”Jeg kan ikke mere,” skriger Lene, men pludselig bliver alt stille omkring hende. Efter at have presset aktivt i seks timer forstummer skriget, og hun betragter de to jordemødre ved fodenden, mens hun knuger sin mands hånd. Men hun er ikke kun i sengen. Det føles som om, at en del af hende forlader kroppen, og fra vinduet kan hun se sig selv på sengen. Hun vrider sig i smerte. Hun ser også sin mands ryg og de to jordemødre ved fodbøjlerne. I et minut er der ro. Måske to. Da ro atter bliver til kaos, er hun tilbage i sig selv igen. 35-årige Lene Jørgensen ligger på sengen en varm eftermiddag i august 2010 og venter på, at mand, mor og moster kommer hjem til huset i Munkebo. Hun har barsel fra skolelærer-jobbet, og fostervandet er lige gået. I fem år har de forsøgt at blive gravide, og tanken om, at deres lille pige snart har fødselsdag, gør hende lykkelig.
– Vi var ikke i tvivl om, at en hjemmefødsel var det rigtige for os. Vi havde været til rundvisning på fødegangen, og det virkede bare så koldt, klinisk og upersonligt, fortæller Lene.
– Samtidig havde jeg på forhånd besluttet at sige nej til smertestillende. Jeg glædede mig til at mærke kroppens arbejde og var ikke bange for at føde. De bytter derfor hospitalslugt ud med duften af hjemmebag, og fire timer efter vandafgang begynder veerne at tage til i styrke i samme øjeblik, som der er jordemoder-skifte i huset med de lukkede vinduer. Selvom sommervarmen ligger som en tung dyne over huset, vil de ikke forstyrre naboerne med fødsels-skrig.
– Efter seks timer med veer fik jeg pludselig en enorm uro i kroppen, og ikke engang fødekarret hjalp. Men efter ti timer kunne jordemoderen se hårtoppen på baby, og hun gav mig grønt lys til at presse. Klokken var et om natten, og jordemoderen meddelte, at jeg ville have født inden klokken to. Det gav mig mod på sidste omgang.
Lene presser. I en time. Og endnu en. Hun skriger over de vanvittige smerter, men har hele tiden følelsen af, at hovedet er på vej ud. At hun endelige kan kalde sig mor. Men lyden af babygråd udebliver, og efter tre timer ringer jordemoderen efter en ambulance, så Lene kan komme på sygehuset og få ve-stimulerende drop.
– I ambulancen skreg jeg og pressede løs, og jeg var godt klar over, at der var noget galt, for man må højst presse i to timer. Samtidig græd jeg over, at jeg skulle op til alt det, jeg havde fravalgt: medicin, hospitalslugt og det upersonlige. Klokken fem om morgenen og fire timer efter den første presseve i Munkebo, er solen ved at stå op over sygehuset. Lene skriger stadig på vej op i elevatoren, og på fødestuen skruer de hurtigt op for det ve-stimulerende drop, som blander sig med smerterne fra presseveerne. Der er travlt på fødegangen, så ingen fødselslæger har tid til at undersøge Lene.
– De tilbød mig en epidural-blokade, men hvad skulle jeg bruge den til midt i presseveerne? I stedet lagde de en pudendus-blokade i skeden med en lang kanyle. Den skulle mindske smerterne under pressetrangen, men havde ingen effekt overhovedet. Og jeg følte det som et fysisk overgreb at blive stukket af en sprøjte inde i min krop. Jeg kunne simpelthen ikke mere, og så kom følelsen af at forsvinde ud af min egen krop.
Klokken er 8.15 om morgenen, og Lene har haft 200 presseveer på syv timer. Lenes mand har gentagne gange spurgt, om der ikke snart er nogen, der kan tage stilling til noget. Overlægen bliver redningsmanden, der tager stilling og konstaterer: – Barnet står skævt i bækkenet, hun må jo slet ikke presse! En vaginal fødsel er udelukket, og Lene græder, da hun bliver kørt mod operationsstuen, hvor en horde af kittelklædte mennesker står klar til kejsersnittet. Men samtidig er hun lettet. Den ve-hæmmende medicin har gjort en ende på de fysiske smerter. Kroppen er færdig, men nu skal den i det mindste ikke arbejde mere. Hjernen heller ikke. Nu kan hun stoppe bekymringerne, om babyen mon overlever. Lægen forsikrer hende om, at alt er godt. – Efter to minutter var Julie født, og de viste hende kort til mig, men jeg fik hende ikke i armene. Da jeg var blevet syet sammen, kom de ind med hende igen, men jeg fik stadig kun lov til at kigge. Først fire timer senere fik jeg lov til at holde hende for første gang. Forklaringen var, at ingen jordemødre havde tid til at gå med babyen over til opvågningen, hvor jeg lå.
