Kroppen er en uhyre kompliceret mekanisme. Faktisk er mekanisme et misvisende ord, for kroppen minder på ingen måde om de mekaniske indretninger, mennesket selv kan opfinde og konstruere.
I mange situationer kan kroppens egne funktioner modarbejde organismens overordnede sundhed. Et klart eksempel på dette er immunsystemets evne til at skabe inflammation. Den positive hensigt med inflammation er at modarbejde indtrængende fjender som bakterier, virus eller giftstoffer.
Men andre, naturlige processer i kroppen kan også fremkalde en inflammation – og så bliver der pludselig tale om en skadelig påvirkning af kroppen
Inflammation kan eksempelvis fremkaldes ved ubalance i blodsukkeret, som skyldes den mad, du spiser. Det kan også opstå i forlængelse af kroppens optagelse af ilt. Ilten optages ved en proces, som kaldes oxidation, og derved skabes de såkaldte frie radikaler. De frie radikaler igangsætter en kædereaktion, som skaber inflammation og har nedbrydende virkning på andre celler.
I begge tilfælde er der tale om naturlige funktioner, som kroppen naturligvis har et modsvar på. Blodsukkeret afbalanceres med insulin, og frie radikaler neutraliseres af antioxidanter. Det er et sindrigt system, som i det store og hele er livgivende og skaber fundament for et normalt helbred.
Processen er dog også fintfølende, og små ubalancer slider konstant på kroppen med lokale udbrud af inflammation, som bliver slået ned igen. Man kan godt sige, at det er denne proces, som ælder kroppen, indtil den til sidst ikke kan længere.
Så der er ikke noget unaturligt i at have inflammation i kroppen. Det er niveauet, man skal være opmærksom på
Du kan typisk ikke mærke, at der er en lokal inflammation. Der kan altså godt være masser af tilfælde i hjerteregionen, uden at du er klar over det. Og slitage på hjertet vil altid have en uheldig langtidseffekt.
Du kan styrke kroppens naturlige værn imod denne type slid med din livsstil. De velkendte råd om kost, motion og rygestop ruster dig godt. Forskellige faktorer kan dog svække din naturlige modstandskraft; bl.a. alder og sygdom.
Det gælder ikke mindst det livsvigtige co-enzym Q10, der både er en stærk antioxidant og har en vigtig rolle i cellernes energiproduktion (Q10 veksler konstant imellem to forskellige former – den forklaring kan vi tage en anden dag). Med alderen sænkes kroppens evne til at producere den mængde af Q10, som er nødvendig for at leve op til kroppens behov.
I et stort svensk studie, som blev sat i gang for snart 20 år siden og har affødt adskillige videnskabelige artikler, er dokumenteret en overbevisende styrkelse af cellesundheden, og især hjertesundheden, ved dagligt indtag af Q10-tilskuddet Bio-Quinon Q10. I forsøget – der ofte omtales under navnet KiSel 10 – blev der suppleret med tilskud af selen.
Ud over at være en kraftig antioxidant er mineralet selen vigtigt for virkningen af Q10
Faktisk har de to stoffer en gensidig påvirkning, som giver dem begge en bedre effekt, end hvis kroppen kun havde nok af det ene. Som tilskud af selen kan med fordel vælges Bio-Selen+Zink. Zink virker også antioxidantisk.
Parløbet mellem Q10 og selen stimulerer, at kroppen dæmper inflammation og slid på sig selv – helt naturligt.