Du må være i dårlig form!

Af: Helse-redaktionen

Foto: Advantage Hers

Danmarks berømte tidligere verdensetter, ex-tennisspilleren Caroline Wozniacki blev diagnosticeret med leddegigt i en alder af 28 år. Men forinden havde hun været  i konsultation hos en række læger, som ikke kunne finde ud af, hvad topatleten fejlede. Et forløb, som Caroline Wozniacki deler med mange andre kvinder med kroniske, inflammatoriske gigtsygdomme – de får nemlig deres diagnose sent.

Det er vigtigt med en sygdom som leddegigt at blive udredt hurtigt, så man hurtigt kan komme i behandling, så ens livskvalitet bliver bedst mulig. Men det er et generelt problem, at især kvinder risikerer at gå i årevis med en uopdaget gigtsygdom. Caroline Wozniacki var ingen udtagelse. Der gik 10 måneder fra de første symptomer, til hun nåede frem til en læge, som forstod, hvad der kunne være galt, og Caroline Wozniacki, der i dag er gravid og snart skal føde sit første barn, fik sin diagnose og kom i den rette behandling.

I januar 2018 vandt Caroline Australian Open, – i oktober samme år blev hun diagnosticeret med leddegigt. Gennem 10 smertefulde måneder kæmpede hun for at finde en forklaring på sine uforklarlige smerter og usædvanlige træthed. Pludselig en morgen kunne hun ikke komme ud af sengen ved egen hjælp og kunne heller ikke rede sit hår, fortæller hun. Anledningen var en event, som Gigtforeningen var medarrangør af. Eventen var en del af Advantage Hers-kampagnen, som er lanceret i fællesskab mellem Caroline Wozniacki og biofarmaceut-virksomheden UCB.

Caroline Wozniacki vil med kampagnen gøre sit til, at kvinder bliver taget mere seriøst, når de henvender sig til lægen pga. tilsyneladende uforklarlige smerter.

“Det var kun, fordi jeg havde adgang til så mange læger og pressede så meget på, at jeg blev udredt på så forholdsvis kort tid.”

Og jeg har tænkt, at hvis jeg ikke blev taget seriøst, hvordan skulle andre kvinder, der kommer ind med skavanker så blive taget seriøst? Da jeg gik ind og læste om det, fandt jeg ud af, at det i gennemsnit tager 7 år at blive udredt. Derfor vil jeg gerne sprede information på området, for det må ikke tage så lang tid, fortæller hun og tilføjer, at én af de læger, hun mødte i kampen for at finde ud af, hvad der var galt, sagde til hende, at enten måtte hun være i dårlig form eller også var det noget psykisk.

– Seriøst! Hvad mener du? – Jeg er én af de bedste tennisspillere i verden, og jeg har lige løbet New York Maraton, svarede hun lægen.

I dag har Caroline det godt. Hun er velmedicineret, og hun er også gravid. Netop det at blive gravid som kvinde med en inflammatorisk gigtsygdom var også et tema under eventen. Det er nemlig vigtigt, at kvinden i god tid får en tilpasset behandlingsplan i tæt samarbejde med sin læge, når hun ønsker at blive gravid. Sygdommen skal nemlig være i ro først.

– Jeg havde en lang snak med min læge, og vi lagde en plan sammen for min graviditet. Heldigvis blev jeg gravid ret hurtigt og har stort set haft en fantastisk graviditet. Min sygdom er gået mere i ro – det sker nogle gange for gravide kvinder med leddegigt. Jeg håber, det fortsætter, men min læge har også advaret mig om, at når jeg har født, kan jeg få et tilbagefald, men det må vi bare tage, som det kommer, siger hun.

Ifølge Gigtforeningen, der støtter kampagnen, er det vigtigt, at folk får et større kendskab til, at gigt ikke kun rammer ældre mennesker, og at det er vigtigt at komme i behandling tidligt i forløbet.

– Al forskning viser nemlig, at patienter med leddegigt kommer for sent i behandling. I det seneste danske studie var 70 pct. af patienterne stadig ikke i behandling 12 uger efter de første symptomer. Problemet ved, at der går så lang tid er, at så begynder man at se nedbrudte og ødelagt led – og det bliver vanskeligere at opnå kontrol med sygdommen, skriver Gigtforeningen i en pressemeddelelse om kampagnen.

Læs mere på Caroline Wozniacki´s blog om livet med gigt samt hendes bedste tip på www.ucb.com/advantage-hers/dk

Få desuden mere viden om gigtsygdomme på www.gigtforeningen.dk