En rigtig kvinde kan det der med graviditet!

Af: Jeanne Fløe, Psykolog

Vi har en generation, der stort set ikke kender til frygten for uønsket graviditet. Den tid er for længst ovre. Vi kan med moderne præventionsmidler slå os løs på lagnerne, indtil vi en dag finder den helt rette mand med far-potentiale.

For nogen går der ret mange år, inden han er der. Og det er også bedst lige at have alt det med uddannelse på plads først, men så har vi også en forventning om at kunne gå fra tosomhed til familieliv. I starten aner ingen uråd.

Det, der starter som en sjov bemærkning om, at det da er dejligt, at man ikke er blevet gravid i første hug, fordi det giver en mulighed for at være i intensiv træningslejr, kan hurtigt ændre sig til en følelse af, at man skal have sex NU, fordi det er mest optimalt af hensyn til ægløsning. Så det, der skulle være noget rart, kan hurtigt føles som kommando-sex, hvor det er temperatur-målinger eller ægløsningstests, der afgør, hvornår det er tid til at være intime sammen.

Når planlagt graviditet udebliver

Og når så menstruationen kommer igen igen, er det som om, hun rammes af følelsen af ikke at kunne slå til som kvinde. Men mareridtet er måske først lige begyndt. For rigtig mange ender drømmen med en lang sej kamp.

Efter et år har kvinder under 36 år ret til fertilitetsbehandling. Er kvinden over 36 år har hun ret til hjælp efter seks mdr. Hvert ottende barn er kommet til verden med fertilitetsbehandling. Jeg møder først kvinderne, når de har født det længe ventede barn.

Har mistet troen på sig selv

Hvorfor kommer disse kvinder så til psykolog, når drømmen endelig er indfriet? Det gør de, fordi vejen derhen var brolagt med sorg, og fordi rigtig mange kvinder har mistet troen på eget værd undervejs.

Rigtig mange har været igennem et utal af inseminationsforsøg, reagensbehandlinger, aborter. Voldsomme hormonbehandlinger og bivirkninger bliver for mange hverdag inden graviditet. Mange har følt sig meget alene i processen både i relation til deres partner og nærmeste.

Dårlig samvittighed over følelser

Forbudte følelser som skyld og skam fylder hos disse kvinder. Og nu, hvor hun er lykkedes med at blive mor, har hun da slet ikke noget at være ked af. Så den dårlige samvittighed over ikke bare at kunne nyde det lille mirakel fylder også.

Det er som om, hun har følt sig svigtet af sin krop, fordi den ikke kunne blive gravid på naturlig vis. Rigtige kvinder føder børn.

Mange har slet ikke turdet nyde deres graviditet af angst for at miste det lille liv. Og det har hun også dårlig samvittighed over. Gamle følelser af utilstrækkelighed og usikkerhed vælter frem. Det er afgørende vigtigt, at disse kvinder får hjælp for at sikre den afgørende tilknytning til det lille barn.