Du kan få hovedpine af hovedpinepiller

Af: Danmarks Apotekerforening

Foto: Shutterstock

Tager du også et par hovedpinepiller, når du har ondt i hovedet? Så kan det faktisk være derfor, at du har hovedpine. Op imod 100.000 danskere får hovedpine af at tage for meget smertestillende medicin. De fleste er dog ikke klar over, at deres hovedpine faktisk skyldes medicinen

Vi kender det alle. Det har været en lang dag på arbejde, og de seneste par timer har du kunne mærke, at den kom listende. Hovedpinen. Heldigvis så hjælper smertestillende medicin ofte. Men for nogle mennesker – faktisk mange – er medicinen selve årsagen til hovedpinen. Det skyldes medicinoverforbrugshovedpine, som kan være en plage i både privatlivet og arbejdslivet.

Overforbruget fører til, at kroppen vænner sig til at få smertestillende medicin i større og større mængder. Man vil derfor have en oplevelse af, at den smertestillende medicin virker dårligere end før eller slet ikke har nogen effekt på ens hovedpine. Samtidig vil overforbruget fremkalde kraftigere eller hyppigere hovedpine end førhen. Og pludselig er man fanget i en ond spiral.

Men hvad er et overforbrug?

Et overforbrug vil sige et forbrug af smertestillende medicin i mere end ni dage pr. måned igennem tre måneder. Man må dog godt tage smertestillende piller med paracetamol eller ibuprofen i 14 dage pr. måned igennem tre måneder, hvis de ikke kombineres med andre former for smertestillende.

Men helt generelt er det en tommelfingerregel, at man maksimalt må tage smertestillende medicin to dage om ugen i gennemsnit

Hvis du gerne vil undgå at tage for meget smertestillende medicin, så kan det være en hjælp at holde regnskab med antal dage med hovedpine og antal dage med smertestillende medicin.

Den bedste måde at komme ud af et medicinoverforbrug på er at stoppe med den smertestillende medicin i to måneder. Efter de to måneder har hjernen så at sige nulstillet sig selv, så hovedpinesmerter igen kan lindres med de anbefalede doser af smertestillende medicin.

Hvis du har mistanke om, at din hovedpine skyldes et overforbrug af smertestillende medicin, så er du altid velkommen til at forhøre dig på dit nærmeste apotek.