Du har grund til at være stolt af dig selv

Af: Henrik Prinds Rasmussen, praktiserende læge i Lægehus Nord i Kolding

Jeg mødte ham for første gang for et halvt år siden, hvor han fortalte, at han ikke havde været glad i mange år – når han tænkte over det, havde han faktisk ikke rigtig været glad siden sin skilsmisse.

En 65-årig mand sad i konsultationen og så ned i gulvet. Han blev skilt for mange år siden. Han boede dengang i Nordjylland. Børnene fik valget mellem at flytte med far eller blive hos deres mor – og valgte det sidste. Jeg har set ham flere gange, hvor vi har talt om hans situation. Han synes, han har været for streng i sin opdragelse, han fortryder, at han valgte at flytte i forbindelse med skilsmissen og har haft en oplevelse af at være ensom og har generelt været meget selvbebrejdende. Han har fortalt, han godt kan forstå, at andre ikke har lyst til at være sammen med ham, og at han har fortjent at være ensom. Han har mest siddet hjemme og set fjernsyn og har i flere år været alene både nytårsaften og juleaften.

Han har udfyldt psykometriske test, der har vist tegn på depression. Han har haft nedsat energi og automatisk negativ tænkning. Det betyder, at han automatisk har tolket situationer negativt og dermed på nogle områder haft en urealistisk negativ oplevelse af andres opfattelse af ham.

Han har været i et samtaleforløb hos mig, hvor vi ved hjælp af kognitiv terapi har arbejdet med hans selvopfattelse og handlemuligheder, og han har været rigtig god. Vi har sammen formueret nogle ønsker og mål for hans forløb hos mig, hvor det at komme ud af sin ensomhed har været det vigtigste. Han har arbejdet med sin egen oplevelse af, at andre ikke har lyst til at være sammen med ham. Vi har talt om, at det kun er en tanke, og at han ikke kan vide, hvad andre tænker, før han har spurgt. Vi har talt om, hvad han er glad for og savner i sit liv. Vi har talt om, at der ikke sker noget nyt, hvis han ikke gør noget nyt. Han har været modig og lavet adfærdseksperimenter og oplever nu, at han har brudt den automatisk negative tænkning. Han er startet i en senior idrætsklub, hvor han har mødet en kvinde, som han har inviteret på en kop kaffe. Det var rigtig svært første gang. Siden har deres forhold udviklet sig, og de er nu ved at planlægge at tage på seniorhøjskole sammen. Han griner, mens han taler om det, og da jeg spørger om, hvordan han har det, siger han, at han er glad.

jeg spørger, om han kan huske, hvordan vores samtaleforløb startede med, at han fortalte mig, at han ikke havde været glad i mange år. Jeg siger, at jeg er stolt af ham. Han har været modig, handlekraftig og taget ansvar for sit eget liv. Han har lært at tænke med venlighed om sig selv. Han har arbejdet flittigt på at nå de mål, vi har formuleret sammen og indrømmer også, at han faktisk også selv er ret stolt, selv om han også kan mærke, at det næsten er en forbudt følelse. Han har fundet sig en god veninde. Han har formået at ændre retning i sit liv, og det kræver både stor opmærksomhed og meget energi at ændre adfærd, som han har gjort.