkret i øjeblikket, som puffer dig i den rigtige retning. Og husk, at succes avler succes. Jo flere gange du har gjort det, du gerne vil, jo nemmere bliver det at gøre det igen.

Vælg selv, hvem du vil være

Mange af os har påtaget os en rolle i livet, som holder os fast i vores vaner. Det kan være, at du altid har været ”klassens tykke dreng” eller den ”stille pige”. Hvis du aldrig har været den sporty type, kan det føles fremmed og usikkert at skulle tage cyklen i stedet for bilen, at hive efter vejret og mærke sveden springe.

– Vores handlinger skaber os, vi bliver det, vi gør. Men vi har en fri vilje, og vi kan selv vælge, hvem vi vil være. Hvis vi gør noget nyt, så har vi også mulighed for at blive en anden, forklarer Nicklas Pyrdol.

Ofte hører man om mennesker, som har lagt deres liv om og derefter proklamerer, at de aldrig vil leve anderledes igen, men alligevel er der mange, som vender tilbage til deres gamle livsstil efter et stykke tid. Ifølge Nicklas Pyrdol er en af årsagerne, at de ikke er forberedte på at tage den dialog igen og igen.

– Mange gange i livet skal vi tage en dialog med os selv, om hvem vi vil være. Er du det menneske, som prioriterer at træne, selv om du har lyst til at ligge på sofaen? Er du et menneske, som også prioriterer at træne, når du har haft en travl uge, fordi du ved, at det er det bedste for dig på lang sigt, eller er du det menneske, som bliver hjemme ved familien? Hvad vil give dig mindst dårlig samvittighed? Nogle gange er det rigtige at prioritere familien, mens det andre gange er det rigtige at træne. På sigt giver træning mere overskud og energi til familien, så nogle gange skal træningen også prioriteres for familiens skyld, siger Nicklas Pyrdol og minder os om, at tanker bare er tanker. Vi er ikke slaver af dem. Selv om vi tænker på, hvor dejligt det ville være lige nu at droppe træningen, spise en kage eller tænde en cigaret, så kan vi sagtens gennemføre det, vi har sat os for. Vi har en fri vilje til at beslutte, hvad vi vil gøre. Men vi kan med fordel gøre det nemmere for os selv at holde fast i vores beslutninger.

– Vi kan alle stoppe op i situationen og spørge os selv, ”Hvad er det for et valg, jeg er ved at træffe lige nu? Er det det, jeg vil?”

Dynamisk motivation

Jo længere tid, du har holdt fast i en ændring i en livsstil, jo nemmere bliver det. Men livet ændrer sig, og så kan de gode vaner blive udfordret. Hvis vi ikke bruger energi på at finde ud af, hvordan vi vil holde fast i vores nye livsstil, kan gamle vaner nemt dukke op igen. Det kan være en forfremmelse, en familieforøgelse, en skilsmisse eller en forelskelse, vores løbemakker der flytter eller en skade, som forhindrer, at vi kan holde fast i de rutiner, vi har opbygget.

– Motivation er dynamisk. Alt for mange tror, at hvis de mister en motivation, så er projektet mislykket. Det kan være en ny app, som er rigtig sjov i 14 dage, hvorefter du ikke længere gider at bruge den – er det så mislykket? Nej, det virkede i 14 dage! Men nu kan du mærke, at motivationen har flyttet sig, og så skal du bruge noget nyt. Måske virker det igen på et senere tidspunkt, men lige nu, skal du lede efter noget andet til at motivere dig. Det er ikke sikkert, at det er en ny gadget, det kan også være, at det er tid til at skifte træningsform.

Med mellemrum vil det også være nødvendigt at finde tilbage til selve årsagen til, at du besluttede dig for at ændre ved noget i dit liv. Det kan være, at motivationen ikke længere kan findes i, at du gerne vil kunne klare dig selv som 70-årig, men i stedet at du gerne vil ses med nogle venner. Det kan også betyde, at du skal ændre ved din beslutning. I stedet for at løbe kan det være, at du skal finde en holdsport, eller det kan være, at ambitionerne skal ændres fra et maraton til fem kilometer tre gange om ugen, så du alene holder fast i en grundform.

– Nogle gange kan det være, at du bliver motiveret af et langsigtet mål med stor betydning for hele dit liv, andre gange er det måske udsigten til en ny gadget eller at kunne vise dig frem i badetøj til sommer. Jeg synes ikke, at det er så vigtigt, om det er en indre eller ydre motivation. Bare du er motiveret, slutter Nicklas Pyrdol.

3 trin til at finde din motivation

  • Find ud af hvorfor, du vil ændre noget. Brug tid på at tænke over det og bliv ved med at spørge dig selv, til der kommer et meningsfuldt svar.
  • Find dine ”afgørende øjeblikke”, hvor du enten kan gennemføre eller lade være.
  • Find frem til dine motivationsstrategier – hvad får dig til at træffe det valg, du gerne vil, når du er i dit afgørende øjeblik?

Husk, at motivation ændrer sig, så det kan være, at du skal lave øvelsen igen med mellemrum, så du ikke mister motivationen.

Bag om Nicklas Pyrdol

Nicklas Pyrdol er uddannet sportspsykologisk konsulent og arbejder med motivation af atleter, erhvervsfolk og har blandt andet arbejdet sammen med Team Danmark. Sammen med professor Henning Langberg og fysioterapeut Brian Overkær har han skrevet bogen ”Motivation – nå i mål med din træning”, som fokuserer på at fastholde og udvikle sin motivation. Bogen er skrevet til alle, som gerne vil i mål med deres træning, ligegyldig hvor store eller små disse mål er. Teorierne kan uden videre overføres til andre aspekter af livet.

Bogen er udkommet på FADL’s Forlag og koster 280 kroner i vejledende udsalg.