De bliver indlagt på grund af Lenes status som kejsersnit-patient, men de har svært ved at tale sammen på afdelingen. Lige uden for deres dør er håndværkere i gang med at brække gulv op med et betonbor. – Vi blev nødt til at råbe til hinanden. Det var fuldstændig grotesk at skulle få amningen op at køre i sådan en larm. Da håndværkerne var gået hjem om eftermiddagen, kunne jeg pludselig høre alle de bippende tilkaldealarmer. De bippede konstant. Og om natten kunne der altså gå lang tid, før en sygeplejerske kom og slukkede. Jeg var rigtig stresset over hele situationen.
Efter et døgns indlæggelse vælger Lene at lade sig udskrive, da en ny patient skal flytte ind på den trange tomandsstue. Overlægen fortæller Lene, at de på morgenmødet har talt om det barske fødselsforløb, og at det vil være godt for hende at tale med nogen om det. Med den besked tager hun turen hjem til duften af hjemmebag og et års barsel i sigte.
– I den første måned efter fødslen havde jeg det fint. Jeg havde travlt og forholdt mig ikke til mig selv. Men i løbet af et par måneder begyndte jeg at få flashbacks. Billeder af at ligge magtesløs i sengen, billeder fra ambulancen, billeder af at blive skåret op og billeder af kanyler i min krop. Jeg havde flashbacks både dag og nat, og det gik ud over min i forvejen afbrudte nattesøvn.
Lene gennemgår journalen med hjemmefødsels-jordemoderen, som får forløbet til at lyde helt normalt. Sundhedsplejersken affejer også Lenes bekymringer om fødselsforløbet, men til otteugers-undersøgelsen hos lægen forsøger Lene alligevel igen at beskrive, hvor forfærdelig fødselsoplevelsen har været for hende. Da hun forlader konsultationen, tænker hun, at sådan er det åbenbart at føde. For alle professionelle negligerer hendes bekymringer. Barslen bliver herefter ren overlevelse, og Lene forsøger at gøre alt, hvad hun skal som nybagt mor, men mentalt er hun helt koblet fra.
Femten måneder efter fødslen får Lene diagnosen kronisk PTSD (posttraumatisk stresslidelse) som følge af det voldsomme forløb. Hun har allerede sagt sit job gennem 10 år op og kæmper dagligt med flashbacks, træthed, syns- og høreforstyrrelser.
– Det er meget vigtigt, at den praktiserende læge ved otteugers-undersøgelsen også lytter til, hvad der bliver sagt. Psykologen, der testede mig sagde, at tilstanden var blevet kronisk, fordi jeg gik ubehandlet i så lang tid. Tænk sig, hvis de havde lyttet til mig. Så havde jeg haft et normalt liv, været på arbejdsmarkedet og fået flere børn. Bare tanken om at skulle føde igen gør mig bange. Rigtig bange!
Vil du vide mere?
Efter det voldsomme fødselsforløb skriver Lene Jørgensen bogen, ”Efterveerne – Den traumatiske fødsel”, som sætter fokus på traumatiske fødsler og efterveerne af dem. Tretten kvinder fortæller om deres traumatiske fødselsoplevelser, og eksperter og terapeuter supplerer med viden om traumatiske fødsler og fødselsrelateret PTSD. Turbine Forlaget, 299,95 kr., udkom januar 2015. |
Hvad er PTSD?
Posttraumatisk stresslidelse, eller PTSD (Posttraumatic Stress Disorder), er en psykisk lidelse, som kan optræde efter, man har været vidne til eller selv deltaget i livstruende hændelser. Efter WHO’s definition skal vedkommende have været udsat for en hændelse af en så truende eller katastrofal karakter, at den kan forårsage stress hos de fleste mennesker. Kilde: Poul Videbech, overlæge og professor i psykiatri. |
Tegn på fødselsrelateret PTSD:
Flashbacks, synsforstyrrelser, lysfølsomhed og søvnbesvær. Vanskelighed ved at frembringe positive minder og følelser fra fødslen. Katastrofeagtige tanker om det at føde. Frygt for at blive gravid igen – og undgåelse af sex af samme årsag. En dårlig barselstid. Undgåelse af alt, der har med fødsler at gøre. Kilde: birthtraumaassociation.org.uk |
Tal omkring fødselsrelateret PTSD:
1200-4800 danske kvinder udvikler årligt PTSD som følge af et traumatisk fødselsforløb. Kilde: Obstetrisk Guideline 2013 – Tidligere traumatisk obstetrisk fødselsoplevelse |