Dårlig hørelse? Du er ikke alene

Af: Helse-redaktionen

Foto: Scanpix/Iris

Når det begynder at knibe med at høre og følge med i samtaler, kan mange af os have en tendens til at skyde skylden på omgivelserne – det er sikkert folk omkring os, der er begyndt på at mumle. Virkeligheden kan dog være den, at det er din hørelse, der er begyndt at svigte

Ofte går vi ud fra, at det kun er hos ældre mennesker, at hørelsen svigter. Det er ikke rigtigt. Høretab rammer alle aldersgrupper og har mange årsager. Et barns hyppige mellemørebetændelser, en operation på øret, en støjskade, diabetes, visse lægemidler, ja selv en slem omgang influenza kan skade hørelsen. Når høretabet kommer snigende, kan det tage tid, ofte år, før man bliver klar over, at det ikke er alle andre, der er begyndt at mumle, men derimod ens hørelse, der er begyndt at svigte.

Vil ramme flere

Hørenedsættelse er en folkesygdom. Omkring 800.000 danskere har nedsat hørelse i et eller andet omfang, og i fremtiden bliver der sandsynligvis endnu flere. Blandt andet fordi vi lever længere, men også fordi vi i stigende grad udsætter os selv for støj. Men hvordan ved du, at din hørelse er nedsat?

Hvis din hørelse pludselig bliver nedsat f.eks. i forbindelse med en kraftig eksplosion, vil du ikke være i tvivl. Men, hvis høretabet udvikler sig langsomt med årene, f.eks. som man kommer op i alderen, kan det i begyndelsen gå ubemærket hen af både andre og dig selv. Netop derfor er det svært at blive opmærksom på nedsat hørelse, da man vænner sig ubevidst til situationen. Men med tiden vil omgivelserne oftest være de første til at bemærke det.

Spørg dig selv:

•   Nikker du alt for tit indforstået til noget, du egentlig ikke hørte?

•   Synes du, det er helt utroligt, som næsten alle mennesker er begyndt at mumle i stedet for at tale højt og tydeligt?

•   Må du ofte bede om at få det sagte gentaget?

•   Må du skrue op for radio/TV?

•   Er det svært at forstå samtalen i telefonen – måske mest på det ene øre?

Kan du nikke genkendende til ovenstående eksempler, har du god grund til at mistænke et høretab og bør gøre noget ved det.

__________

Hvad skal du gøre?

Gå som det første til ørelægen, hvor du kan få foretaget en høreprøve og evt. få stillet en diagnose. Måske vil du blive rådet til at få et høreapparat. Den tanke må du ikke afvise, for høreapparater kan  være en stor aflastning, bl.a. i kommunikative situationer, og er din vej til igen at kunne følge med i samtaler. Moderne høreapparater er meget avancerede og kan tilpasses, så de er skræddersyede til den enkeltes behov.

Kilde: Høreforeningen.

Mere info: www.hoereforeningen.dk